De la specialiști

Tips&tricks: 4 reguli esențiale pentru cum asortezi mobila cu tapetul

publicat pe 05 mai 2020

    Ai găsit un tapet superb, cu flori pictate în detaliu și culori puternice. Îl vrei în casa ta, dar nu știi cu ce piese de mobilier să îl combini? Am rugat patru specialiste în arhitectură și design de interior să explice cum să alegi mobila și tapetul astfel încât să iasă o combinație ideală.

    Tapetul poate să îmbogățească o amenajare sau să o încarce, asta în funcție de modelul pe care îl alegi raportat la dimensiunile spațiului, de cum îl montezi și de mobilierul pe care îl montezi în camera tapetată. Ca să te asiguri că îți iese combinația, trage un ochi peste regulile de mai jos.

    Întâi stabilește stilul general al amenajării

    Arhitectul de interior Irina Radu, de la iDecorate, sfătuiește să analizezi stilul în care îți dorești să amenajezi casa înainte să alegi atât tapetul și mobila. „Dacă te-ai hotărât să mergi pe o amenajare nordică, alege elemente tematice pe care să le regăsești și în tapet, și în mobilier. Dacă ai mobilă din lemn natur, ia un tapet din materiale naturale, simplu sau cu modele geometrice. Dacă îți dorești o amenajare clasică, în care optezi pentru mobilier masiv, alege un tapet din catifea, satin sau care să aibă elemente metalice”, explică ea.

    Găsește o combinație pe gustul tău

    tapet floral
    Stilul analog presupune că mobilierul şi tapetul să facă parte din aceeaşi gamă cromatică

    Nu există o rețetă universală de recomandări de amenajare, dar designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful îți propune câteva moduri în care poți combina cromatic mobila și tapetul:

    Dacă îți dorești complementaritate, e nevoie ca cele două elemente să fie din registre cromatice diferite. Spre exemplu, mobilierul e bleumarin, iar tapetul include tonuri de galben. Dacă preferi tapetul similar cu mobilierul, alegi elementele în culori asemănătoare, în nuanțe diferite. Ai și cea de-a treia opțiune, în care tapetul este într-un registru de culoare, mobila într-altul, iar decorațiunile vin și completează. 

    Din punct de vedere al modelelor, completează Iulia, există trei mari categorii: geometric, natural, uni. Aici contează cel mai mult gusturile tale. 

    Asigură-te că mobilierul nu acoperă tapetul 

    Ai grijă că mobilă să nu acopere tapetul. Chiar dacă mobilierul cu gabarit mare e potrivit pentru spațiul tău, alege-l și montează-l astfel încât să nu eclipseze tapetul, sfătuiește arhitectul de interior Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design. Mai ales dacă peretele are un model vizual interesant

    Stabilește elementul de accent 

    tapet de accent
    Când tapetul e elementul de accent, încearcă să atragi atenţia asupra lui prin combinaţii cu piese mai simple

    Alege protagonistul. Dacă tapetul e pata de culoare sau are un model remarcabil, atunci încearcă să alegi mobilă uni sau simplă. În schimb, dacă mobilierul e sculptat într-un mod deosebit și are ornamente care atrag atenția imediat, ar trebui pus în evidență de un tapet în culori neutre, adaugă designerul de interior Beatrice Marta de la Something we design. 

     

    Ia în calcul ca recomandări de amenajare sfaturile specialistelor și încearcă să planifici modul de îmbinare nu doar pentru tapet și mobilier, dar pentru toate elementele alăturate. Chiar și pentru decorațiuni.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments