TURURI DE CASE

Un cuplu și-a amenajat singur casa din Iași, cu harta lumii pe pereți și culori pastelate

publicat pe 14 ian. 2021

    Nume: Diana Cătănoaia
    Oraș: Iași
    Tip de locuință: casă pe un nivel, cu trei camere
    Suprafață: 97 metri pătrați, terasa inclusă, și 550 metri pătrați curte
    Stă aici: din luna mai 2020
    Împarte casa cu: soțul ei, John, și cei doi copii, Alexia și Mihai

    Diana Cătănoaia locuiește împreună cu soțul ei și cei doi copii într-o casă pe un nivel, de 97 metri pătrați, la marginea orașului Iași, departe de aglomerația și agitația urbană.

    La finalul anului 2019, înainte să apară pandemia de COVID-19, Diana și soțul ei au găsit o casă pe un nivel ce urma să le devină acasă pentru o bună perioadă de timp. Când au cumpărat spațiul cu trei camere și 550 metri pătrați de curte, construcția era deja într-un stadiu destul de avansat și nu au mai putut face modificări, așa cum își doreau.

    Chiar dacă în urmă cu cinci ani s-au hotârăt să cumpere o bucată de pământ pe care să-și construiască casa visurilor, au decis să se orienteze, cât sunt mici copiii, către o casă deja construită, deoarece au realizat că va dura mult până când vor avea toate actele și racordarea la utilități.

    Când amenajarea casei pornește de la o paletă de culori neutră

    Diana și John și-au dorit să locuiască într-o casă spațioasă și luminoasă, amenajată în culori neutre și cu elemente cât mai minimaliste. Ca inspirație pentru casă, Diana a avut board-uri și folderele pline cu imagini din fel și fel de stiluri de amenajare pe Pinterest și Instagram, pentru a ajunge la ceea ce îi definea cu adevărat.

    Amenajarea livingului a pornit de la colțarul roz pudrat, cumpărat de la Staer, iar restul obiectelor au venit în completare. Un alt element spectaculos din încăpere este și gallery wall-ul cu ilustrații achiziționate de la Kaplias și Desenio, care dau personalitate și căldură spațiului. Diana a ales chiar și pentru aceste tablouri diverse combinații de culori care se mai regăsesc în living – multe nuanțe de roz, gri, negru și alb.

    Corpurile de mobilier sunt albe, din MDF, cu inserții din lemn și accesorizate cu mânere subțiri, negre. Proprietarii au făcut toată mobila pe comandă la Smart Mobila Iași deoarece aveau nevoie de corpuri care să se potrivească perfect spațiului.

    „Pandemia și starea de urgență din primăvară ne-au forțat la niște decizii luate puțin grăbit, la distanță, și poate că nu au fost cele mai potrivite. Recent am început niște cursuri de design interior fiindcă vreau să îmi dau seama ce am greșit în amenajarea acestei case. În plus, experiența aceasta ne pregătește pentru următorul proiect: casa visurilor noastre”, povestește Diana

    O casă luminoasă cu dormitoare relaxante

    Dormitorul matrimonial este cel mai luminos loc din casă, asta și datorită combinației de culori folosite: alb, gri și bej – maro, folosită atât pentru parchetul și culoarea pereților, cât și pentru elementele decorative.

    Chiar și aici sunt nelipsite tablourile de pe pereți cu ilustrații care oferă căldură încăperii. Acestea sunt cumpărate de la Kaplias, iar lampadarul cu picior de pin de la Bonami este unul dintre răsfățurile proprietarilor.

    Camera copiilor este spațiul jucăuș din casă, plin cu elemente colorate și un nelipsit mic gallery wall cu ilustrații animate. Lustra, ce imită un balon cu aer cald, este cumpărată de la Decoliving, iar pentru a întregi ideea de „călătorie”, părinții au ales și un tapet simpatic de la Aeshtetic Kids cu harta lumii.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Nu este un stil 100% definit. Este mai mult o combinație între contemporan și scandinav.

    Inspirație: În general de pe Pinterest și Instagram. Am avut și am încă multe foldere cu stiluri diferite salvate.

    Colțul preferat: Bucătăria care are deschidere către terasă. Ador faptul că am chiuveta în dreptul geamului așa cum mi-am dorit mereu. Este locul de unde admir cele mai spectaculoase răsărituri și de la geam văd direct copiii la locul de joacă.

    Elementul favorit: Lavoarul din baie în formă de lacrimă.

    Lavoarul din baie este cumpărat de la Ego Interiors.

    Cea mai mare provocare: Să ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă alegerea finisajelor, comenzi, amenajarea curții și a casei, dar și decorare în timpul stării de urgență.

    Cel mai bun lucru iarna: Încălzirea în pardoseală. Alexia e veșnic desculță și dezbrăcată, așa că nu o să mai am niciun stres că stă pe jos pe timp de iarnă.

    Cel mai bun lucru vara: Terasa și curtea pentru care suntem mulțumitori și binecuvântați. Cât a fost cald, cei mici au stat numai afară, ne-am încăpățânat să mâncăm pe terasă ca să savurăm din plin cântecul greierilor și aerul curat pe care îl respirăm aici, departe de oraș.

    Cel mai mare răsfăț: Nu știu dacă am achiziționat ceva foarte scump, am încercat să fim cumpătați știind că avem doi copii și neștiind cât de mult ar rezista niște lucruri foarte scumpe la noi în casă. Aș putea spune că în bucătărie, fiind încăperea mea preferată, am investit cel mai mult. Mobila de bucătărie a ajuns undeva la 16.000 lei fără electrocasnice. Tot acolo avem și cea mai scumpă lustră din casă de la Mobexpert.

    Ar mai fi lampadarul de podea cu picior din lemn de pin din dormitorul nostru, care poate fi considerat un moft la banii pe care i-am plătit pe el, dar mi-a plăcut prea mult ca să renunț.

    Proiectul DIY preferat: Tatăl meu le-a construit copiilor o căsuță cu loc de joacă în curte, pe care eu am vopsit-o ulterior în nuanțe neutre cu accente pastel și a ieșit minunat. Copiii adoră acel loc și se bucură din plin de tot ce a însemnat mutarea la casă.

    Soțul meu, de când ne-am mutat, a lucrat la proiecte DIY mai mult decât a făcut-o toată viața lui și aici vorbesc de amenajarea curții și de beciul peste care a construit o magazie.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă este locul unde mă regăsesc și mă simt cel mai bine. Deși stăm de puțin timp aici, în momentul în care ne-am adus toate lucrurile, am simțit că suntem aici dintotdeauna. Este locul perfect unde ne petrecem zilele de dimineață până seară încă din primăvară, mai ales că toți patru suntem acasă de atunci și locul unde abia aștept să mă întorc dacă sunt plecată mai mult de două zile.

    Descrie casa ta în 5 cuvinte: Caldă, luminoasă, romantică, locul unde admir cele mai frumoase răsărituri și apusuri.

    Cum îți faci o casă în care să te simți bine:

    • Dacă se poate interveni încă din momentul construcției, aș spune să folosești ferestre cât mai multe și luminoase. Este superbă o casă luminoasă;
    • Să folosești culori deschise pentru pereți. Astfel dai senzația de cât mai multă lumină. Noi am folosit un gri deschis pentru pereții laterali, iar tavanul a rămas alb, urmând să montăm și cornișe decorative pentru a pune și mai bine în evidență acest lucru;
    • Să te folosești de oglinzi în spațiile mici și înguste pentru a crea senzația de spațiu mărit.

    Foto: Diana Cătănoaia

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând
    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ANA MARIA FRUNZĂ
    ANA MARIA FRUNZĂ
    3 years ago

    Buna ziua,
    Cateva observatii:
    Cat timp COPIII cu 3 de i nu copii cum scrie in articol.
    Apoi ce inseamna:un gallery wall?
    Nu trebuie sa imi traduceti pt.ca eu stiu bine lb.engleza.
    Parca articolul este in lb.romana?
    NU VA MAI BATETI JOC DE LB.ROMANA!
    A-M FRUNZĂ

    Karma
    Karma
    3 years ago

    Apropo de asta, dragă Ana Maria, poate foloseşti diacritice data viitoare când strigi într-un comentariu că cineva îşi bate joc de limba română. Să fim purişti până la capăt, nu?

    Denisa Niță
    Admin
    3 years ago

    Bună ziua și aici! Gallery Wall, la fel ca Tiny House, e un concept mai mult decât o descriere. Așa că îl vom folosi în continuare în limba engleză. Respectăm limba română, dar asta nu înseamnă că refuzăm împrumuturile din alte limbi.

    Mulțumim pentru atenționarea asupra celor trei de i, a fost un typo (scurtă greșeală de scriere).

    O zi ușoară să aveți!