Inspirație pentru dormitor: 12 idei de amenajare, din tururile Lovedeco
publicat pe 21 iul. 2020Dormitorul este ca un refugiu, locul unde te retragi ca să te odihnești și ca să-ți reîncarci bateriile. Ar trebuie să te simți bine și să te regăsești în această cameră, deci cum o decorezi este foarte important. Așa că venim cu inspirație din plin din care să extragi idei pentru propriul plan de amenajare a unui dormitor.
Fie că urmează să te apuci de o reamenajare de la zero sau vrei doar să schimbi puțin stilul cu elemente decorative noi, uite cum să-ți decorezi dormitorul, cu inspirație din 12 apartamente vizitate de echipa Lovedeco.
1. Dormitor cu tapet
Tapetul pare că nu s-a demodat niciodată, din contră, a devenit din ce în ce mai folosit în amenajările interioare. Un loc grozav în care poți experimenta efectul unui tapet este dormitorul. Într-un apartament din Piața Victoriei, premiat la Anuala de Arhitectură, tapetul este piesa de rezistență care îmbină perfect toate elementele din cameră. Tapetul din dormitor se numește Siroc, după un vânt cald din deșert, și adaugă amenajării un aer etnic chic
2. Adu stilul boho în dormitor
Un dormitor boho crează o atmosferă caldă, îmbinând elemente rustice și note vintage. Poți să-ți decorezi întreg dormitorul în stilul boho, cum a făcut Iulia Iacob pentru apartamentul său din Bacău. Dacă vrei doar câteva elemente, pernele decorative cu texturi și modele rustice și o decorațiune din macrame vor completa cu succes reamenajarea dormitorului tău.
3. Dormitorul în nuanțe liniștitoare
Cu nuanțe neutre sau pastel creezi o atmosferă relaxantă, aerisită vizual, care ajută să te relaxezi în totalitate. Ia ca exemplu dormitorul lui Alexandru Dadoo, din cartierul Armenească, unde nuanțele de gri, albastru și maro se îmbină perfect cu albul pereților și al tavanului. Dormitorul în nuanțe liniștitoare poate fi integrat în amenajările clasice, scandinave și contemporane.
4. Include plante în dormitor
Să folosești plante ca elemente decorative este una dintre cele mai inspirate alegeri pe care le poți face dacă vrei să-ți schimbi atmosfera din dormitor. Alexandra Crișan, designer de interior, a amenajat un apartament din zona de Nord a Bucureștiului, după un concept inspirat de universul botanic. A înlocuit obiectele decorative de pe comodă și noptiere cu de ghivece cu plante, care aduc un aer fresh și relaxant dormitorului.
5. Fă un statement cu un dormitor negru
Un dormitor cu pereții negri nu e ceva obișnuit, dar arată atât de bine încât merită să-i dai o șansă, mai ales dacă îți place stilul avangardist. Designerul de interior Laurențiu Paicu a creat un dormitor în care domină negrul, dintr-un apartament din Brașov. El recomandă să te joci cu finisajele și consideră că nimic nu este destinat strict pentru un spațiu anume, de aceea a adăugat dormitorului un perete din ceramică neagră. Pentru un look desăvărșit combină texturi mate cu cele lucioase.
6. Simplitatea dintr-un dormitor alb
Într-o casă din cartierul Tei, din București, dormitorul e pe bază de alb. Amenajarea este în stil scandinav, cu elemente decorative puține și din lemn, pentru a nu încărca spațiul. Astfel potențează efectul de spațialitate oferit de finisajele albe, pereții și parchetul fiind ambele în această nuanță.
7. Pune artă pe peretele din spatele patului
Arhitectele Luiza Scarlat și Cosmina Vîlcu, de la Acrea Design, au amenajat un apartament din zona Iancului în care dormitorul în stil clasic iese în evidență cu ajutorul tablourilor de deasupra patului. Cromatica tablourilor oferă un accent îndrăzneț într-un dormitor cu nuanțe neutre. Două tablouri puse simetric deasupra patului este tot ce ai nevoie pentru a integra arta în dormitor.
8. Dormitorul cu rafturi
Echipa de la Joaca Studio a amenajat un apartament din zona Foișorul de Foc, în care a adăugat spații subtile de depozitare: două polițe albe pe peretele lateral susțin decorațiunile și plantele. Adăugarea rafturilor pe pereții dormitorului te ajută să maximizezi spațiul. Rafturile sunt perfecte mai ales într-un dormitor de dimensiuni reduse.
9. Dormitorul cu șemineu
Sorin Stanciu, arhitectul de la Pure Ambiance Design, și-a amenajat în dormitor și un șemineu cu bioetanol. Acesta spune că piesa de rezistență din apartament este tocmai mobilierul cu TV și șemineu incoporat. Dincolo de estetică, acest tip de mobilier servește și ca despărțitor între dressing și zona de dormit, și ca spațiu de depozitare.
10. Alege o culoare de bază
Natalia și Octavian Berezovskaia, designerii de interior de la Creativ Interior, și-au amenajat dormitorul matrimonial într-un stil rafinat, cu elemente contemporane. Au pornit cu nuanțele de violet pudrat deschis. Alegerea unei culori de bază de la care să pornești amenajarea te ajută să gândești elementele decorative și să le îmbini cât mai bine estetic. Te poți inspira din acest dormitor în care diverse nuanțe ale culorii de bază au fost integrate în decor prin draperii, peretele de accent din spatele patului și pernele decorative.
11. Renunță la tăblia de pat
Dormitorul din Piața Romană al Irinei Moroșanu, fondatoarea Les Vacances d’Irina, este un amestec tre chic și neconvențional. Irina a renunțat la patul clasic cu tăblie și a ales unul din paleți. Poți adăuga textură pe peretele din spatele patului, chiar dacă nu ai tăblie: Irina a lipit câteva schițe ale pictorului Henri Matisse. Pentru amenajările în care patul nu are tăblie, folosește perne decorative pentru susținere, ca să ai pe ce să te rezemi când citești înainte de culcare.
12. Dormitorul eclectic cu multe mixuri
Mihnea Ghilduș, designer de produs și de interior, fondator Dizainăr și DZNR Design Studio, și-a amenajat un dormitor eclectic, în care a inclus mai multe corpuri de iluminat de stiluri diferite, un dulap alb cu uși glisante și noptiere din lemn natur pe roți. Peretele din spatele patului este de tip tablă, pe care poate desena cu cretă. Avantajul unui dormitor eclectic este că poți să îmbini elemente și texturi din mai multe stiluri și astfel ajungi la o amenajare cât mai personalizată.
Foto principală: Dan Mălureanu
-
Sponsored
Accesoriile esențiale pentru un pat confortabil și un dormitor care să-ți îmbunătățească starea de spirit
-
DESIGN INTERIOR
Renovarea unui dormitor de la A la Z. De unde să începi și ce se poartă în 2024
-
Dormitor
Cum poți folosi culorile închise în amenajarea dormitorului, cu inspirație din arhiva Lovedeco
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.
-
UTILE
Ghid de curățare a mobilierului de grădină: din ratan, plastic și lemn
În funcție de material, curățarea și îngrijirea se face diferit.