Apartamente

Timp de 9 luni, și-au amenajat la distanță apartamentul, prin comenzi online și apeluri video

publicat pe 09 aug. 2022

  Doi IT-iști din Cluj au cumpărat un apartament în cartierul Mărăști, în 2013. Au locuit în el doar două luni de zile și apoi s-au mutat în Anglia, în urma unei oferte de job. Au revenit în țară în 2018 și au apelat la serviciile unui arhitect care să îi ajute să decoreze apartamentul lăsat nelocuit. Pe atunci erau în formulă de trei. În prezent, familia include cinci membri: Delia și soțul ei, Teddy, cei doi copii, Emma și Filip și pisica lor, Luna.

  Delia și soțul ei, Teddy, au cumpărat apartamentul din Cluj în toamna lui 2013. S-au îndrăgostit rapid de suprafața generoasă a interiorului, de camerele luminoase și de modul de compartimentare a spațiului. Renovările le-au făcut pe cont propriu și după opt luni de șantier, au reușit să aibă toate camerele finisate. Nu fără probleme, însă. Apartamentul avea pereți întregi acoperiți de igrasie, lucru pe care nu l-au văzut când locuința era mobilată. Delia își amintește că a plâns de supărare când și-a dat seama de proporția dezastrului. Au încercat toate soluțiile propuse pe internet ca să rezolve problema. În cele din urmă, au găsit în oraș, spun ei, singura vopsea care chiar lasă pereții să respire, aspect asupra căruia nu au vrut să facă nici un fel de compromis.

  dining apartament Cluj
  Fiecare centimetru este valorificat la maxim în zona de dining

  Locuința a rămas goală timp de patru ani

  Apartamentul are o suprafață de 90 metri pătrați. Este alcătuit din bucătărie, două băi, dormitor matrimonial, camera copiilor și birou. S-au mutat acolo în vara lui 2014. Camerele erau finisate, dar mobilă nu exista decât în bucătărie și în cele două băi. Toată investiția a ajuns la aproximativ 16.000 de euro. O perioadă au dormit pe o saltea gonflabilă în dormitor. Nu multă vreme, pentru că la nici o lună de la mutare, compania la care lucra Delia a fost cumpărată de Facebook și a primit ofertă de relocare în Londra, cu tot cu familie. A urmat o perioadă de patru ani în care nimeni nu a mai locuit în apartament.

  dining apartament Cluj
  Masa rotundă este soluția ideală în încăperile cu suprafață modestă

  Au mobilat apartamentul din Cluj de la distanță

  Au început să se gândească serios la revenirea în țară, după ce au devenit părinți. Înainte să facă pasul, au luat legătura cu un arhitect care să îi ajute cu mobilarea apartamentului pe care îl lăsaseră aproape gol. Delia și-a dorit o locuință aerisită și bine organizată. Spațiile de depozitare sunt compacte și minimaliste, adaptate nevoilor întregii familii. Aspectul modern și aerisit este accentuat de mobilierul fără mânere și de nuanțele neutre care predomină în întreaga amenajare. Spațiul are dinamică prin accentele de culoare și inserțiile de lemn.

  dormitor matrimonial
  Mobilierul din dormitorul principal oferă mult spațiu de depozitare, fără să aglomereze camera

  Au coordonat lucrările de la distanță, dar tot procesul s-a întins pe durata a nouă luni de zile. Când s-au întors acasă, în a doua jumătate a lunii mai 2018, mobila nu era încă montată. Arhitectul care le-a oferit consultanță online, le-a recomandat și firma care să îi ajute cu fabricarea și montarea pieselor de mobilier. Au primit sfaturi prețioase și în alegerea corpurilor de iluminat sau a obiectelor de decor.

  apartament Cluj canapea living
  Canapeaua reprezintă pata de culoare din living

  „Mă bucur că am apelat la ajutor specializat pentru amenajare”, spune Delia. „Cea mai bună decizie ever pentru noi, doi IT-iști care nu și-au explorat latura creativă. Știam că vrem tonuri neutre (alb, gri, lemn) și un accent de culoare, știam rolul fiecărei încăperi, voiam să avem tot ce e necesar în fiecare cameră și în același timp să fie aerisit spațiul, să nu fie prea încărcat de obiecte și mobilier. Iar rezultatul a fost și este splendid, fix ce trebuie. Și uite că după patru ani de locuit zi de zi în acest apartament nu aș schimba nimic”.

  apartament Cluj birou
  Delia lucrează ca Product Owner, dar în prezent este în concediu de maternitate

  Singura modificare a intervenit în camera copiilor. Pătuțul tip căsuță a fost înlocuit cu un pat supraetajat, după nașterea lui Filip.

  apartament Cluj camera copiilor
  Camera copiilor păstrează cromatica generală a amenajării

  „Îmi place că avem multă lumină naturală în dormitoare și în birou, de la răsăritul soarelui până după-amiaza târziu. Acasă înseamnă noi cinci împreună, stare de bine și liniște, confort și muuultă gălăgie și joacă”, spune Delia.

  Resurse:

  • www.bonami.ro – canapea sufragerie, oglindă dormitor, corp iluminat birou, perne decorative, covor cameră copii
  • www.thehome.ro – covor living, scaune sufragerie, lampa de perete sufragerie, măsuța de cafea sufragerie, lampa de podea  sufragerie, veioza birou, veioza de perete birou, scaun birou, tablouri cameră copii, veioze de perete dormitor
  • www.made.com – fotoliu din sufragerie, canapeaua din birou
  • www.ioooi.ro – corp iluminat sufragerie

  Foto via Delia Mihali

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Timp de 9 luni, și-au amenajat la distanță apartamentul, prin comenzi online ...