Cum alegi un aparat de aer condiționat: costuri, întreținere și recomandări
publicat pe 13 iul. 2020Un aparat de aer condiționat e soluția ideală pe timp de vară, dacă vrei să ai o atmosferă plăcută în interiorul locuinței. Iar ca să fie cât mai eficient, e important să îl alegi în funcție de câteva criterii esențiale, de la mărimea spațiului în care îl montezi, până la funcțiile sale de bază.
Alegerea unui aparat de aer condiționat depinde de mai mulți factori, cum ar fi bugetul, poziționarea locuinței și a aparatului, câți metri pătrați are camera unde se montează aparatul, în ce cameră vrei să îl pui, cum e izolată locuința sau câte persoane sunt în interior, printre altele. Ca să îți fie mai ușor procesul de căutare, am vorbit cu doi specialiști care explică pas cu pas la ce să acorzi atenție.
Cum alegi aparatul de aer condiționat
Există mai multe tipuri de aparate de aer condiționat: split, multi-split, de tavan sau portabile. De regulă, în locuințe se montează fie cele de tip split, care sunt formate dintr-o unitate interioră și una exterioară, fie cele multi-split, unde mai multe unități interioare se pot conecta la una externă.
Ca să alegi corect un aparat de aer condiționat, trebuie să cunoști câți metri pătrați are camera în care vrei să îl montezi. „De regulă, cam până în 20 de metri pătrați se alege un aparat de 9.000 de BTU, după aia pentru o cameră până în 30 de metri pătrați e bun un aparat de 12.000 de BTU. Astea-s cele mai comune”, explică Bogdan Ionașcu, frigotehnist la Climahub Oradea, firmă specializată în distribuția de aparate de aer condiționat.
BTU, care înseamnă British Thermal Unit, nu reprezintă puterea aparatului de aer condiționat, ci reprezintă o unitate de măsură care se poate transforma în kilowați (kW) termici necesari încălzirii sau răcirii camerei. „Un kW termic înseamnă 3.412 BTU. Se referă la câtă căldură sau frig poate furniza aparatul respectiv în funcție de necesarul termic al camerei”, spune Bogdan.
Fiecare cameră are un necesar termic ca să ajungă la temperatura dorită odată ce ai pornit aerul condiționat. Acest necesare termic depinde de serie de factori importanți de care trebuie să ții cont. „Necesarul termic e determinat de suprafața pe care e amplasat aparatul de aerul condiționat, după aceea foarte importantă e izolația termică a locuinței, mai contează dimensiunea geamurilor și orientarea geografică a casei. Și trebuie să ții cont de pereții și geamurile însorite”, adaugă Bogdan.
În plus, în perioadele cu temperaturi fluctuante, între sezoane, aparatul de aer condiționat poate să încălzească casa mai bine ca o centrală, cu costuri mai mici. „Consumi 1 kW electric și primești înapoi 3 kW termici. Aparatul de aer condiționat poate să fie de trei ori mai eficient decât orice centrală pe curent. Tot mai multă lume ne sună să ne întrebe de aparate care și încălzesc. Înseamnă că piața se educă încet-încet”, mai spune el.
Așa că, dacă vrei să îți iei un aparat de aer condiționat trebuie să știi de la bun început dacă îl vrei doar pentru răcire sau și pentru încălzire.
Plătești mai mult dacă ai două unități interne la una exterioară
Iar dacă te gândești să eficientizezi costurile și să montezi o singură unitate externă la două interne, află că poți să plătești mai mult. „Pentru două aparate interne de 9.000 de BTU la o singură unitate externă plătești mai mult decât dacă iei două interne individuale. În plus, nu ai aceeași siguranță și aceeași eficiență. Dacă spațiul exterior permite și nici nu deranjează estetic, atunci noi recomandăm două unități”, zice Bogdan.
Marca preferată de români și recomandată de specialiști
Domnul Ovidiu, care deține firma Ovi Aer Condiționat și care se ocupă transport, montaj și service pentru aparatele de aer condiționat în București, spune că, de cele mai multe ori, românii aleg pentru locuințele lor aparate de aer condiționat de 9.000 BTU pentru dormitoare, deoarece au mic nivel de zgomot, iar cele de 12.000 BTU sunt preferate pentru sufragerii.
„Un aparat de aer condiționat de 12.000 de BTU, cu montajul inclus, costă 1.950 de lei. Avem cel mai solicitat brand de către români, adică Gree. E un aparat nici prea scump, nici prea ieftin”, povestește Ovidiu.
Și Bogdan de la Climahub recomandă Gree dacă e primul aparat de aer condiționat pe care îl folosești, dar spune că brand-urile japoneze sunt fiabile și calitative. „Lucrăm cu firme de renume, care au tradiție în domeniul ăsta. Avem brand-uri premium cum ar fi Daikin, Hitachi, Mitsubishi, Panasonic. Brand-urile japoneze sunt foarte bune”, subliniază el.
Chiar și în gama low budget o să găsești aparate de clasă A, care au funcții precum dezumidificare, autocurățare, purificare, Wi-Fi, programare. Așa că alegerea e o chestiune de buget. Însă, diferențele de funcționare ale aparatului de aer condiționat fac ca prețurile să crească. „Unele funcții premium fac diferența, cum ar fi senzorul de prezență. Dar cu un preț de 2.500 – 3.000 de lei poți să îți iei un aparat de clasă A care are mai toate funcțiile disponibile”, recomandă Bogdan.
Nu ar trebui să îți montezi singur aparatul de aer condiționat
„În Oradea, un montaj ca lumea se face cu 500 – 600 de lei, până în trei metri de traseu între unitatea interioară și cea exterioară. În București, manopera e mai scumpă. Începe de la 700 de lei. Nu cred că e recomandat să accepți oferte sub prețurile astea”, spune Bogdan Ionașcu.
Atât Bogdan, cât și Ovidiu recomandă ca instalarea și montajul să fie făcute de o echipă de specialiști. „Ca să înțelegeți, numai carota, aparatul cu care se dă gaura în perete, costă vreo 5.000 de euro fără burghiu. Nu oricine are aparatul ăsta. Teoretic poți să instalezi și singur un aparat de aer condiționat. La montaj ai niște țevi pe care le îndoi cu mâna, dar ai nevoie de acea carotă ca gaura să iasă ca lumea. Cu un burghiu simplu te chinui. Trebuie să fii atent la țevi să nu le gâtui. Trebuie să mai ai grijă să nu scapi freon. Așa că faza de montaj poate să fie dificilă”, zice Bogdan.
Gaura pe care o dai în perete, care conectează cele două unități, se acoperă cu glet sau cu un capac de plastic. Bogdan Ionașcu recomandă să apelezi la un meseriaș care poate reface peretele chiar și la culoare.
Curăță filtrele aparatului de aer condiționat
Foarte mulți utilizatori ignoră faptul că filtrele aerului condiționat joacă un rol important în buna lui funcționare. Prea mult praf strâns pe aceste filtre dăunează sănătății celor care respiră aerul ce trece prin ele. „Ar fi bine să scoți filtrele de praf o dată la șase luni și să le cureți sub un jet de apă. E cea mai basic formă de întreținere. Dacă vrei și debacterizare, de exemplu, poți să chemi o echipă specializată care vine cu soluții de curățare”, spune Bogdan.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.