DESIGN EXTERIOR

Ghid complet pentru alegerea balansoarului de grădină: de la structură, la tapițerie și accesorii

  Te-ai pierdut printre toate modelele de balansoare de grădină din piață? Venim cu un ghid complet pentru cum să alegi balansoarul potrivit pentru grădina ta, care sunt materialele de care trebuie să te ferești și cum să-l integrezi printre plante și pergole.

  Daria Butnaru, designer la Décor Interior și owner al Greenwood Team, spune că în funcție de sistemul de balansare, acestea se împart în două categorii: balansoare suspendate, de tip leagăn, și balansoare cu picioare curbate. Iar în funcție de numărul de locuri, cele mai uzuale sunt de unul sau două locuri, dar găsești și balansoare de grădină pentru trei persoane sau chiar pentru patru persoane.

  Balansoare de grădină: structură și dimensiuni

  Structura trebuie să fie rezistentă la intemperii, razele UV și uzură. Astfel, Daria recomandă materiale ca fierul sau oțelul vopsit în câmp electrostatic ori lemnul de esență tare tratat special pentru mediul exterior – ideal e cel de tec.

  „Este necesar să calculați greutatea pe care o va susține și să verificați la producător dacă modelul ales o poate susține fără probleme. Structurile ușoare – precum plasticul sau lemnul de bambus – nu sunt indicate pentru exterior, deoarece pot fi ușor dărâmate de vânt”, adaugă Daria.

  În privința dimensiunii, există două criterii în funcție de care o alegem: primul este legat de înălțimea și constituția persoanelor care îl vor folosi. Al doilea e legat de dimensiunea spațiului în care va fi amplasat balansoarul. E nevoie să ții cont atât de spațiul fizic, cât și de spațiul „vizual”: „Oricât de mare este tentația de a alege un balansoar de dimensiuni cât mai mari, chiar dacă acesta încape fizic în spațiul destinat lui, nu este de dorit că vizual să existe senzația de aglomerare”, spune specialista.

  Nu în ultimul rând, este important și designul balansoarului: „Acesta trebuie să se armonizeze cu stilul amenajării grădinii sau al terasei în care va fi amplasat. Nu ezita să ceri părerea specialiștilor pentru a te bucura pe deplin de noua achiziție”, este îndemnul Dariei.

  balansoare de grădină structură metalică terasă
  Pe o terasă, un balansoar cu structură metalică este și rezistent la intemperii, și arată bine împreună cu celelalte elemente decorative.

  Balansoare de grădină: tapițerie sau ratan?

  Materialul textil trebuie să fie de calitate bună, impermeabil, rezistent la radiațiile UV și la uzură, explică Daria Butnaru. Este important să poată fi curățat și întreținut cu ușurință. De asemenea, contează și umplutura pernelor balansoarului – ar fi indicat să fie din burete cu densitate crescută, pentru a evita deformarea. „Evitați, în schimb, balansoarele cu șezutul și spătarul din împletitură de ratan sau sfoară – acestea pot fi deteriorate cu ușurință de ploaie și soare”, spune Daria.

  Nu doar structura balansoarului contează, ci și celelalte elemente constitutive: fii atent inclusiv la tapițerie și la perne!

  Unde montezi balansoarul

  Amplasează balansoarul pe o suprafață fermă, având grijă ca în fața și spatele acestuia să nu existe obstacole. „De preferat este să îl poziționați într-o zonă acoperită, pentru a vă putea bucura de acesta pe tot parcursul anului. De asemenea, încercați să orientați balansoarul către un punct de atracție al grădinii, pentru ca să aveți și priveliște și, prin urmare, pentru a avea parte de o experiență completă”, punctează Daria.

  Poziționează balansoarul în așa fel încât să ai parte de o priveliște superbă și de ansamblu asupra grădinei sau a terasei tale.

  Accesorii utile pentru balansoare de grădină:

  • o husă de protecție;
  • pernuțe suplimentare pentru confort sporit;
  • copertină sau umbreluță – utile dacă vrei să pui balansoarul în zonele neacoperite ale grădinii;
  • drapaje textile (pe două sau trei laturi) care să te protejeze de vânt în sezonul rece și de soare în sezonul cald;
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ghid complet pentru alegerea balansoarului de grădină: de la structură, la ta...