DESIGN EXTERIOR

Ghid pentru tăierea viței de vie: când o faci, cu ce unelte și în ce fel

    Tăierea viței de vie influențează foarte mult calitatea și cantitatea producției de struguri, tocmai de aceea viticultorii dau o importanță foarte mare acestui proces. Ca să-ți dăm o mână de ajutor, am pregătit un scurt ghid cu ajutorul inginerului Ovidiu Florin Cojocaru, director tehnic în cadrul Navigo (o ramură a companiei Jidvei pe Constanța).

    Tăierea viței de vie ajută la reconfigurarea butucului (a trunchiului principal din care de dezvoltă brațele viei) în spațiu și influențează dezvoltarea viitorilor lăstari, cantitatea și calitatea producției de struguri. „Fiind o liană, dacă este lăsată să se dezvolte în mod natural, via va crește mai ales în lungime (creștere apicală) și va forma mai multe frunze și mai puțini struguri”, punctează Ovidiu. Tăierile îndreaptă această tendință și susține dezvoltarea unui rod bun. 

    Când se taie vița de vie

    În cazul în care ai o suprafață mică de viță de vie, Ovidiu te sfătuiește să o tai primăvara cât mai târziu, înainte de umflarea mugurilor: „De importanță deosebită sunt igienizarea plantației (s-o cureți de buruieni), protecția fitosanitară față de boli și dăunători, iar în anumite situații, corectarea diferitelor carențe de nutriție și chiar a necesarului de apă”, completează el.

    Ca să ai cât mai puține bătăi de cap, cel mai bine este să consulți un specialist înainte de a planta vița de vie. El te îndrumă la plantare, la tăierile de formare și de rodire, dar și la stabilirea unui plan anual de protecție fitosanitară și de nutriție, precum și la determinarea momentului optim de aplicare a tratamentelor. 

    Tipuri de tăiere a viței de vie în funcție de perioadă

    Înainte să te apuci de treabă, asigură-te că ai „arsenalul” potrivit. Trusa ta de scule trebuie să conțină: foarfecă de grădină, ferăstrău, copcitoare, palmare și alcool tehnic, necesar pentru dezinfectarea uneltelor. Acum că ai tot ce-ți trebuie, să vedem care sunt principalele tipuri de tăieri la vița de vie și când trebuie să le faci.

    Tăierile de formare se execută în al doilea și în al treilea an de la plantare. „Prin ele se urmărește realizarea unei anumite forme a butucilor, în funcție de tipul sistemului de susținere. Mai trebuie să luăm în calcul și dacă dorim să mecanizăm procesele sau nu”, spune Ovidiu.

    Tăierile de rodire încep de obicei cu al patrulea an de la plantare, rolul lor principal fiind acela de a obține producții de struguri constante în fiecare an, dar și de a păstra configurația butucului. „Sunt cele mai importante tăieri. Ele se fac anual după căderea frunzelor, dar este obligatoriu să se termine înainte de înmugurire”, menționează inginerul.

    Tăierile de regenerare se aplică de regulă la plantațiile bătrâne de viță de vie, care au un randament scăzut. Rolul lor este de a reda productivitatea butucilor. Specialistul spune că acest tip de tăieri se mai recomandă și în anumite circumstanțe speciale, cum ar fi îngheț, căderi de grindină sau secetă. 

    Sisteme de tăiere a lăstarilor și a coardelor viței

    Sistemul de tăiere scurt – lăstarii pentru recoltă se taie scurt, la doi sau trei ochi, în fiecare an. Principalul avantaj al acestui sistem este că punțile de rod se lungesc cu un internod, iar rănile sunt mici fiindcă tăiatul se face prin lemn de doi ani Se foloseşte în special în regiunile unde butucii au creştere slabă. 

    Sistemul de tăiere lung, cu arcuirea ulterioară a coardelor – la tăiatul în uscat se lasă corzi de rod de 6-12 ochi, care ulterior se arcuiesc în timpul legatului în uscat. 

    Sistemul de tăiere mixt cu formarea verigii de rod – combină cele două metode pentru a le maximiza eficiența.

    De asemenea, în funcție de forma de conducere, de sistem și de soi, există mai multe tipuri de tăieri, câteva exemple găsești aici, aici, aici și aici

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Ghid pentru tăierea viței de vie: când o faci, cu ce unelte și în ce fel