PROIECTE DE AMENAJARE

Toate zonele comunică liber între ele într-un open space pastelat și super luminos

    Un spațiu pastelat, în care zonele comunică liber dar armonios între ele, astfel încât open space-ul să nu fie fragmentat vizual. Asta și-au dorit tinerii proprietari ai acestui apartament din București, din apropierea parcului Kiseleff, pe care l-au cumpărat cu scopul de a-l închiria.

    La finalul lui 2020, au venit cu propunerea de proiect către arhitectul Valentin Drăgănescu de la Atelier Fama. Valentin le-a creat conceptul, iar în primăvara anului 2021 au și început lucrările. Nu au fost mari modificări la nivel structural, spațiul era deja deschis, însă era nevoie să fie valorificat.

    „Dorințele beneficiarilor au fost minimale, dar clar structurate. Încă de la început și-au dorit un spațiu deschis cromatic, o zonă de zi cu spații interconectate, o bucătărie generoasă și o zonă de birou integrată zonei de zi”, își amintește arhitectul.

    Totul a început cu bucătăria

    Din suprafața utilă de aproximativ 120 metri pătrați, împărțită pe două etaje, Valentin a avut ca „pânză” primul nivel, adică întreaga zonă de zi. Amenajarea a început de la bucătărie, unde mobilierul în nuanțe pale de roz și verde contrastează plăcut cu peretele vopsit în gri antracit.

    Punctul forte au fost spațiile vitrate generoase, care scaldă spațiul în lumină naturală. Pentru a o filtra, arhitectul a ales cărămidă tip Nevada, care asigură intimitate fără să știrbească din nivelul de luminozitate.

    O provocare a fost geometria plafonului, care deranja vizual. „Am diminuat-o prin tratarea cromatică diferită a pereților până la o anumită cotă, astfel încât a rezultat o imagine a plafonului mult aplatizată”, explică arhitectul.

    vedere open space din bucatarie spre apartament
    Deși sunt separate ca funcțiune, toate zonele din open space comunică liber între ele

    „Fiecare sub-zonă atrage după sine o relație de vecinătate, accesibilitate sau vizibilitate cu o alta, în așa fel încât la final întreg spațiul devine unul unitar, primitor și locuibil”, spune Valentin.

    Iar insula de bucătărie nu are doar rol funcțional, de blat de lucru, ci este privită ca un centru în contextul întregului open space. „Zona bucătăriei este percepută din întreaga zonă de zi și creează relații spațiale și de vizibilitate cu zona de dining și cea de living”, explică arhitectul. Chiriașii o pot folosi în timp ce conversează cu persoanele din dining, ori pentru a supraveghea acțiunea din living, în cazul în care au copii.

    Vis-à-vis de ea se află diningul, opus din punct de vedere cromatic. Predomină nuanțele închise, cu o masă neagră și pereți și accesorii gri. Scaunele din lemn sunt elementul contrastant, care aduce luminozitate și căldură optică zonei.

    Canapeaua din living a fost cel mai costisitor obiect din amenajare

    Între dining și living, zona este subtil delimitată cu o bibliotecă ce filtrează privirea către canapea și oferă intimitate. Canapea care a fost de fapt cel mai costisitor obiect din amenajare, pe lângă mobilierul realizat la comandă – a costat aproximativ 14.000 lei și a fost cumpărată de la Divanissimi.

    Cromatic, livingul împrumută nuanțele bucătăriei. Zona de lounge este focusul principal, însă arhitectul a integrat și un spațiu de citit cu fotoliu și un lampadar care face întreaga atmosferă mai cozy. Iar în spatele livingului se află și un birou pe care proprietarii și l-au dorit integrat în open space.

    amenajare birou valentin draganescu open space
    În continuarea livingului open space se află și un birou pe care proprietarii l-au dorit integrat în proiect

    Lucrările au durat aproximativ opt sau zece luni, fiindcă presiunea finalizării nu a fost ridicată, așa că lucrurile s-au desfășurat într-un ritm mai puțin alert. Multe dintre piesele de mobilier sunt realizate la comandă. Fotoliul este de la Ioooi, la fel și două dintre măsuțele de cafea, iar una dintre ele este de la The Home. Biroul este de la Mobilado, iar corpurile de iluminat de la ARN Store și Ikea.

    Tips&tricks pentru o amenajare cozy și armonioasă de la Valentin Drăgănescu

    Nu fugi de culori și nuanțe deschise, pastelate. De cele mai multe ori conferă amenajării o atmosferă confortabilă și o stare de bine.

    Combină piesele de mobilier „custom made” cu cele de „serie”. În așa fel, spațiul capătă o dinamicitate și un caracter aparte.

    Pe cât posibil, nu fragmenta spațiul. Oferă relații de vizbilitate și vecinătate zonelor din cadrul amenajării.

    Decorațiunile și accesoriile conferă o notă distinctivă amenajării.

    Foto: Constantin Iordache

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Un birou de întâlniri și lucru alternativ a fost amenajat în pasteluri...