
Ghid complet pentru alegerea balansoarului de grădină: de la structură, la tapițerie și accesorii
Te-ai pierdut printre toate modelele de balansoare de grădină din piață? Venim cu un ghid complet pentru cum să alegi balansoarul potrivit pentru grădina ta, care sunt materialele de care trebuie să te ferești și cum să-l integrezi printre plante și pergole.
Daria Butnaru, designer la Décor Interior și owner al Greenwood Team, spune că în funcție de sistemul de balansare, acestea se împart în două categorii: balansoare suspendate, de tip leagăn, și balansoare cu picioare curbate. Iar în funcție de numărul de locuri, cele mai uzuale sunt de unul sau două locuri, dar găsești și balansoare de grădină pentru trei persoane sau chiar pentru patru persoane.
Balansoare de grădină: structură și dimensiuni
Structura trebuie să fie rezistentă la intemperii, razele UV și uzură. Astfel, Daria recomandă materiale ca fierul sau oțelul vopsit în câmp electrostatic ori lemnul de esență tare tratat special pentru mediul exterior – ideal e cel de tec.
„Este necesar să calculați greutatea pe care o va susține și să verificați la producător dacă modelul ales o poate susține fără probleme. Structurile ușoare – precum plasticul sau lemnul de bambus – nu sunt indicate pentru exterior, deoarece pot fi ușor dărâmate de vânt”, adaugă Daria.
În privința dimensiunii, există două criterii în funcție de care o alegem: primul este legat de înălțimea și constituția persoanelor care îl vor folosi. Al doilea e legat de dimensiunea spațiului în care va fi amplasat balansoarul. E nevoie să ții cont atât de spațiul fizic, cât și de spațiul „vizual”: „Oricât de mare este tentația de a alege un balansoar de dimensiuni cât mai mari, chiar dacă acesta încape fizic în spațiul destinat lui, nu este de dorit că vizual să existe senzația de aglomerare”, spune specialista.
Nu în ultimul rând, este important și designul balansoarului: „Acesta trebuie să se armonizeze cu stilul amenajării grădinii sau al terasei în care va fi amplasat. Nu ezita să ceri părerea specialiștilor pentru a te bucura pe deplin de noua achiziție”, este îndemnul Dariei.

Balansoare de grădină: tapițerie sau ratan?
Materialul textil trebuie să fie de calitate bună, impermeabil, rezistent la radiațiile UV și la uzură, explică Daria Butnaru. Este important să poată fi curățat și întreținut cu ușurință. De asemenea, contează și umplutura pernelor balansoarului – ar fi indicat să fie din burete cu densitate crescută, pentru a evita deformarea. „Evitați, în schimb, balansoarele cu șezutul și spătarul din împletitură de ratan sau sfoară – acestea pot fi deteriorate cu ușurință de ploaie și soare”, spune Daria.

Unde montezi balansoarul
Amplasează balansoarul pe o suprafață fermă, având grijă ca în fața și spatele acestuia să nu existe obstacole. „De preferat este să îl poziționați într-o zonă acoperită, pentru a vă putea bucura de acesta pe tot parcursul anului. De asemenea, încercați să orientați balansoarul către un punct de atracție al grădinii, pentru ca să aveți și priveliște și, prin urmare, pentru a avea parte de o experiență completă”, punctează Daria.

Accesorii utile pentru balansoare de grădină:
- o husă de protecție;
- pernuțe suplimentare pentru confort sporit;
- copertină sau umbreluță – utile dacă vrei să pui balansoarul în zonele neacoperite ale grădinii;
- drapaje textile (pe două sau trei laturi) care să te protejeze de vânt în sezonul rece și de soare în sezonul cald;
-
Curte
10 moduri în care poți amenaja ieftin curtea sau grădina, oricât de mică ar fi
-
Sponsored
Cum să-ți iluminezi grădina cu soluții practice și economice, ca să ai o atmosferă liniștitoare
-
Grădină
Ghid pentru amenajarea unei grădini mici: de la cum alegi mobila și plantele, până la ce pavaj e mai potrivit
-
LIFE
Hotspot: Rual, Apro-Bistro – localul inedit unde poți mânca bine, în timp ce faci și piața
Pleci de acolo cu desaga și stomacul pline.
-
Apartamente cu 2 camere
Cum arată un apartament de două camere amenajat avangardist, cu acril și ceramică ce imită marmura
Buget de 60.000 euro și mobilier realizat 90% pe comandă
-
Plante
O programatoare și-a transformat locuința într-o mini junglă cu 300 de plante
După ore întregi de muncă în fața calculatorului, să aibă grijă de ele o relaxează.