Design exterior

Cum se pune gazonul în grădină și de ce factori să ții cont, conform unui specialist

O grădină fără verdeață înseamnă doar câțiva metri pătrați de pământ în fața sau în spatele casei. Însă când răsar primele fire de iarbă, abia atunci începe grădina să se simtă ca o zonă de relaxare. Iarbă, gazon, de fapt e același lucru, împărțit în mai multe specii ale aceleiași plante. Dar despre asta ne spune mai multe un specialist.

Cum se pune gazonul în funcție de sol, ce fel de gazon să alegi și cum să îl îngrijești – sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde inginerul silvic Florin Murgu. „Gazonul este un termen general care se referă la iarba utilizată în peluze, parcuri și baze sportive”, explică specialistul, care adaugă că în compoziția lui intră mai multe specii, ceea ce îl face foarte versatil și ușor de plantat pe orice fel de sol.

Totuși, de ce e important solul

Înainte să îți faci un plan despre cum se pune gazonul, e important să identifici tipul de sol pe care îl ai în grădină. „El poate limita și influența aspectul general al gazonului”, atenționează inginerul silvic, care spune că există cinci tipuri de soluri:

  • solul lutos: foarte bogat în substanțe nutritive, dar cu un drenaj foarte slab;
  • solul nisipos: sărac în nutrienți, dar cu un drenaj foarte rapid;
  • solul argilos: menține umiditatea, fertil, cu un drenaj redus;
  • solul de turbă: umed și acid, de regulă necesită drenaj, pentru că are tendința de a înmagazina apa;
  • solul calcaros: foarte alcalin, sărac în nutrienți, nisipos-pietros, care se drenează foarte ușor.

„Cele mai indicate soluri pentru creșterea gazonului sunt cele lutoase sau de turbă, în care iarba se va dezvolta bine pe tot parcursul anului”, explică Florin Murgu. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să-ți iei adio de la gazon dacă ai sol nisipos sau argilos în grădină, însă va trebui să muncești mai mult ca să îl întreții. Acestea cer soluții precum „pentru creșterea pH-ului sau scăderea lui sau pentru ameliorarea texturii solului”. Chiar și pentru solul calcaros se pot găsi soluții. „Cu un strat de pământ vegetal așternut peste, poate crește gazon”, spune specialistul.

Cum îți dai seama ce tip de sol ai în grădină

Ca să faci totul ca la carte și să identifici corect tipul de sol din grădină, pH-ul său și potențialul său nutritiv, inginerul silvic Florin Murgu recomandă să faci o analiză de sol făcută într-un laborator de specialitate. „Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice există în fiecare județ, sunt și laboratoare aparținând unor firme private care fac și ele astfel de analize”, explică el.

„Există și metode empirice, dar având în vedere că determinarea proprietăților și a caracteristicilor solului este o etapă extrem de importantă în înființarea unei grădini și că ea contează hotărâtor în alegerea speciilor de plante cu care vom popula grădina, nu le-aș recomanda”, atenționează specialistul.

Cum se pune gazonul

rulouri gazon
Metoda rulourilor de gazon este mai scumpă decât cea a semințelor

La întrebarea „cum se pune gazonul” există două răspunsuri: se plantează semințele în pământ ori se montează prin rulouri. Procesul diferă în funcție de metoda aleasă, însă dilema următoare este pe care dintre cele două metode să o alegi? Iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două.

Avantajele și dezavantajele gazonului din sămânță

„Este cel mai economic mod de a face un nou gazon”, spune Florin Murgu. De exemplu, o pungă de semințe de 750 grame costă aproximativ 20 lei și acoperă o suprafață de aproximativ 35 metri pătrați, iar rulourile de gazon se vând la prețuri între 17 lei și 24 lei metrul pătrat. Însă prețurile diferă în funcție de soiul de gazon și calitatea semințelor. Specialistul spune că prin această metodă este mai ușor să alegi și speciile care se potrivesc cel mai bine condițiilor din grădină. În plus, din punct de vedere fizic, „semănarea este mult mai ușoară decât montarea rulourilor”.

Pe de altă parte, durează câteva săptămâni până când se poate călca pe gazon, și câteva luni până la „o întrebuințare normală”, atenționează inginerul silvic. Noi am adăuga că există și o mulțime de pași de urmat pentru plantarea gazonului, mai mulți decât te-ai putea aștepta. Iar îngrijirea nu e tocmai ușoară când gazonul e proaspăt semănat: „semințele trebuie protejate împotriva păsărilor, iar buruienile pot fi o problemă serioasă”.

Avantajele și dezavantajele rulourilor de gazon

Cu siguranță, economia de timp este principalul avantaj. Rulourile de gazon pot fi montate într-o singură zi și pot fi călcate imediat – așa că nu trebuie să aștepți prea mult până să dai pantofii la o parte și să te relaxezi cu picioarele goale pe iarbă. În plus, „rulourile sunt mult mai puțin vulnerabile la dăunători, boli și distrugeri decât gazonul semănat”, spune Florin Murgu. Și pregătirea solului se face mai rapid și mai puțin riguros decât la semănare.

Pe de altă parte, rulourile de gazon sunt mai scumpe decât semințele, iar efortul de montare este mai mare, pentru că presupune mai multe „etape dificile și obositoare”, precum depozitarea, transportul și montarea. Mai este și timpul de execuție: „rulourile trebuie montate într-o zi, maximum două de la livrare – în caz contrar, se deteriorează”.

Cum se îngrijește gazonul

După ce ai terminat de pus gazonul, indiferent pe care l-ai ales, munca nu s-a terminat. Dacă vrei ca peluza ta să fie mereu verde și bogată, trebuie să o îngrijești corespunzător. „Tunderea gazonului este activitatea cea mai frecventă, ajută la formarea unor rădăcini puternice, la formarea lăstarilor și, în final, la formarea unui covor des de iarbă”, explică inginerul silvic.

irigare prin aspersie gazon
Pentru întreținerea corectă a gazonului, montează un sistem de irigare prin aspersie

Apoi, irigarea are și ea un rol important, iar ca metodă, Florin Murgu recomandă irigarea prin aspersie, căci are numeroase avantaje. Aspersoarele „pot fi aplicate pe orice tip de relief, nu influențează spălarea nutrienților din sol, nu determină bătătorirea sau eroziunea terenului timp și au o eficiență mult mai ridicată”, spune Florin Murgu. Iar volumul de apă trebuie și el controlat în funcțiile de condițiile de mediu: „gazonul umbrit trebuie udat mai rar decât cel expus la soare, iar irigarea excesivă blochează pătrunderea oxigenului la nivelul rădăcinilor și duce la putrezirea lor și instalarea bolilor”. Poți uda gazonul și manual, cu furtunul, însă astfel îți va fi mult mai dificil să îl menții mereu verde și sănătos. În plus, faci și economie la apă dacă instalezi un sistem de irigare.

Nu uita de fertilizarea gazonului, atenționează specialistul. „Este absolut necesară, pentru că gazonul este un mare consumator al nutrienților din sol”, spune Florin Murgu. Astfel, va trebui să administrezi îngrășăminte – specialistul le recomandă pe cele granulare cu eliberare lentă, pentru că asigură elementele necesare pe o perioadă îndelungată de timp.

„În general, pentru fiecare sezon e indicat un anumit tip de fertilizant, deși există un fertilizant all seasons”, explică inginerul silvic. Asta pentru că fiecare anotimp vine la pachet cu temperatură și umiditate diferită, factori care pot afecta nevoile gazonului. Iarna, pe de altă parte, gazonul este în repaus vegetativ și nu se aplică niciun fertilizant.

Un alt proces de întreținere de care probabil n-ai auzit până acum: aerarea gazonului. „Din cauza tasării provocată de ploi, trafic sau irigare, peluza se poate sufoca și deteriora iremediabil”, spune Florin Murgu. Așa că, primăvara și toamna, se execută găuri apropiate în peluză cu o furcă sau cu un utilaj special: aerator manual sau mecanic.

În final, scarificarea gazonului presupune îndepărtarea firelor moarte de iarbă, a mușchiului și a diverselor resturi vegetale „stabilite sub nivelul de tundere a gazonului”, explică specialistul. Operațiunea se repetă o dată pe an, primăvara, însă Florin Murgu recomandă și o scarificare de toamnă. Iar dacă e cazul, o altă etapă de întreținere a gazonului este „combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor gazonului”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE