Apartamente cu 2 camere

Cum a fost amenajat un apartament de la etajul 17 din Timișoara cu mobilier și finisaje premium

    Anamaria Giurgiu, arhitectă la White Sign, a amenajat în 2022 un apartament cu două camere din Timișoara, pentru un cuplu de medici, cu scopul de a-l închiria. Amenajarea a durat aproximativ șase luni, iar bugetul total a fost de 32.000 euro.

    Apartamentul are aproximativ 54 de metri pătrați, plus o logie de 4,5 metri pătrați. Se află la etajul la etajul 17 dintr-un bloc nou de locuințe cu 20 de etaje, construit pe malul canalului Bega, din Timișoara. Apartamentul a fost ales de proprietari întocmai fiindcă se află la un etaj superior și astfel oferă o perspectivă deosebită asupra orașului. Locația este la aproximativ zece minute de mers pe jos de centrul orașului, și foarte aproape de parcuri, școli și zone comerciale. 

    Priveliștea de la etajul 17.

    Proprietarii sunt un cuplu matur, de profesie medici, care au vrut ca apartamentul să fie amenajat cu materiale premium pentru închiriere. Amenajarea a durat între lunile februarie și iulie 2022, iar apartamentul a fost preluat de chiriași în septembrie 2022. Proprietarii, având personalități pragmatice, au colaborat în de aproape cu arhitecta pentru a optimiza cât mai eficient spațiul. Și-au dorit mobilier modern cu materiale de cea mai bună calitate, iar atmosfera locuinței să fie caldă și primitoare. 

    Fiind un bloc nou, apartamentul a fost predat la cheie proprietarilor de către dezvoltator, complet echipat cu parchet, plăci ceramice, obiecte sanitare, uși interioare, aparataj electric și unități de aer condiționat. „Un mare avantaj a fost faptul că am putut interveni încă de la acel moment și ni s-a permis selectarea unor materiale în concordanță cu conceptul de amenajare”, spune arhitecta Anamaria Giurgiu. 

    „De asemenea, proprietarii au optat pentru achitarea unui cost suplimentar, astfel încât finisajele folosite să fie premium”. În întreg apartamentul a fost montat parchet triplustratificat. În grupul sanitar au folosit plăci ceramice porțelanate și rectificate (Ragno Italia), au instalat uși interioare cu miez din PAL tubular și fețe CPL (Prum Germania), obiecte sanitare Villeroy&Boch, colecția Venticello, și baterii Kludi, colecția Balance.

    Un buget total de 32.000 și fără rabat de la calitatea produselor folosite

    Pentru amenajare, proprietarii au scos din buzunar 32.000 euro, în care au intrat mici modificări electrice, refinisări punctuale de pereți și zugrăvire, aplicarea tapetului, vopsirea plintelor, realizarea și montarea mobilierul, aparatura electrocasnică, draperiile și alte accesorii decorative. 

    „În calitate de architect, recomand mereu să se investească în produse premium atunci când gândim un apartament pentru închiriere. În afara faptului că produsele sunt mai rezistente în timp și nu vor arăta uzura, clientela căreia ne adresăm este una atentă la astfel de detalii, care justifică prețul chiriei pe care ne propunem să o obținem. Un apartament atent amenajat nu va sta prea mult pe piața de închirieri”, spune arhitecta. 

    Mobila a fost realizată la comandă cu materiale premium.

    Cea mai costisitoare parte din amenajare a fost mobilierul făcut la comandă cu o campanie locală din Timișoara – Insidecor, care a costat aproximativ 19.000 euro. Mobilierul realizat la comandă include placarea peretelui din holul de acces, bucătăria, mobilarea integrală a peretelui din living, precum și dulapul, comodele și placările de pereți din dormitor și mobila din baie. 

     

    Apartamentul este luminos și are un flux organic

    Open-space-ul este inundat de lumina naturală.

    Anamaria a lucrat foarte bine cu proprietarii, pe care îi cunoștea din colaborări anterioare și știa ce-și doresc. A folosit culori calde și deschise, care să potențeze luminozitatea apartamentului și să ofere o atmosferă primitoare într-o amenajare contemporană, cu accente industriale și naturale. 

    Zona de zi este tip open-space și se întinde pe 29 metri pătrați. Pereții conțin zone de depozitare, prin mobilierul făcut la comandă, în nuanțe deschise de alb și gri, pentru a păstra efectul de luminozitate și deschidere vizuală. 

    În centrul amenajării a fost integrat elementul colorat, canapeaua olive, model Flow (Mobila Dalin), care se potrivește de minune cu tapetul Aura Coppery (Vladila). Nuanțele naturale pământii continuă într-o formă desaturată la scaunele Clark din bucătărie (tot Mobila Dalin).

    Covorul țesut și taburetul din ratan sunt elementele naturale din amenajare.

    „Accentele industriale sunt introduse prin elementele metalice negre mate, în special corpurile de iluminat, picioarele scaunelor sau electrocasnicele din bucătărie. În contrapunct, covorul țesut, lustra de deasupra mesei sau taburetul din ratan integrează elementul natural”, spune Anamaria. 

    DIn living apartamentul dă într-o terasă parțial acoperită.

    Spațiul deschis se conectează cu o terasă exterioară parțial acoperită, care focalizează atenția către panorama asupra orașului.

    Dulapurile suspendate din bucătărie au fețe din oglindă fumurie.

    În bucătărie, mobila a fost realizată cu fronturi albe din MDF vopsit și conduce lumina în interiorul spațiului. La corpurile suspendate au fost folosite fețele de tip oglindă fumurie, cu scopul de a dilata suplimentar spațiul. 

    Blatul și contrablatul din același material oferă un look unitar.

    Blatul de bucătărie este realizat dintr-un compozit cu efect de marmură care continuă și pe zona de contrablat. „Avantajul utilizării unor astfel de soluții compacte este atât un aspect unitar, cât și simplificarea întreținerii ulterioare”, spune arhitecta. 

    Pentru zona de dining, Anamaria Giurgiu a ales o masă rotundă din lemn, de culoare neagră (The Home) care să permită „un flux cât mai cursiv în jurul ei, fără colțuri sau obstacole. 

    Zona de zi are și un birou, ideal pentru munca de acasă.

    Având în vedere că munca de acasă a devenit o parte integrantă a vieții după pandemie, în amenajare se regăsește și o zonă de lucru. Aproape de ferestre este un birou customizat, integrat în peretele mobilat complet. 

     

    Și în baie spațiul este generos, aerisit și continuă fluiditatea în amenajare prin culorile deschise. Mobilierul este și aici realizat pe comandă cu fronturi din MDF vopsit și cu oglinda retro luminată cu LED. Tonurile sunt nisipii, similare ca nuanță cu cea a plăcilor ceramice. Atmosfera băii este una de tip spa, ideală pentru relaxare, într-un spațiu cald și primitor. 

    Tapetul se regăsește ca accent decorativ și în dormitor

    Tapetul de la Vladila se potrivește de minune în nuanțele calde ale dormitorului.

    Tapetul de la Vladila a reprezentat ieșirea din zona de confort pentru proprietari. Când Anamaria le-a făcut această propunere curajoasă, aceștia au avut inițial dubii, fiindcă modelele erau destul de decorate. Într-un final, proprietarii au fost mulțumiți de rezultat și de accentul de culoare dat de tapet. 

    În dormitor, arhitecta a folosit tapetul de la Vladila, modelul Urzeala Grunge, tot pe structură canvas, la fel ca cel din living. Dormitorul are o suprafață de 15 metri pătrați cu formă alungită, care a permis secvențieri în amenajare. În stânga intrării, pe toată suprafața peretelui, este poziționat un dressing cuprinzător, care maximizează capacitatea de depozitare. 

    Oglinda până în tavan oferă dimensiune spațiului.

    Pe fundalul cu tapetul este integrat un pat de tip box spring (Amy White), flancat de două noptiere suspendate. Între dulap și pat se regăsește o măsuță de toaletă cu o oglindă pe întreaga înălțime a camerei. „Această oglindă se află în perfectă opoziție cu ușa și reflectă/decupează imaginea livingului”, spune arhitecta. 

    Pereții au fost zugrăviți într-o nuanță de gri deschis și conțin și placaje din lemn, cu scopul de a conferi căldură camerei. Pentru fereastra cuprinzătoare, care înrămează priveliștea panoramică spectaculoasă, arhitecta a ales să folosească doar draperii cu acționare electrică. „Necesitatea de intimitate nu mai este prezentă la etajul 17, iar priveliștea merită să rămână nefiltrată”, își justifică arhitecta alegerea. 

    Sfaturi pentru amenajare de la Anamaria Giurgiu

    • Stabilește o relație cât mai deschisă cu proprietarii amenajării. Încearcă să afli nu numai preferințele estetice ale acestora, cât și modul de utilizare ulterioară a spațiului în cele mai mici detalii. Soluția gândită trebuie să fie în primul rând perfect funcțională pentru acesta;
    • Asigura-te ca proprietarul înțelege și își asumă exact proiectul propus și bugetul necesar, astfel încât să nu apară modificări majore care vor duce la sincope în procesul de amenajare;
    • Încearcă sa ai un concept unitar la nivelul întregii amenajări. Încăperile trebuie sa fie parte din același „film” și să conțină elemente comune prin care să comunice cât mai fluid;
    • Alege materiale și produse de calitate care vor asigura o durabilitatea în timp a investiției;
    • Pentru elementele mari folosește nuanțe neutre, dar fii curajos/ă și încearcă să folosești accente neașteptate, cel puțin la nivelul decorațiunilor și accesoriilor. Acestea conferă caracter amenajării.

    Sursa foto: Dragoș Jivan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum a fost amenajat un apartament de la etajul 17 din Timișoara cu mobilier și...