DESIGN INTERIOR

5 mituri despre tapet, plus 6 trucuri și recomandări ca să-l alegi și aplici corect

  Iubim tapetul pentru că are un soi de superputere de a transforma complet orice spațiu. Acest tip de finisaj poate crea niște efecte spectaculoase, este versatil și foarte bogat în opțiunile pe care le oferă. Designerii de interior îl folosesc deseori în amenajări, însă de-a lungul anilor s-au format tot felul de legende urbane sau mituri despre acest finisaj.

  Fie că face mucegai, fie că deteriorează pereții, ori că micșorează camerele. Cât e mit și cât e adevăr? Despre toate acestea am discutat cu specialista Cristina Petcu de la Zen Interior. Iar un lucru e clar: tapetul este un finisaj care nu va ieși niciodată din tendințe.

  1. Tapetul face mucegai

  Montat cu un adeziv corespunzător, tapetul nu va face mucegai, spune Cristina. Mucegai poate face camera în sine. „Dacă ai o cameră unde există riscul de igrasie, tapetul nu-ți va rezolva problema asta, va mucegăi și el, nu tapetul creează, doar că nu rezolvă”, menționează fondatoarea Zen Interior.

  Poate crea mucegai în cazul în care alegi să integrezi un tapet nepotrivit într-o zonă cu umezeală, aproape de cada din baie, de exemplu. De aceea există tapet special pentru baie, tapet din fibră de sticlă, peste care se aplică cu rășină. Practic este ca o faianță, iar fibra de sticlă nu mucegăiește. Și trebuie să-l folosești în zona potrivită. La fel și în bucătărie, nu este recomandat să pui tapet pe lângă hotă sau în zonele unde se creează aburi. Poți integra tapet în bucătărie în zona de luat masă, ori pe alți pereți, dar nu în zona de gătit.

  Iar Cristina îți recomandă să ții cont și de cât de ușor se întreține tapetul în astfel de zone. Tapetul superlavabil, de exemplu, poate fi curățat chiar și cu o periuță foarte moale.

  2. Tapetul se îndepărtează greu

  tapet padure Zen Interior
  Tapet, perdele și draperii de la Zen Interior într-o amenajare realizată de Simetrica Design. Foto: Arthur Zinz Photography

  În trecut, tapetul se producea doar pe suport de hârtie, iar asta însemna că aplicai adeziv și pe perete, și pe tapet, și lipeai fâșiile. „În momentul în care îndepărtam tapetul, rămânea stratul de hârtie pe perete. De atunci există teama asta că rămâne tapetul pe perete. Bineînțeles că am evoluat și există soluții speciale care se pot folosi, iar tapetul se poate îndepărta foarte ușor, fără ca peretele să-ți fie afectat”, explică specialista Zen Interior.

  Principalul lucru de care trebuie să ții cont atunci când aplici tapetul este peretele. Dacă peretele are denivelări, un tapet gros, texturat, ar putea să-ți rezolve problemele, în schimb un model subțire pe suport de hârtie, nu. În acest caz ar trebui să apelezi la un specialist în montaj, iar pereții tăi să fie perfect drepți, recomandă Cristina.

  „Contează foarte mult ca pereții să fie amorsați corespunzător. Dar, în general, oamenii montează tapetul pe vopsea lavabilă. Și lavabila este o mare problemă, întrucât lucrează sub tapet, dacă este o lavabilă de slabă calitate sau dată prost pe un perete neamorsat corespunzător, va lucra în spatele tapetului și ți-l va dezlipi, ți-l va umfla, va crea bule de aer și pot apărea o groază de probleme”, completează antreprenoarea.

  La fel ca în toate domeniile, și lumea tapetului a evoluat de-a lungul anilor. Există în continuare tapet pe suport de hârtie creat la standarde înalte, dar și tapet pe suport vlies (fibre nețesute), care înseamnă de fapt un amestec de celuloză cu fibre textile. Este o variantă foarte versatilă pentru că nu trebuie să mai aplici adeziv și pe perete și pe tapet, ci doar pe perete, iar atunci când îl dai jos, nu mai rămâne stratul de hârtie pe perete.

  3. Tapetul face o cameră să pară mică și aglomerată

  Tapet Zen Interior într-o amenajare semnată de arhitecta Cristina Micu
  Fototapet Zen Interior într-o amenajare semnată de arhitecta Cristina Micu

  Este adevărat că dacă vei opta într-un spațiu mic pentru un tapet foarte aglomerat, cu multe flori sau forme geometrice, efectul poate fi unul obositor. Același efect îl pot avea și tapetele în culori foarte puternice atunci când sunt integrate în camere nu foarte generoase.

  În același timp, tapetul îți poate veni în ajutor atât în cazul încăperilor mici, cât și în cazul celor mari.

  tapet dormitor
  Cu ajutorul tapetului poți face o cameră să pară mai mare sau mai mică

  Cristina spune că poți face o cameră mică să pară mai înaltă dacă aplici un tapet cu dungi verticale. Același truc îl poți aplica și în cazul unei camere în formă dreptunghiulară, care este foarte lungă. „Pe un perete lung nu este recomandat să aplici un tapet orizontal, deoarece efectul de alungire a camerei este și mai accentuat. Tapetul te ajută să proporționezi bine camera. Nicio cameră prea lungă nu e frumoasă, prea înaltă sau cu arie mai mică nu va arăta armonios. Lumea este compusă din culori și rapoarte, proporționalitatea este foarte importantă în design, așa că e musai să existe o armonie vizuală”, explica specialista Zen Interior.

  4. Tapetul se demodează repede și este greu de întreținut

  Tapetul e un element folosit în designul interior de ani buni, iar unul dintre cele mai mari mituri despre tapet este că se demodează rapid și trebuie înlocuit constant pentru a păstra în casa ta un aer modern.

  Însă – cu o bună întreținere – tapetul poate rezista mult timp și poate fi la fel de atractiv ca în ziua în care l-ai aplicat. În timp ce culorile și modelele se pot schimba în funcție de tendințe, dacă optezi pentru un design mai clasic sau neutru, precum un tapet cu efect de beton/microciment sau un tapet cu un design floral sau geometric cât mai simplu, acesta poate să rămână ani la rând elementul statement din casa ta.

  În același timp, Cristina Petcu de la Zen Interior spune că tapetul poate fi o alternativă mai economică de a aduce în casă cât mai multe materiale inspirate din natură, căci elementele naturale sunt de câțiva ani în tendințele designului interior.

  5. Tapetul e scump și se montează greu

  tapet dormitor de la Zen Interior
  Tapet, perdele și draperii de la Zen Interior într-o amenajare realizată de Simetrica Design. Foto: Arthur Zinz Photography

  Timpul, uniformitatea și lipsa mizeriei sunt doar câteva dintre avantajele tapetului în ceea ce privește montajul. Timpul de instalare este mult mai scurt în cazul tapetetului decât în cazul vopselei decorative, spune Cristina.

  „Montajul tapetului nu creează foarte multă mizerie, fâșiile se taie, se lipesc și gata treaba. Un tapet superlavabil sau lavabil se curăță mult mai ușor decât o vopsea. Iar efectele pe care le poți obține cu tapet nu prea poți să le obții cu vopseaua decorativă, oricât de faină și texturată ar fi vopseaua decorativă”, spune ea. În plus, Cristina afirmă că vopseaua decorativă cu efect texturat, tip microciment, stucco etc, este mai scumpă decât tapetul.

  Specialista spune că poți schimba culoarea dintr-o cameră în una sau cel mult două ore. Toate tapetele vin cu instrucțiuni de montaj. Există numeroase tutoriale dacă ești priceput, astfel încât să-l poți aplica fără ajutor de la un tapetar. Lucrul cel mai important, spune Cristina Petcu, este să ții cont de toți pașii și să-ți pregătești pereții corespunzător.

  6 trucuri și recomandări despre alegerea și aplicarea tapetului de la Zen Interior:

  1. Aplicarea tapetului ca la carte se face în felul următor: finisezi peretele cu glet, îl amorsezi, îl lași să se usuce. E important să ai o temperatură minimă de 16-18 grade în camera respectivă. Dacă, de exemplu, vrei să aplici tapet într-o casă nouă sau într-una care nu a mai fost locuită de ceva timp, iar casa e neîncălzită, tapetul nu se va lipi.

  Așadar, atunci când aplici tapetul trebuie să ții cont de temperatura camerei, de perete și de tipul de adeziv. Există adeziv universal, potrivit și pentru tapetul pe suport de hârtie și pentru tapetul pe suport vlies, dar în general există adeziv special pentru tapet de hârtie și pentru tapet pe suport vlies.

  2. Ține cont de modelul tapetului. Sunt tapete cu model repetitiv și acestea se pot repeta la 52, 53, 64 de centimetri. Practic, montezi prima fâșie, iar a doua fâșie – pentru a nu se decala modelul decalat – trebuie tăiată astfel încât să se îmbine potrivit cu fâșia anterioară, să aibă continuitate modelul. Iar meșterii tapetari sunt cei care cunosc cel mai bine secretele tapetului și instrucțiunile de pe fiecare model.

  3. O altă poveste este atunci când aplici un tapet închis la culoare. Dacă pe un perete alb aplici un tapet albastru închis sau gri închis, acolo unde se îmbină fâșiile ar trebui să folosești o vopsea în nuanța tapetului pe care să o aplici pe îmbinări, o dungă de aproximativ 10 centimetri. Pentru că riști să se vadă îmbinarea. Oricât de bine sunt îmbinate fâșiile, este posibil casă peretele „să tragă” tapetul, și astfel să se creeze o mică distanță între fâșii și să se vadă îmbinarea.

  4. Ia-ți o marjă de eroare în ceea ce privește materialul. Dacă ai un perete simplu și vrei să-l tapetezi singur, e important să-ți calculezi bine necesarul și să comanzi fâșiile ținând cont de o marjă de eroare. Dacă ai nevoie de trei role, mai adaugă încă una pentru a te asigura că necesarul îți acoperă suprafața  sau în cazul unui incident în care trebuie să înlocuiești o fâșie, tapetul să aibă același loc de fabricație, pentru a nu exista diferențe de nuanță.

  5. Ține cont și de restul elementelor din casa ta. Nu orice tapet se vede bine alături de orice draperie. Alege-l în acord cu perdelele, draperiile și mobilierul din încăpere. Și în acord cu dimensiunea camerei.

  Fototapet de la Zen Interior într-o amenajare creată de Simetrica Design
  Fototapet de la Zen Interior într-o amenajare creată de Simetrica Design

  6. E bine să știi și care e diferența dintre tapet și fototapet. Primul formează un model repetitiv, iar cu cel de-al doilea poți crea o imagine de ansamblu, un munte, o pădure etc. Fototapetul este varianta mai scumpă a tapetului.

  ALTE SUBIECTE INTERESANTE
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  5 mituri despre tapet, plus 6 trucuri și recomandări ca să-l alegi și aplici...