DESIGN EXTERIOR

De la răsad, la rod: 7 sfaturi să-ți faci o grădină de legume acasă, de la o familie de fermieri

publicat pe 19 mart. 2021

    Să muști dintr-o roșie culeasă din curte și să aibă și gust: ăsta e visul oricui și-a pus în gând să-și facă o grădină de legume. Și e posibil – cu puțină grijă, răbdare și, cel mai important, documentare.

    În videoclipurile care au devenit populare în social media în ultima vreme, pare destul de simplu să-ți faci o grădină de legume acasă. Azi usuci niște semințe de roșii la soare, mâine le plantezi, iar poimâine parcă deja vezi frunzulițe verzi desfăcându-se cinematic în răsadniță. Sigur că într-un clip de 30 secunde pare floare la ureche să-ți crești propriile legume delicioase și sănătoase, însă în viața reală, timpul și efortul pe care trebuie să le depui sunt un pic mai consistente.

    Unde mai pui că e nevoie să ții cont și de niște reguli de îngrijire, de plantare, de fertilizare a solului. Și să ții dăunătorii la distanță. Și să nu compromiți recolta cu prea multă apă. Deja pare că se complică treaba.

    „Sunt greșeli pe care le poate face orice începător”, spune Oana Andras. Ea, Eduard și Adela locuiesc în Stănița, județul Neamț, unde au înființat Ferma lu’ Moș Ghiță. S-au mutat acolo în 2010, după 10 ani de locuit în București și lucrat în corporație. Prin 2013 au pus bazele fermei și tot atunci a început și procesul lor de învățare. „Tot ce facem am învățat experimentând și citind tot ce prindeam cu privire la agricultura organică”, explică Oana. Ea și Eduard urmăresc constant activitatea grădinarilor din diverse colțuri ale lumii și aplică în ferma lor practicile celor cu experiență în cultivarea legumelor organice. Deși la început au cochetat cu ideea de „homestead”, adică să fie autosuficienți și nimic mai mult, au ajuns să producă mai mult decât consumă.

    ferma lu mos ghita
    Din aprilie până în octombrie, Ferma lu’ Moș Ghiță livrează legume proaspete în trei orașe

    Așa că, în lunile de sezon, adică din aprilie până în octombrie, au început să livreze legume proaspete în trei orașe: Roman, Piatra Neamț și Bacău. Planul lor e să pună la punct și un magazin online până la întâi aprilie 2021, însă până atunci au acceptat să ne dezvăluie câteva din lucrurile pe care le-au învățat despre grădinărit. Ca să poată învăța oricine să-și facă o grădină de legume acasă.

    1. Alege cu grijă locul în care să amplasezi grădina de legume

    Orice petic de pământ are potențialul să devină o grădină de legume, dar dacă vrei una care să dea și roade, trebuie să ai grijă la amplasare. „Alege un loc adăpostit, în care să nu sufle vântul în mod frecvent și ține cont de expoziție”, spune Oana. Nu e indicat să cultivi legume pe un versant umbrit, ci pe unul cu expunere sudică, adaugă. Deși există și legume care cresc în umbră parțială.

    Un truc care te-ar putea salva de dezamăgirea unei recolte sărace e să amplasezi grădina pe un teren în pantă. „Astfel încât apa din precipitații să se dreneze și să nu băltească, pentru că riscăm să avem culturi compromise după fiecare ploaie mai serioasă”, atenționează ea.

    2. Solul trebuie să fie pregătit de plantare și bogat în nutrienți

    Contează mult ca pământul în care plantezi legumele să aibă un aport suficient de nutrienți, iar solul preferat de legume este unul bogat în humus. Dar nu-i o tragedie dacă la început nu-i tocmai adecvat. „Solul e un organism viu”, spune Oana, „îl putem construi în timp prin adăugarea de materiale organice și construirea structurii nutritive”, explică ea.

    mulci gradina
    Mulcirea împiedică creșterea buruienilor. Foto: Ferma lu’ Moș Ghiță

    Dar asta vine pe parcurs, mai întâi trebuie să te asiguri că e bine pregătit pentru a deveni cultură. Primul pas e curățarea lui de buruieni. „Noi recomandăm curățarea terenului prin mulcire, adică acoperirea lui cu un strat care să nu permită buruienilor să crească”, precizează Oana. Pentru asta, poți folosi o folie pe care să o arunci ulterior sau cartoane, care în timp se vor degrada.

    3. Îngrășământul natural e cea mai bună opțiune

    Apoi vine fertilizarea, iar cea mai bună opțiune e îngrășământul natural: „fie că optăm pentru compost, mraniță sau preparate granulate, e bine să ne asigurăm că sunt din surse organice, astfel încât să avem siguranța că nu aducem chimicale de sinteză în legumele pe care le vom consuma”.

    ingrasamant compost
    Compostul e simplu de făcut acasă și o soluție potrivită pentru grădina de legume

    Compostul e ușor de făcut acasă, e practic un îngrășământ gratuit și poate regla calitatea solului în timp. „Adăugarea regulată de compost în grădina de legume va asigura existența unui sol bogat în nutrienți pentru toate tipurile de legume cultivate”, explică Oana.

    De obicei, compostul se aplică la început de sezon, dar îl poți adăuga și schimbarea culturilor, sfătuiește ea. „De pildă, în stratul în care am avut ridichi, după ce terminăm cultura, nivelăm stratul și putem să mai adăugăm compost înainte de a planta cultura a doua, care poate fi de dovlecei”, exemplifică.

    Cât despre cantitate, nu-i cazul să te stresezi prea tare. „Niciodată nu e prea mult compost în grădina de legume”, spune Oana. Cu cât stratul e mai generos, cu atât meniul plantelor e mai bogat și variat.

    4. Ai grijă la antipatiile dintre legume

    „Există anumite antipatii și simpatii între plante, ce țin în principal de nutrienții specifici fiecărei familii și de bolile și dăunătorii comuni”, atenționează ea. În mod neașteptat, deși în farfurie se împacă bine, în grădină ceapa și usturoiul nu sunt tocmai compatibile, iar Oana nu recomandă să le plantezi unele lângă altele. La fel și roșiile și castraveții. Dar există și simpatii, cum ar fi între tomate și busuioc.

    legume compatibile gradina
    Unele legume deși se împacă bine în mâncare, în grădină n-ar trebui puse unele lângă altele

    Tot la capitolul planificarea și organizarea grădinii trebuie să ții cont și de preferințele legate de lumină. „Noi am avut cultura de vinete compromisă pentru că nu am știut că vânăta are nevoie de foarte multă lumină pentru a rodi și am plantat-o cumva la umbra unor tomate”, își amintește Oana.

    Și dacă tot plantezi legume, ar fi bine să pui și câteva flori în imediata lor vecinătate. Nu din motive estetice: „există unele flori care sunt benefice în grădina de legume prin aceea că atrag polenizatori sau prin acțiunea repelentă asupra inectelor dăunătoare”. Printre tipurile de flori pe care să le plantezi acolo, Oana recomandă tufele de crăițe, margaretele cosmos, condurașii, salvia și diferitele soiuri de busuioc.

    5. Nu otrăvi solul încercând să scapi de dăunători

    Dăunătorii vor fi probabil cel mai mare inamic al tău în încercarea de a face grădina de legume să dea roade, însă nu pica în capcana de a strica solul încercând să scapi de ei. „Pesticidele și insecticidele sunt produse de sinteză care, deși acționează foarte repede și sunt la îndemâna oricui, pe termen lung otrăvesc solul și prin asimilarea lor de către plante ajung inclusiv în organismul uman”, atenționează ea. Mai bine folosești soluții bio, astfel încât legumele care îți vor ajunge în farfurie să fie chiar sănătoase, iar solul să nu fie compromis. Cum ar fi maceratele de plante precum urzica, tătăneasa, ardeiul iute și usturoiul.

    salata cu daunatori
    Dăunătorii te pot lăsa fără o parte din recoltă, însă insecticidele o pot compromite total, pe termen lung. Foto: Ferma lu’ Moș Ghiță

    Și nu numai solul e în pericol dacă aplici insecticide. „Insectele benefice sunt afectate de utilizarea insecticidelor”, precizează Oana. Și încercând să scapi de un dăunător, vei ajunge să omori și albinele, care sunt esențiale pentru polenizare, sau buburuzele, care te scapă de afide.

    6. Iernile sunt mai ușoare acum, dar e bine să urmărești prognoza

    Iarna, Oana și Eduard planifică următorul sezon, cumpără semințe și alte materiale necesare și se documentează. În ultimii ani, nu au mai fost geruri atât de aspre și clima a început să se asemene cu cea mediteraneană, spun ei, așa că nu a fost nevoie să ia cine știe ce măsuri în anotimpul rece. Totuși dacă ai plantat soiuri perene și sunt abia la început, e bine să le protejezi.

    „Dacă avem un rozmarin tânăr sau un smochin, e suficient să fim atenți la prognoza meteo și să acționăm doar atunci când chiar avem de-a face cu geruri puternice”, spune Oana. O soluție să le aperi de îngheț e să le acoperi cu materiale naturale, cum ar fi pânza de cânepă. Dar ai grijă ca materialul să nu înghețe pe plante. Iar dacă grădina ta de legume e de fapt în ghiveci, poți muta plantele la loc ferit de curenții de aer.

    7. Învață din greșeli

    Greșelile sunt inevitabile la început, însă ele sunt bune oportunități de învățare. Oana și Eduard au trecut deja prin câteva recolte compromise la Ferma lu’ Moș Ghiță. De exemplu, într-un an au udat plantele pe timp de arșiță cu gândul că le vor „răcori”, dar până la urmă le-au „răcorit” de n-a mai rămas nimic din ele.

    Cert e că o grădină de legume necesită o atenție permanentă și implică un pic mai mult decât doar o rutină de irigare. Iar când sunt atât de multe variabile la mijloc, e aproape imposibil să nu dai greș măcar o dată. „Trebuie să o observăm constant, să curățăm buruienile, să fim atenți la irigații, la nevoile fiecărei specii de plantă, inclusiv să avem grijă să recoltăm legumele la timp astfel încât să poată rodi altele”, explică Oana și Radu. Cu toate astea, concluzia lor e că e important să încerci, iar pe parcurs vei învăța și vei ști cum să cultivi legumele care îți plac și satisfacția va fi imensă.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *