10 arbori ornamentali pe care îi poți planta vara pentru o grădină zen
publicat pe 09 mai 2020Este primăvară, un moment oportun să plantezi în grădină specii noi de arbori ornamentali. Fie că îți dorești flori colorate, un miros intens sau pur și simplu o priveliște zen, avem câteva propuneri perfecte pentru un proiect la început de vară.
Fie că ai o grădină mică sau una mai cuprinzătoare, copacii ar trebui să facă parte din ea. Mulți ani de acum înainte te vei putea bucura de umbra lor și de estetica pe care o oferă grădinii. Ca să ai inspirație când alegi noi specii de plantat, am ales să-ți arătăm zece arbori ornamentali pentru o grădină de vis, de care se vor bucura și generațiile următoare.
1. Wisteria Sinesis
Wisteria sinesis este un arbore ornamental cu flori mov, grupate în ciorchini, care nu doar încântă vizual grădina, dar o și parfumează. Îl poți planta începând cu luna martie până în octombrie, undeva unde să aibă parte de lumina soarelui minimum șase ore pe zi. Ideal, pune-l în apropierea unui perete sau a unui spalier pe care să se dezvolte, căci e o plantă cățărătoare. Solul în care îl plantezi trebuie să fie alcalin și permeabil, iar udarea moderată.
2. Magnolia
Dacă vrei un arbore ornamental care face flori o perioadă îndelungată, magnolia este alegerea potrivită pentru tine. Arborele de magnolie are flori din luna mai până în septembrie, iar după căderea lor poți tunde ramurile uscate ca să dai o nouă formă coroanei. Este un arbore ușor de întreținut, se descurcă minunat și la umbră, și la soare, rezistă și la îngheț pe timp de iarnă. Solul cel mai potrivit pentru el este cel ușor acid, lutos și bine drenat.
3. Liliac
Luna mai este cea mai potrivită pentru plantarea de liliac, dar este în regulă să-l plantezi și vara. Face multe flori, cu un parfum deosebit de puternic, dar nu este potrivit într-o grădină foarte mică fiindcă se dezvoltă foarte mult și foarte rapid. Solul trebuie să aibă un pH neutru, cu aciditate scăzută și bine drenat, fiindcă liliacului nu-i face bine să băltească în apă.
4. Trompeta Îngerilor
Plantarea acestui arbore decorativ cu flori catifelate și parfumate se face fie primăvara, fie toamna, într-un sol fertil și bine drenat, în plin soare sau semiumbră. Trompeta îngerilor nu este un arbore foarte pretențios, dar are nevoie de udare frecventă, însă ai grijă să se usuce substratul între udări ca să nu-l îneci. Te vei putea bucura de florile lui până în luna august.
5. Ginko biloba
Arborele de Ginko Biloba este decorativ prin frunzele și dimensiunea impresionantă a coroanei. Poate atinge o înălțime de 40 de metri și e deloc pretențios: rezistă în caz de secetă, ploi sau udări abundente și are proprietăți medicinale. Din cauza dimensiunii impresionante nu este recomandat într-o grădină mică.
6. Salcie curgătoare
Salcia curgătoare poate fi plantată în orice anotimp într-un sol fertil și nu necesită multă îngrijire, în afară de udări frecvente. Este un arbore pitic care nu trece de trei metri la maturitate și poate fi plantat inclusiv în ghivece pentru terasă. Înflorește începând cu luna martie, iar florile sunt sub forma unor mâțișori pufoși argintii, care vor complimenta orice grădină, indiferent de dimensiunea ei.
7. Arbore de mătase
Arborele de mătase trebuie plantat între lunile martie-mai sau septembrie-noiembrie într-un sol cu drenaj bun și-n plin soare. În primii cinci ani de la plantare trebuie udat regulat, dar este un arbore rezistent chiar și la secetă. Este un arbore pitic cu flori roz și parfumate, potrivit într-o grădină mică.
8. Castan sălbatic
Castanul sălbatic se poate planta primăvara, dar și în anotimpurile reci dacă solul nu este înghețat. E un arbore ornamental cu flori și fructe (castane) și este potrivit într-o grădină de dimensiuni mari fiindcă este un copac bogat în frunziș și poate atinge și până la zece metri înălțime. Rezistă la ger și secetă, dar lipsa apei și temperaturile înalte îi provoacă arsuri pe frunze.
9. Soc
Socul este un arbore ornamental cu flori care sunt folosite cu succes și în medicină, dar și la prepararea celebrei băuturi răcoritoare, socata. E un arbore de dimensiune medie și poate fi plantat în orice anotimp, mai puțin iarna. Nu are nevoie de multă îngrijire, dar este important ca solul în care e plantat să fie fertil
10. Dud pendul
Dudul pendul este un arbore ornamental pitic, decorativ cu coroana sub formă de umbrelă. Plantează dudul într-un sol fertil, umed și bine drenat. Iar toamna sau la începutul iernii, când încă n-a dat înghețul, tunde crengile care atârnă la dimensiunea dorită. Partea cea mai bună e că dudul nu este doar decorativ, ci fructele sale sunt comestibile.
-
UTILE
Impozitul pe proprietate în 2025. Care este formula de calcul și cât plătești anul acesta pentru locuință
Ți-am pregătit și două exemple de calcul.
-
UTILE
La cât timp se schimbă salteaua de pat. Ce influențează, de fapt, durata ei de viață
Contează foarte mult să o schimbi la timp.
-
Grădină
Plante suculente rezistente la ger: 5 opțiuni superbe și nevoile lor de îngrijire
Nu sunt rezistente doar la secetă și canciulă, ci și la îngheț.