DESIGN EXTERIOR

Cascadă, loc pentru foc de tabără și cramă într-o grădină din Corbeanca

    Cascadă, loc pentru foc de tabără și cramă. Toate au încăput în 160 metri pătrați de teren, într-o grădină parcă desprinsă din reviste, în Corbeanca. Suprafața a ridicat numeroase probleme în timpul șantierului – de la manipularea macarelelor până la manevrarea pietrelor de mari dimensiuni și a copacilor înalți -, dar acum proprietarii au propriul colț de rai.

    gradina Corbeanca
    Pământul de deasupra cramei este „accesorizat” cu plante de diverse soiuri.

    Micul paradis verde a fost creat în continuarea terasei exterioase a casei, iar punctul de plecare a fost crearea mai multor zone de interes. De asemenea, un alt obiectiv vizat a fost, pe cât posibil, mascarea limitelor cu proprietățile vecine. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unor denivelări de teren care camuflează gardul către vecini. Întregul proiect a fost gândit de arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu pentru un cuplu tânăr și copilul lor.

    „Curtea cuprinde mai multe zone: o peluză unde băiatul proprietarilor se joacă, o cascadă ce adaugă dinamism amenajării, o zonă dedicată focurilor de tabără și o cramă de nouă metri pătrați. Ideea a fost ca într-un spațiu mic să fie amenajate diverse zone cu funcțiuni diferite, separate prin vegetație. Nu am folosit multe plante, iar dimensiunea lor a fost una proporțională cu spațiul. Întotdeauna prefer plante puține și mari în locul unora multe și mici”, ne spune Dragoș.

    gradina Corbeanca
    Florile sunt pata de culoare a grădinii.

    Și cramă, și spațiu de depozitare

    Crama a fost dorită din start de proprietari, iar inițial a fost gândită ca un loc exterior de depozitare. Ulterior proiectul a devenit mai complex și a fost transformat în spațiu de depozitare și cramă. „Cumva, vecinătatea cu zona focului de tabără, unde proprietarii se adună cu prietenii la discuții, a impus existența unei surse de vin în apropiere”, completează Dragoș.

    Intarea în cramă este marcată de o ușă din lemn decorată, iar câteva trepte betonate te conduc într-un loc subteran răcoros, unde vara este o adevărată plăcere să stai. Spațiul este mobilat pe comandă, după schițele arhitectei Ramona Isăcescu, soția lui Dragoș. Piesele sunt lucrate din lemn masiv la Binalexpert și cuprind atât rafturi pentru sticle, cât și spații de depozitare pentru borcane cu murături și alte alimente. În completarea lemnului a fost folosită piatra, un finisaj folosit pentru placarea pereților, pentru pronunțarea sentimentului de cramă. La exterior, pământul de deasupra cramei a fost plantat cu diverse specii de plante, pentru a masca zona într-o manieră estetică.

    Rămânem în apropiere și ajungem la locul pentru foc de tabără. Acesta este construit din pietre suprapuse, inclusiv focarul, care a necesitat lucrări de sculptură pentru a reuși îmbinarea pietrelor.

    Pentru ca grădina să fie verde indiferent de anotimp, a fost populată cu brazi, molizi, chiparoşi, tuia și alte specii de conifere. Pe alocuri, au fost folosite plante cu flori colorate (hortensia, forsythia) pentru un strop de culoare.

    gradina foc de tabara
    Locul destinat focului de tabără se află în vecinătatea cascadei.

    Spațiu mic = provocări

    Spațiul nu foarte generos a creat dificultăți în realizarea proiectului. A fost imposibil ca în zona cramei să se lucreze cu un utilaj mare, așa că săpăturile au fost făcute manual. De asemenea, pietrele mari, aduse din zona Tulcei, și copacii maturi, de mari dimensiuni, au fost dificil de manevrat și a îngreunat execuția proiectului. Într-un final, totul a fost gata în trei luni.

    gradina luminata
    După lăsarea întunericului, cascada este luminată, ceea ce creează o atmosferă specială.

    Tips&tricks de la Dragoș Isăcescu

    • Creează atmosfera specifică unei crame folosind materiale naturale, precum lemn și piatră. Pe lângă mobilier din lemn poți aduce și butoaie, pe care să le transformi în mese.
    • Gândește strategic amplasarea diverselor zone ale grădinii. De exemplu, dacă vrei o cascadă, amplaseaz-o în apropierea terasei sau a foișorului, pentru a te bucura de spectacolul vizual creat.
    • Dacă îți place grădinăritul, dedică o zonă pentru plantarea unei mici grădini de legume și a unor plante aromatice. Dacă spațiul îți permite, câțiva pomi fructiferi sunt ideali. Poți alege specii pitice, precum cireșul, mărul sau caisul.
    • Pentru a avea o grădină colorată pe tot timpul anului, folosește plante perene: Aster, Astilbe, Erica sau lavandă.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cascadă, loc pentru foc de tabără și cramă într-o grădină din Corbeanca