DESIGN INTERIOR

Cum să-ți amenajezi un birou acasă: sfaturi de la arhitecți și zeci de exemple din care să te inspiri

publicat pe 31 aug. 2022

    Dacă înainte te trezeai cu cu cel puțin două ore înainte de începerea programului de muncă, pandemia a schimbat puțin lucrurile atunci când mulți dintre noi am început să lucrăm de acasă. Lucru care a venit la pachet cu o nouă situație: amenajarea unui spațiu de lucru care să ofere structura și motivația necesare productivității. 

    Pandemia ne-a redefinit normalitatea, așa că programul hibrid, produsul post-pandemiei care presupune alegerea locului în care ne desfășurăm munca a devenit tot mai atractiv, fiind implementat de majoritatea companiilor, care cer angajaților ca doar câteva zile pe săptămână să lucreze de la biroul firmei. 

    Cei mai mulți angajați preferă un program de muncă hibrid

    Un sondaj realizat de Eurofund arată că majoritatea persoanelor care lucrează în țările din Uniunea Europeană preferă să lucreze de acasă măcar ocazional, chiar dacă nu există restricții legate de COVID-19, cea mai răspândită preferință fiind modul hibrid de lucru.

    Confortul propriei locuințe este acum primordial și își lasă amprenta și asupra activității noastre profesionale. Așa că o amenajare de birou acasă armonioasă și eficientă, cu o bună organizare, este un pas important în era muncii hibrid.

    De unde începi un proiect de amenajare de birou acasă

    Fie că te-ai obișnuit deja să-ți desfășori activitatea profesională din sânul locuinței, fie că adaptarea s-a dovedit a fi ceva mai dificilă, atunci când muncești de acasă ai nevoie de un spațiu bine definit care să poată găzdui un birou care să nu-ți schimbe radical rutina de muncă și care să-ți ofere toate condițiile necesare pentru a-ți duce la capăt proiectele cu succes.

    Am pus cap la cap un ghid complet de amenajarea biroului acasă, astfel încât proiectul și rezultatul final al amenajării să fie unul care să te mulțumească. De la mobilier și soluții alternative pentru spații mici sau neobișnuite, la sfaturi din partea designerilor și exemple de proiecte care te vor aduce mai aproape de propriul stil. 

    Alege camera potrivită în funcție de activitatea ta 

    Un factor de decizie important atunci când te apuci de o amenajare de birou acasă este activitatea profesională, spune designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful.

    Solutia unui cuplu care lucreaza de acasa alexia udriste
    În 2019, Alexia Udriște locuia împreună cu soțul ei Cătălin și fiica ei într-un apartament de două camere pe care l-a schimbat apoi cu o casă situată în afara Bucureștiului.

    Pentru un artist – dacă ești artizan și ai nevoie de un atelier de creație, lumina naturală este absolut necesară. În plus, spațiul trebuie să fie ușor de curățat și echipat cu corpuri de depozitare potrivite. Alexia Udriște este ilustratoare freelancer, așa că o amenajare de birou la geam, un spațiu de lucru scăldat în lumină naturală și suficient de mare pentru un proces creativ fluid, este perfectă.

     
     
     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by alexiaudriste | artist (@alexiaudriste)

    Dacă îți petreci cea mai mare parte din timp la birou, pe scaun, asigură-te că piesele de mobilier sunt ergonomice și-ți asigură confort și garanția unei posturi sănătoase. Încearcă și să porți o pereche de ochelari de protecție, cu filtru de lumină albastră, care-ți protejează ochii atunci când nu te miști cu orele din fața calculatorului. Iar pentru pauzele binemeritate și necesare, plasează biroul în apropierea unui corp de mobilier confortabil, cum ar fi un fotoliu comod sau o canapea. 

    Creează o atmosferă care să-ți stimuleze productivitatea

    Alexandra Tănase, arhitectă de interior la Jooca Studio, subliniază importanța unei atmosfere serene, care să te inspire, să-ți stimuleze creativitatea și eficiența atunci când lucrezi de acasă. Dacă lucrezi bine în liniște, crează-ți zona de birou în cea mai bine izolată fonic cameră, departe de electrocasnicele zgomotoase.

    Dacă ai o mansardă, să-ți creezi spațiul de lucru acolo este o idee excelentă. Un exemplu perfect de amenajare de birou la mansardă este proiectul semnat de Jooca Studio, o mansardă roz pastel care găzduiește un birou intim.

    Nu neglija importanța spațiilor de depozitare

    tur apartament raluca vivico foto cristina lazar
    Arhitecta Raluca Căținaș spune că importanța spațiilor din depozitare nu îi scapă din vedere în niciun proiect de amenajare Foto: Cristina Lazăr

    Musai pentru o zonă de lucru funcțională și corespunzător echipată este includerea spațiilor de depozitare potrivite, spune arhitecta de interior Raluca Căținaș de Vivico. Ia în considerare felul în care vei folosi spațiul și lucrurile pe care le vei include, astfel încât corpurile de mobilier alese și lucrurile depozitate să-ți fie la îndemână. Mai mult decât atât, pe lângă productivitatea sporită, îți va fi mai ușor să păstrezi spațiul curat.

    Alege un birou potrivit pentru tine

    „Dacă foloseșți un calculator mare cu unitate centrală, ai nevoie de un birou mai mare. Dacă ai o activitate ce se bazează pe laptop, atunci poți opta pentru un birou mai îngust care ocupă mai puțin spațiu, iar acesta din urmă poate fi oriunde în casă”, spune Raluca. 

    Așadar, dacă ai dezavantajul unui spațiu limitat, montarea unui birou rabatabil, care se lipește de perete atunci când nu-l folosești este o idee excelentă. Ia în calcul și birourile pliabile, pe care poți să le strângi și să le depozitezi sau realizarea unei piese de mobilier multifuncțional la comandă – biroul poate fi îngust, poate face parte din structura dulapului din living.

    Evită contrastele puternice

    Fiind un spațiu în care ai nevoie să te poți concentra, cea mai bună alegere este o paletă cromatică neutră sau pastelată pentru biroul de acasă. Raluca Cătinaș spune că nuanțele aprinse și contrastele puternice ne pot distrage ușor atenția sau ne pot obosi ochii, așa că tonurile clasice, naturale, sunt potrivite – un exemplu bun este combinația de lemn cu alb și gri. Pentru pete de culoare ideale sunt tonurile de verde, albastru sau roz pastel.

    Alege corpurile de iluminat potrivite

    O amenajare de birou la geam este ideală, dar tot va trebui să iei în considerare diverse surse de iluminat.

    „Iluminatul este iarăși foarte important. E de preferat o lumină neutră naturală care nici nu te adoarme, dar nici nu este supărătoare. Iar ca număr de lumeni recomandați pentru iluminat general este de 100 lumeni/metru pătrat, iar local pentru zona de lucru sau citit este de 300 lumeni/metru pătrat”, spune arhitecta Raluca Cătinaș.

    Evită plasarea biroului în dormitor

    Designerul Iulia Văculişteanu de la Designful te sfătuiește să păstreazi zona de lucru departe de dormitor, pentru ca acesta să fie bine definit drept spațiu pentru odihnă și relaxare. Un alt sfat valoros pentru separarea atmosferei de relaxare de cea de muncă? Schimbă-te din pijamale atunci când lucrezi de acasă. 

    Proiect de amenajare de birou acasă: „fură” inspirație direct de la designeri

    Acum că știi care sunt bazele amenajării unui birou acasă, vom trece la lucruri mai serioase. Când biroul ți se mută pe nepusă masă acasă, n-ai decât să improvizezi și să faci rai din ce ai. Și cine se pricepe mai bine decât designerii și arhitecții de interior la a găsi soluții smart pentru probleme mici și mari?

    Cum arată biroul de acasă pentru 8 arhitecți și designeri români

    Cum mulți dintre noi lucrăm în program hibrid, biroul de acasă este încă una dintre camerele căreia îi călcăm pragul foarte des. Inspirație găsești la tot pasul, dar noi venim cu propuneri direct de la specialiști și cu idei testate chiar de ei, în propriile case. Unele mai simple decât te-ai aștepta.

    Plantele aduc natura în interior

    Alfa Invest Biroul de acasă
    Biroul Ancăi Constantin de la Alfa Invest.

    Înainte de pandemie Anca Constantin, de la Alfa Invest, evita să lucreze de acasă și se simțea mai utilă și mai motivată la birou. Avea însă un spațiu de lucru și acasă, căruia i-a acordat mai multă atenție în pandemie.

    Ideea ei de amenajare de birou acasă include un spațiu separat de zonele de zi, luminos și cu o atmosferă pozitivă, de care sunt responsabile plantele din încăpere. Biroul este mic, dar bine definit prin stilul său contemporan cu accente calde, personale. 

    Alfa Invest Biroul de acasă - atmosfera seara
    Seara, lumina creează o atmosferă plăcută în biroul de acasă al Ancăi.

    „Biroul este luminos și cuprinde cărți, flori și muzică în surdină care ajută enorm pentru o atmosferă de lucru. Aici obișnuiesc să stau deseori să citesc sau să îmi caut idei pentru o nouă lucrare, atunci când a doua zi la birou trebuie să știm direcția pe care plecăm cu respectivul proiect”, spune Anca, care ține foarte mult la ordine, preferând un spațiu aerisit. 

    Ca sfat pentru cei care își amenajează biroul, Anca recomandă: „Spațiul și zona de lucru trebuie să ne caracterizeze, să ne placă și să ne relaxeze într-un sens pozitiv.”

    Birou alb-negru cu un strop de culoare

    Arhitecta Irina Radu de la iDecorate își descrie biroul de acasă drept unul decorat „foarte simplu”. A îmbrățișat programul hibrid dinainte de declanșarea pandemiei din biroul ei poziționat în living, în partea opusă canapelei, plasarea pieselor de mobilier separând într-un mod fluid zonele și activitățile.

    Spațiul este aerisit, iar culorile vii sunt prezente doar în tabloul mare de lângă birou. Simplitatea amenajării o ajută să se concentreze. 

    Balconul folosit ca spațiu pentru birou

    Birou în balcon - arh. Alexandru Călin Space Casuals
    Lumina naturală e cel mai bun accesoriu de birou pentru Alexandru Călin.

    Arhitectul Alexandru Călin de la Space Casuals predă la Facultatea de Arhitectură din București, iar înainte de autoizolare obișnuia să lucreze acasă, după cursuri. Pentru că apartamentul său nu are o suprafață foarte mare, arhitectiul a creat zona de lucru pe balcon, separat de living printr-un corp de bibliotecă ce permite luminii să ajungă în interior.

    Arhitectul și-a amenajat biroul pe balcon pentru că astfel beneficiază de lumină naturală pe tot parcursul zilei și pentru priveliștea grădinii verzi, care îl inspiră și îl ajută să-și pună ordine în gânduri. Spațiul fiind mic, Alexandru are grijă ca acesta să fie mereu ordonat și bine organizat.

    Canapeaua multifuncțională

    Cristiana Zgripcea canapea gri
    Cristiana a ales canapeaua după criterii de confort și spațiu – lucrează peste 10 ore pe zi, chiar și de acasă.

    Arhitecta Cristiana Zgripcea lucra de acasă doar în weekend înainte de pandemie, iar biroul ei de acasă a fost și este, de fapt, canapeaua din living, pe care a ales-o fix pentru dimensiunile sale generoase, fiind mai mare decât un birou standard, spune ea.

    Acolo își întinde toate mostrele, listele și se răsfață cu gustări din când în când, „în timpul programului”. Cristina lucrează peste zece ore pe zi, chiar și de acasă, așa că o canapea spațioasă a fost cea mai bună alegere pentru ea.

    Biroul din cea mai mică și izolată cameră

    Biroul de acasă - ArhiDot (1)
    Arhitecții Dana și Vlad Boștină de la ArhiDot au amenajat biroul de acasă în cea mai mică și liniștită cameră.

    Arhitecții Dana și Vlad Boștină de la ArhiDot au ales pentru proiectul de amenajare de birou acasă cea mai mică și izolată cameră din locuință, pe care o folosesc și pentru oaspeți.

    „Provocarea pentru biroul nostru de acasă a fost mereu faptul că aveam nevoie de două posturi de lucru”. Camera e una liniștită, luminoasă și comodă, orientată către grădină și decorată cu lucruri dragi: tablouri desenate de Vlad și jucării de-ale copiilor.

    Birou improvizat în bucătărie

    Natalia Berezovskaia
    Natalia Berezovskaia folosește masa de dining ca spațiu de home office.

    Designerul de interior Natalia Berezovskaia lucra mult de acasă și înainte de pandemie.

    Dacă în fostul apartament avea organizat de la început un colț dedicat, în noul apartament are un birou improvizat în bucătărie. Partea bună? Lucratul din bucătărie o motivează pe Natalia să bea mai multe lichide. Dacă e cald, lucrează și din curte. Pentru Natalia e important să fie într-un spațiu retras ca să fie productivă. 

    Biroul din vârful patului 

    Biroul-de-acasă-Sorana-Leru_-Miso-Architects
    Arhitecta Sorana Leru a mutat biroul în vârful patului în apartamentul din Brașov, unde s-a retras pe perioada pandemiei.

    Specialistele în design interior de la Miso Architects ne-au mărturisit că locuințele lor nu arată ca desprinse din reviste, contrar așteptărilor tuturor. Arhitecta Sorana Leru s-a retras la începutul pandemiei la Brașov, în apartamentul părinților, iar locul biroului ei din pandemie l-au ținut un pat și o măsuță de la JYSK, de unde a lucrat de la distanță împreună cu restul echipei.

    Acum ceva timp, Mihaela Lozovanu lucra la un proiect de amenajare de birou acasă într-un colț de balcon, care se afla la stadiul de șantier și care urma să devină un „birou directorial.”

    Colț zen yoga acasă
    Soluție 2 în 1: birou și colț de meditație pentru arhitecta Nicoleta Chicu

    Nicoleta Chicu este și arhitectă, și instructoare de yoga, așa că și-a conturat un colț zen al casei, de unde dă directive ferme pe șantier în timpul programului de lucru. 

    Biroul cu deschidere vizuală spre curte

    Birou Timisoara
    Vederea spre curte îl ajută pe Sergiu să se destindă în micile pauze de lucru

    Arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design a lucrat mult de la biroul din Timișoara, o locație provizorie de dimensiuni mici. Biroul are deschidere vitrată către o curte generoasă, lucru care-i face pauzele de lucru mai frumoase și care-l motivează să își dedice timpul liber gradinăritului.

    Înainte de toate, un proiect de amenajare de birou acasă are un singur scop: să îți ofere cele mai bune condiții de lucru. 

    Amenajare de birou acasă pentru copii

    Perioada #școalaacasă a trecut, însă copiii încă au nevoie de un colț din casă amenajat pentru teme și activități, așa că ne-am gândit că o serie de idei și propuneri pentru o amenajare de birou acasă pentru cei mici ți-ar fi de folos. 

    Irina Radu, de la iDecorate, spune că este important ca atunci când facem alegerile de decor pentru camera copiilor sau tinerilor trebuie să ținem cont că gusturile lor se vor schimba rapid, pe măsură ce cresc. Așa că o idee bună este să punem personalizăm camera mai mult prin elemente de decor sau mobilier și mai puțin prin finisaje.

    Sfaturi în alegerea biroului pentru copil de la un designer de interior

    Alexia Miulescu, designer de interior, ne oferă câteva tips&tricks când vine vorba de alegerea biroului pentru copiii ajunși la vârsta grădiniței sau a școlii. 

      1. Atenție la înălțimea biroului. Alege înălțimea mesei de lucru în funcție de înălțimea copilului. „Tălpile trebuie să stea complet pe podea, iar antrebrațele să stea orizontal pe suprafața de lucru”, explică designerul. Recomandat este să alegi un model cu înălțime reglabilă.
      1. Nu neglija dimensiunea blatului. De preferat este ca blatul să aibă o lungime minimă de 120 centimetri pentru a susține toate obiectele și ustensilele pe care copilul le folosește, iar lățimea (adâncimea) trebuie să aibă cel puțin 50 – 60 centimetri. „Distanța de la monitorul laptopului până la ochi ar trebui să fie mai mare de 50 centimetri , atenționează Alexia Miulescu.
      1. Materialele trebuie să fie rezistente. Sunt șanse mari ca blatul să se murdărească sau să se păteze în timpul activităților, așa că mobilierul trebuie să fie rezistent la astfel de accidente. „De obicei, birourile pentru copii se fac din materiale rezistente, PAL-ul este rezistent la șocuri mecanice, la fel și MDF-ul și lemnul”, spune designerul de interior.
      2. Spațiile de depozitare sunt foarte importante, iar dacă biroul nu are spații de depozitare încorporate sau dacă nu ai o bibliotecă încăpătoare în care să depozitezi materialele de studiu sfatul nostru este să integrezi câteva corpuri sau rafturi suspendate în decor.

    Loc de luat masa plus birou – o soluție minunată într-o bucătărie de patru metri pătrați

    Arhitecta Alexandra Pacescu de la Origami Studio a făcut loc unui spațiu de lucru într-un studio de 40 de metri pătrați din Nordul Bucureștiului. Țelul ei a fost „crearea unui spațiu funcțional și plăcut vizual, potrivit pentru persoane tinere, care călătoresc mult și lucrează ocazional și de acasă”, așa că bucătăria în formă de L, de doar patru metri pătrați, a ajuns să găzguiască și un birou.

    apartament Cluj birou
    Biroul Deliei are multiple spații de depozitare. Foto: Delia Mihali
    Living, bucătărie, loc de luat masa și birou în 14 metri pătrați. Foto: Andrei Mărgulescu

    Blat de luat masa montat pe capre Ikea
    2 în 1: birou și masă de dining. Foto: Andrei Mărgulescu

    Cum spațiul redus nu ar fi putut acomoda o masă de dining, arhitecta a montat un blat lung de bucătărie pe trei capre de lemn de la Ikea. Jumătatea dinspre bucătărie servește drept loc de luat masa, în timp de jumătatea de lângă geam este folosită ca birou.

    Birou, living, dormitor și spațiu de depozitare în 23 de metri pătrați

    Arhitecta de interior Cristina Micu, de la Interior Design, a gândit garsoniera cu o suprafață utilă de 44 de metri pătrați a unui tânăr din București astfel încât camera principală, cu o suprafață totală de 23 de metri pătrați, să poată fi împărțită în trei zone diferite, în funcție de nevoi: zona de zi, locul de dormit și spațiul pentru birou și depozitare. 

    Living si dormitor inclus - garsoniera moderna - design interior arh. int. Cristina Micu
    Living, birou, dormitor, balcon, totul în 23 metri pătrați. Foto: Arthur Țintu

    Astfel, biroul lung se continuă într-un dressing înalt până în tavan și este plasat în fața ferestrei aferente balconului deschis.

    Birou din corpuri modulare pentru o familie mare

    Delia, soțul ei, Teddy, cei doi copii, Emma și Filip și pisica lor, Luna locuiesc într-un apartament din Cluj, în care spațiul le-a permis să amenajeze un birou separat de restul camerelor și să integreze un model de birou cu bibliotecă, cu multiple spații de depozitare. Biroul este făcut dintr-un blat întins completat de corpuri modulare suspendate, dar și de dulapuri cu sertare, în partea de jos. apartament Cluj birou

    Biroul Deliei are multiple spații de depozitare. Foto: Delia Mihali

    Birou minimalist, cu un touch luxury într-un apartament open-space

    La finalul lui 2020, arhitectul Valentin Drăgănescu a amenajat un apartament din apropierea parcului Kiseleff – proprietarii și-au dorit un spațiu pastelat, în care zonele comunică liber între ele, fără ca acesta să nu fie fragmentat vizual.
    amenajare birou valentin draganescu open space
    În continuarea livingului open space se află și un birou pe care proprietarii l-au dorit integrat în proiect. Foto: Constantin Iordache

    amenajare living open space birou
    Întregul spațiu este scăldat în lumină naturală. Foto: Constantin Iordache

    O zonă cu o estetică remarcabilă din casa tinerilor proprietari este biroul, care este integrat în open-space-ul armonios compartimentat prin amenajare. Acesta se află în spatele zonei de lounge și are un aspect minimalist, dar luxury, fiind de altfel completat și de o bibliotecă înaltă pe peretele din spatele zonei de lucru.

    7 tipuri de design interior și 7 propuneri de birouri

    Chiar dacă amenajarea biroului de acasă s-a dovedit a fi o nevoie în mod inopinant, este important, pentru cultivarea unei atmosfere echilibrate, să urmezi linia stilistică a amenajării generale. Iată câteva modele de birouri alese în funcție de stilul de design:

    1. Amenajare de birou acasă în stil industrial

    iron city birou mobexpert
    Birou IRON CITY, Mobexpert, preț 1.946 RON

    Dacă stilul de design interior al casei tale este industrial, guvernat de tonuri neutre și finisaje dure, precum metalul sau piatra, biroul Iron City este o alegere minunată. Structura metalică și panourile din lemn transformă acest model cu un design modern cu influențe industriale într-o piesă funcțională și estetică. În plus, biroul oferă o zonă de lucru spațioasă și este prevăzut cu două polițe în partea inferioară, pentru depozitare, fiind perfect pentru munca de acasă.

    2. Home office cu design minimalist

    birou agrigento mobexpert
    Birou AGRIGENTO, Mobexpert, 664 RON

    Designul minimalist al pieselor de mobilier este definit de simplitate, de aspectul auster și liniile drepte ale acestora. Biroul Agrigento este perfect pentru spațiile mici, pentru că forma și liniile fine îl fac să se piardă ușor în decor. Oferă suficient spațiu de lucru, iar pentru spații de depozitare poți să optezi pentru câteva polițe de perete.

    3. Amenajare de birou acasă în stil contemporan

    steel river mobexpert
    Birou STEEL RIVER, Mobexpert, 2.054 RON

    Deși piesele de mobilier și decor care intră sub umbrela stilului contemporan nu sunt greu de găsit, sugestia noastră este să optezi pentru o piesă statement, mai ales dacă zona de lucru nu este bine definită ci face parte, de fapt, dintr-o altă cameră cu o funcționalitate diferită. Biroul Steel River are o structură metalică și o cromatică naturală. În plus, este echipat cu două sertare pentru depozitarea celor mai importante elemente pe car ele folosești în timp ce lucrezi.

    4. Stilul shabby chic adus în biroul de acasă

    birou kinsley mobexpert amenajare de birou acasa
    Birou KINSLEY, Mobexpert, 2.317 RON

    Pentru o amenajare shabby chic ai nevoie de o piesă elegantă, rafinată, dar cu un aspect crud, ușor nefinisat sau cu un aer vintage. Biroul Kinsley este realizat din lemn de plop, furnir de mesteacăn și detalii din polirășină și vine într-o nuanță de alb antichizat. Este echipat cu două sertare generoase pentru cele necesare momentelor în care muncești și doi butoni metalici, în finisaj bronz antichizat.

    5. Eleganță prin alegerea unui design retro în amenajarea biroului

    amenajare de birou acasa
    Birou LA Forma Nalu, Bonami, 2.365 RON

    Biroul LA Forma Nalu este perfect pentru casele decorate în stil retro. Acesta oferă suficient spațiu pentru a lucra confortabil de acasă și este echipat cu două sertare cu panouri realizate din ratan împletit manual și un spațiu central pe care îl poți folosi pentru depozitarea documentelor sau a altor elemente pe care îți dorești să le ai la îndemână.

    6. Amenajare de birou acasă în stil cottage

    amenajare de birou acasa birou cottage road mobexpert
    Birou COTTAGE ROAD, Mobexpert, 1.466 RON

    Stilul cottage este ruda de gradul întâi al stilului rustic, însă se deosebește prin amprenta sa modernă. Biroul Cottage Road vine cu spații de depozitare generoase – două sertare și două polițe în partea inferioară – și un blat generos. Accentele lemnoase sunt perfect vizibile, indiferent de culoarea biroului, așa că poate fi integrat foarte ușor în orice amenajare.

    7. Stilul scandinav în spațiul de lucru de acasă

    birou alex amenajare de birou acasă
    Birou ALEX, IKEA, 749 RON

    Stilul scandinav pune funcționalitatea înaintea aspectului, însă acesta din urmă este, de asemenea, important în designul interior nordic. Biroul Alex are un aspect liniar și un design practic, care permite ascunderea cablurilor dezordonate și este deosebit de compact. Pentru spații de depozitare extra îl poți echipa cu corpuri modulare din aceeași gamă de produse.

    5 idei pentru amenajarea unui birou acasă, când nu ai foarte mult spațiu la dispoziție

    Până nu demult variantele de amenajare pentru spațiile de dimensiuni reduse erau relativ limitate, singura soluție fiind mobila la comandă, ale căror prețuri sunt, în multe cazuri, mai mari. Acum însă lucrurile stau diferit. Designerii de mobilier și designerii de interior vin cu soluții din ce în ce mai ingenioase pentru camerele mici.

    Atunci când ai la dispoziție o încăpere mică pentru amenajarea biroului acasă alegerea mobilierului este foarte importantă pentru a menține spațiul aerisit, liber, dar și pentru a crea impresia unui spațiu mai amplu. 

    Îți propunem câteva modele de birouri care nu ocupă mult spațiu și care îți oferă toate condițiile pentru zile de muncă productive din confortul casei tale.

    1. Birou inclus în bibliotecă
    amenajare de birou acasa
    Birou din colecția modulară VITTSJÖ, IKEA, 558 RON

    Biroul ca parte din bibliotecă este o alegere perfectă pentru living, chiar și atunci când dimensiunile acestuia nu sunt foarte mari. În plus, spațiile de depozitare corespondente îți pot fi de mare folos dacă trebuie să ai la îndemână mai mult decât laptopul și o agendă – de exemplu, câteva dosare cu acte. Acest biroul din colecția modulară VITTSJÖ de la Ikea se potrivește la fel de bine și în dormitor, dacă tu consideri că acolo-i este locul.

    Dacă alegi doar biroul din sticlă, acesta poate fi integrat, grație formei sale, în aproape orice cameră din casă, inclusiv pe un hol mai lat sau pe un balcon îngust.

    2. Biroul culisant 

    birou-malm-ikea amenajare de birou acasa
    Birou MALM, IKEA, 499 RON

    Biroul din colecția MALM este o idee foarte bună pentru o amenajare de birou într-un spațiu mic. În plus, vine cu garanția că vei avea un spațiu de lucru generos. Îl poți desface la nevoie, trăgând partea culisantă, pe care de altfel o poți ascunde în interior pentru un birou obișnuit, cu formă dreptunghiulară. Odată ce extinzi partea culisantă, spațiul tău de lucru va deveni mult mai mare și-ți vei putea desfășura activitatea în mod eficient.

    3. Biroul cu extensie

    amenajare de birou acasa
    Birou IDANÄS, IKEA, 699 RON

    La fel ca biroul Malm, și biroul IDANÄS, o masă cu extensie pliantă, este o opțiune demnă de luat în seamă într-un spațiu mic, mai ales dacă ai nevoie de o suprafață de lucru cu întinedere mare. Îl poți mări atunci când activitatea ta presupune folosirea unui spațiu extins sau te poți bucura de particularitățile lui dându-i un rol multifuncțional: îl poți plasa în bucătărie și îl poți folosi drept birou și, în același timp, drept masă. O piesă de birou multifuncțională este ideală într-o amenajare de birou într-un spațiu mic.

    4. Biroul de perete pliabil

    amenajare de birou acasa
    Masă de perete pliabilă Woodman Brenta, Bonami, 1.181 RON

    Atunci când locuim într-un apartament mic, crearea unui spațiu de lucru desemnat se poate dovedi extrem de dificilă și, în unele cazuri, imposibilă. De aceea, un birou de perete pliabil Woodman Brenta este o soluție practică și eficientă. Piesa de mobilier este de inspirație scandinavă, așa că designul este gândit pentru a-ți face viața mai ușoară.

    5. Biroul cu funcție de înclinare

    lagkapten-birou-ikea amenajare de birou acasă
    Birou LAGKAPTEN, IKEA, 499 RON

    Potrivit pentru un spațiu mic este și biroul cu funcție de înclinare. Cu un spațiu de lucru generos și o structură simplă, din lemn, biroul LAGKAPTEN / MITTBACK de la Ikea ocupă, într-adevăr, mai mult spațiu decât restul opțiunilor prezentate, însă designul său fluid nu încarcă încăperea. În plus, funcția sa de înclinare este o particularitate specială care-i dă un plus de farmec și care-l poate face extrem de util în desfășurarea anumitor activități.

    Amenajare de birou acasă: ia în calcul birourile multifuncționale

    Birourile albe sunt piese versatile, se încadrează cu ușurință în orice stil de amenajare de birou acasă și pot fi adăugate oricând în decor pentru crearea unei zone de lucru de care nu ai intuit că o să ai nevoie fără să-ți sară în ochi atunci când intri în cameră.

    Opțiunile sunt diverse și, deși vorbim despre piese monocrome, acestea nu sunt niciodată plictisitoare grație varietății modelelor. Poți opta pentru birouri cu accente din lemn natur, cu structuri metalice, pentru birouri practice cu sertare sau pentru birouri simple cu blat pentru laptop. Gândește-te la nevoile tale și inspiră-te din colecția de birouri potrivite pentru orice amenajare pe care le-am ales pentru tine: 

    Birouri albe cu corp de depozitare

    Modelul TemaHome Prado este un exemplu de birou clasic. Acesta are un corp de depozitare compartimentat în lateral și un sertar uriaș, deosebit de încăpător, sub blat.

    Birou TemaHome Prado, Bonami, 1.691 de lei

    În aceeași categorie intră biroul MICKE, un model similar biroului prezentat anterior, însă mai accesibil ca preț. Nu are dimensiuni mari, însă are suficiente spații de depozitare încât să putem spune că designul lui este unul practic.

    micke-birou-ikea amenajare de birou acasă
    Birou MICKE, IKEA, 349 RON

    O alternativă excelentă este biroul Oyo Concept, de la Vivre, un birou pliabil de perete similar biroului Homewood Brenta. Acesta este dotat cu rafturi de depozitare și un blat rabatabil și suportă în total o greutate de până la 20 de kilograme.

    birou-oyo-concept-vivre-1
    Birou Oyo Concept, Vivre, 379 RON

    Birouri cu picioare lungi din metal

    Contrastul dintre alb și negru nu se va demoda niciodată și este foarte ușor de integrat în decor. Așa cum este biroul Rayburn White Woodman de la The Home.

    amenajare de burou acasa birou Rayburn White Woodman thehome
    Birou RAYBURN WHITE WOODMAN, The Home, 999 RON

    Un design similar are și biroul Pascal. Acesta are un preț mai accesibil și vine cu spațiu de depozitare pe blat.

    Birou Actona, Pascal, Vivre, 369 RON

    Modelul B30 de la Acaju are un design smart și minimalist, fiind format din elemente structurale simple care-și găsesc locul în orice tip de decor și dau personalitate spațiului de lucru. Corpul biroului este alb, din MDF lucios, iar picioarele din oțel cromat.

    birou b30 acaju
    Birou B30, Acaju, 1.002 RON

    Birouri mix&match: alb și lemn natur

    O caracteristică fundamentală a designului interior scandinav este combinația dintre alb și lemn natur, iar biroul Sonnenblick Woodman se potrivește de minune într-o asemenea amenajare.

    Birou SONNENBLICK WOODMAN, The Home, 2.299 RON

    Biroul cu trei sertare Anthony de la Mobexpert are un design modern, simplu și care se remarcă atât prin estetică, cât și prin funcționalitate. Picioarele lui au culoarea lemnului de stejar, în timp ce blatul cu sertare este alb. Acest model de birou este multifuncțional și poate fi folosit și ca o consolă, pe hol sau în spatele unei canapele. 

    amenajare de birou acasă
    Birou ANTHONY, Mobexpert, 832 RON

    O variantă clasică este biroul Finode la Acaju. Designul simplu, elegant și actual, cromantica, aspectul minimalist și multiplele spații de depozitare îl transformă în alegerea perfectă pentru un home office în care-ți poți face treaba ca la carte.

    birou-fino-acaju amenajare de birou acasa
    Birou Fino, Acaju, 309 RON

    3 birouri multifuncționale 

    Pentru un maximum de eficiență este absolut necesar ca nevoile tale, când vine vorba de activitatea profesională, să fie îndeplinite, iar spațiul de lucru de acasă bine pus la punct. Așa că venim în întâmpinarea ta cu câteva modele de birouri multifuncționale, gândite în așa fel încât munca de acasă să fie mai plăcută și, bineînțeles, mai productivă:

    1. Biroul cu blat reglabil, sertare și scaun tapițat

    vidaXL-birou

    Masă de desen vidaXL, 852 RON


    Biroul care se transformă în doi timpi și trei mișcări într-un pseudo-șevalet se poate dovedi o găselniță de toată isprava pentru ilustratori, arhitecți și graficieni. Acest set de birou din oferta vidaXL are un blat care poate fi înclinat până la 80 de grade și spațiu pentru depozitarea materialelor auxiliare. În plus, scaunul tapițat este inclus în ofertă.

     

    2. Masă de cafea multifuncțională

    masa cafea smart
    Măsuță smart, Maxinova, 890 RON

    O măsuță de cafea joasă care se transformă în birou și în masă de dining cât ai zice pește – ce-ți poți dori mai mult, mai ales dacă este nevoie să-ți desfășori activitatea într-un spațiu mic? 

    1. Birou cu bibliotecă inclusăBirou cu bibliotecă inclusă
    Birou Next White cu bibliotecă inclusă, Vivre, 449 RON

    Biroul cu corp biblioteca Next White de la Vivre este un ansamblu doi în unu foarte practic, cu o estetică clasică. Această opțiune include o bibliotecă și un birou minimalist care ocupă împreună 160 centimetri lungime.

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments