Curte

Cum se pune gazonul în grădină și de ce factori să ții cont, conform unui specialist

    O grădină fără verdeață înseamnă doar câțiva metri pătrați de pământ în fața sau în spatele casei. Însă când răsar primele fire de iarbă, spațiul se transformă radical. Iarba sau gazonul sunt același lucru, împărțit în mai multe specii ale aceleiași plante. Despre asta ne spune mai multe un specialist.

    Cum se pune gazonul în funcție de sol, ce fel de gazon să alegi și cum să îl îngrijești – sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde inginerul silvic Florin Murgu. „Gazonul este un termen general care se referă la iarba utilizată în peluze, parcuri și baze sportive”, explică specialistul, care adaugă că-n compoziția lui intră mai multe specii, ceea ce îl face foarte versatil și ușor de plantat pe orice fel de sol.

    De ce e important solul pentru gazon

    Înainte să cauți cum se pune gazonul, e important să identifici tipul de sol pe care îl ai în grădină. „El poate limita și influența aspectul general al gazonului”, atenționează inginerul silvic, care spune că există cinci tipuri de soluri:

    • solul lutos: foarte bogat în substanțe nutritive, dar cu un drenaj foarte slab;
    • solul nisipos: sărac în nutrienți, dar cu un drenaj foarte rapid;
    • solul argilos: menține umiditatea, fertil, cu un drenaj redus;
    • solul de turbă: umed și acid, de regulă necesită drenaj, pentru că are tendința de a înmagazina apa;
    • solul calcaros: foarte alcalin, sărac în nutrienți, nisipos-pietros, care se drenează foarte ușor.

    „Solurile indicate pentru creșterea gazonului sunt cele lutoase sau de turbă, în care iarba se va dezvolta bine pe tot parcursul anului”, explică Florin Murgu. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să-ți iei adio de la gazon dacă ai sol nisipos sau argilos în grădină, însă va trebui să muncești mai mult ca să îl întreții. Acestea cer soluții precum pentru creșterea pH-ului sau scăderea lui sau pentru ameliorarea texturii solului. Chiar și pentru solul calcaros se pot găsi soluții. „Cu un strat de pământ vegetal așternut peste, poate crește gazon”, spune specialistul.

    Cum îți dai seama ce tip de sol ai în grădină

    Ca să faci totul ca la carte și să identifici corect tipul de sol din grădină, pH-ul său și potențialul său nutritiv, inginerul silvic Florin Murgu recomandă să faci o analiză de sol făcută într-un laborator de specialitate. „Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice există în fiecare județ, sunt și laboratoare aparținând unor firme private care fac și ele astfel de analize”, explică el.

    „Există și metode empirice, dar având în vedere că determinarea proprietăților și a caracteristicilor solului este o etapă extrem de importantă în înființarea unei grădini și că ea contează hotărâtor în alegerea speciilor de plante cu care vom popula grădina, nu le-aș recomanda”, atenționează specialistul.

    Cum se pune gazonul

    rulouri gazon
    Metoda rulourilor de gazon este mai scumpă decât cea a semințelor

    La întrebarea „cum se pune gazonul” există două răspunsuri: se plantează semințele în pământ ori se montează prin rulouri. Procesul diferă în funcție de metoda aleasă, însă dilema următoare este pe care dintre cele două metode să o alegi? Iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două:

    Avantajele și dezavantajele gazonului din sămânță

    „Este cel mai economic mod de a face un nou gazon”, spune Florin Murgu. De exemplu, o pungă de semințe de 750 grame costă aproximativ 20 lei și acoperă o suprafață de aproximativ 35 metri pătrați, iar rulourile de gazon se vând la prețuri între 17 lei și 24 lei metrul pătrat. Însă prețurile diferă în funcție de soiul de gazon și calitatea semințelor. Specialistul spune că prin această metodă este mai ușor să alegi și speciile care se potrivesc cel mai bine condițiilor din grădină. În plus, din punct de vedere fizic, „semănarea este mult mai ușoară decât montarea rulourilor”.

    Pe de altă parte, durează câteva săptămâni până când se poate călca pe gazon, și câteva luni până la „o întrebuințare normală”, atenționează inginerul silvic. Noi am adăuga că există și o mulțime de pași de urmat pentru plantarea gazonului, mai mulți decât te-ai putea aștepta. Iar îngrijirea nu e tocmai ușoară când gazonul e proaspăt semănat: „semințele trebuie protejate împotriva păsărilor, iar buruienile pot fi o problemă serioasă”.

    Avantajele și dezavantajele rulourilor de gazon

    Cu siguranță, economia de timp este principalul avantaj. Rulourile de gazon pot fi montate într-o singură zi și pot fi călcate imediat – așa că nu trebuie să aștepți prea mult până să dai pantofii la o parte și să te relaxezi cu picioarele goale în iarbă. În plus, „rulourile sunt mult mai puțin vulnerabile la dăunători, boli și distrugeri decât gazonul semănat”, spune Florin Murgu. Și pregătirea solului se face mai rapid și mai puțin riguros decât la semănare.

    Pe de altă parte, rulourile de gazon sunt mai scumpe decât semințele, iar efortul de montare este mai mare, pentru că presupune mai multe „etape dificile și obositoare”, precum depozitarea, transportul și montarea. Mai este și timpul de execuție: „rulourile trebuie montate într-o zi, maximum două de la livrare – în caz contrar, se deteriorează”.

    Cum se întreține gazonul

    După ce ai terminat de pus gazonul, indiferent pe care l-ai ales, munca nu s-a terminat. Dacă vrei ca peluza ta să fie mereu verde și bogată, trebuie să o îngrijești corespunzător. „Tunderea gazonului este activitatea cea mai frecventă, ajută la formarea unor rădăcini puternice, la formarea lăstarilor și, în final, la formarea unui covor des de iarbă”, explică inginerul silvic.

    irigare prin aspersie gazon
    Pentru întreținerea corectă a gazonului, montează un sistem de irigare prin aspersie

    Apoi, irigarea are și ea un rol important, iar ca metodă, Florin Murgu recomandă irigarea prin aspersie, căci are numeroase avantaje. Aspersoarele „pot fi aplicate pe orice tip de relief, nu influențează spălarea nutrienților din sol, nu determină bătătorirea sau eroziunea terenului timp și au o eficiență mult mai ridicată”, spune Florin Murgu. Iar volumul de apă trebuie și el controlat în funcțiile de condițiile de mediu: „gazonul umbrit trebuie udat mai rar decât cel expus la soare, iar irigarea excesivă blochează pătrunderea oxigenului la nivelul rădăcinilor și duce la putrezirea lor și instalarea bolilor”. Poți uda gazonul și manual, cu furtunul, însă astfel îți va fi mult mai dificil să îl menții mereu verde și sănătos. În plus, faci și economie la apă dacă instalezi un sistem de irigare.

    Nu uita de fertilizarea gazonului, atenționează specialistul. „Este absolut necesară, pentru că gazonul este un mare consumator al nutrienților din sol”, spune Florin Murgu. Astfel, va trebui să administrezi îngrășăminte – specialistul le recomandă pe cele granulare cu eliberare lentă, pentru că asigură elementele necesare pe o perioadă îndelungată de timp.

    „În general, pentru fiecare sezon e indicat un anumit tip de fertilizant, deși există un fertilizant all seasons”, explică inginerul silvic. Asta pentru că fiecare anotimp vine la pachet cu temperatură și umiditate diferită, factori care pot afecta nevoile gazonului. Iarna, pe de altă parte, gazonul este în repaus vegetativ și nu se aplică niciun fertilizant.

    Un alt proces de întreținere de care probabil n-ai auzit până acum: aerarea gazonului. „Din cauza tasării provocată de ploi, trafic sau irigare, peluza se poate sufoca și deteriora iremediabil”, spune Florin Murgu. Așa că, primăvara și toamna, se execută găuri apropiate în peluză cu o furcă sau cu un utilaj special: aerator manual sau mecanic.

    În final, scarificarea gazonului presupune îndepărtarea firelor moarte de iarbă, a mușchiului și a diverselor resturi vegetale „stabilite sub nivelul de tundere a gazonului”, explică specialistul. Operațiunea se repetă o dată pe an, primăvara, însă Florin Murgu recomandă și o scarificare de toamnă. Iar dacă e cazul, o altă etapă de întreținere a gazonului este „combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor gazonului”.

    Gazonul de la A la Z: cum se seamănă gazonul, când se pune gazon și cum ai grijă de gazonului de sămânță

    Gazonul de sămânță este, așa cum am stabilit, versiunea mai ieftină și cea mai populară în România în rândul celor care folosesc gazonul pentru propria grădină, așa că ne-am pregătit cu mai multe informații care-ți vor fi cu siguranță de ajutor.

    Cum se seamănă gazonul și de ce este important să iei în calcul tipul de climă

    Secretul succesului, atunci când vrei să afli cum se seamănă gazonul, stă în alegerea celor mai bune semințe pentru clima regiunii în care locuiești. Diferite specii de gazon prosperă în diferite climate. Există gazon de sezon rece și gazon de sezon cald. Această informație o găsești, de obicei, pe eticheta produsului sau o poți afla direct de la producător.

    La fel te poți informa și în legătură cu îngrășământul – poți afla dacă acesta este inclus, dacă semințele sunt gata fertilizate, sau nu. Evită amestecurile care includ produse pentru combaterea buruienilor în pachet, pentru că acestea ar putea dăuna puieților.

    Alegerea celei mai bune semințe de cazon pentru curtea ta depinde și de cantitatea de lumină solară pe care o primește. Sugestia Savvy Gardening este să iei legătura cu un horticultor și să afli mai multe despre cele mai bune tipuri de gazon pentru regiunea ta pentru a face o alegere pe deplin informată.

    Cum se seamănă gazonul: pregătirea terenului pentru plantare

    După selectarea și cumpărarea semințelor, este timpul să pregătești solul pentru procesul de plantare. Acesta este un pas foarte important, așa că este important să știi cum se seamănă gazonul cu succes. Ține cont de faptul că rădăcinile fragede ale gazonului nu vor crește bine în soluri compacte, așa că este esențial ca acest pas să fie făcut corect.

    Pregătirea pentru însămânțarea:

    Începe prin folosirea unui motocultor pentru a îndepărta iarba moartă. Dacă grădina ta este mică poți să smulgi buruienile. Folosește o săpăligă sau o lopată și sapă pământul la o adâncime de 6-8 centimetri pentru aerarea solului și pentru a sparge bulgării de pământ.

    Dacă vrei să știi cum se seamănă gazonul pe o suprafață întinsă, trebuie să știi că trebuie să sapi solul la o adâncime de 8-12 cm. Folosește o motosapă pentru a slăbi solul pentru zonele întinse. Indiferent dacă zona este mică sau mare, după slăbirea solului, este timpul să-l greblezi neted cu o greblă cu arc sau cu o greblă de însămânțare pentru a sparge și mai mult orice boțuri de sol și pentru a scoate pământul în particule fine și cu un finisaj neted. Folosește dinții greblei pentru a sparge orice aglomerări mari de pământ, dacă este necesar.

    Pasul final al pregătirii locului pentru plantarea semințelor de gazon este udarea zonei. Însămânțarea pe pământul umed încurajează germinarea rapidă și asigură umiditate imediată rădăcinilor emergente.

    Cum se seamănă gazonul: cum distribui semințele pentru un gazon sănătos

    cum se pune gazonul
    Semințele trebuie să se afle la o distanță de cel mult cinci centimetri una de cealaltă.

    Pe suprafețele mici distribuie sămânța cu mâna. Pe suprafețele mari este recomandat să folosești un distribuitor de semințe. Este destul de ușor să pui prea multă sămânță sau, dimpotrivă, să nu fie suficientă sămânță, așa că ai grija ca semințele de gazon să fie distribuite uniform pe suprafața solului.

    Acestea ar trebui să se afle la o distanță de cel mult cinci centimetri una de cealaltă. Dacă semeni semințele prea aproape una de cealaltă creșterea lor ar putea avea de suferit, iar dacă le semeni la o distanță prea mare, lași loc pentru buruieni.

    Când se pune gazonul: ce temperaturi sunt ideale la însămânțare

    Poți semăna semințele de gazon atunci când temperaturile ating 8-10 grade Celsius dacă nu există șanse să apară potențiale de condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi înghețul, zăpada sau inundații. Această fereastră de semănat va fi primăvara/vara, dar contrar credinței populare, însămânțarea semințelor toamna are o mulțime de beneficii suplimentare.

    Înainte să răspundem la întrebarea „când se pune gazon”, trebuie să menționăm că semințele au nevoie de un sol cald, umiditate și lumină solară, așa că lunile de final de vară și lunile de început de toamnă sunt ideale, pentru că atunci se ating temperaturile optime pentru germinare, 10-14 grade Celsius (lunile în care temperaturile pe timp de noapte ajung la 15 grade Celsius sunt perfecte).

    De asemenea, toamna este anotimpul în care ploile sunt frecvente, așa că nu va fi nevoie să uzi gazonul la fel de des, iar creșterea buruienilor încetinește în mod natural. Prin plantarea lui în lunile de toamnă gazonul dezvoltă rădăcini întinse, accesează mai ușor nutrienții din sol, vârfurile nu cresc excesiv datorită temperaturilor, iar acesta devine mai rezistent la secetă.

    În plus, șansele ca noul tău gazon să fie ciugulit de păsări scad datorită migrației acestora. Perioada ideală pentru plantarea gazonului se întinde, așadar, de la sfârșitul lunii august, până în noiembrie.

    Când se pune gazon: plantarea semințelor de iarbă primăvara

    gazon verde
    Primăvara este anotimpul ideal pentru plantarea semințelor de gazon.

    Primăvara este un alt moment grozav pentru a semăna gazonul. Este deosebit de bun dacă locuiești în zone în care lunile de primăvara sunt lungi și răcoroase. Pentru plantarea de primăvară este absolut esențial să uzi în mod regulat sămânța și gazonul încolțit pe tot parcursul primăverii, verii, până în toamnă. Și primele luni de vară sunt potrivite pentr plantarea gazonului, dar ține cont că va trebui să îl uzi mai des.

    Cât de des trebuie să uzi gazonul după plantare

    Udă zilnic semințele de gazon nou plantate dacă temperaturile depășesc 26 de grade Celsius. Poți uda gazonul o dată la două zile dacă temperaturile sunt mai scăzute. Înainte de germinare, umezește superficial solul. Dar odată ce sămânța de iarbă germinează și începe să crească, redu frecvența irigațiilor, dar udă mai adânc. Odată ce gazonul are aproximativ cinci centimetri înălțime, redu programul de udare la o dată sau de două ori pe săptămână, dar udă până când solul este umed până la o adâncime de aproximativ opt centimetri.

    Odată ce gazonul a crescut complet, oprește irigarea continuă, excepție făcând perioadele prelungite de secetă. Când vine vorba de udarea gazonului deja împământenit, este întotdeauna mai bine să uzi mai rar, dar foarte adânc. Udă întotdeauna gazonul dimineața, dacă este posibil, pentru a reduce pericolul bolilor fungice.

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum se pune gazonul în grădină și de ce factori să ții cont, conform unui ...