DESIGN INTERIOR

Cum improvizezi un hol când ușa de la intrare dă direct în living

  Multe dintre blocurile sau casele noi nu mai au un hol care să separe zona de intrare de living. Dacă aceasta este și situația ta, sigur ți-ar plăcea să delimitezi cât mai bine living-ul de intrare. Iar noi am găsit câteva soluții bune care să creeze un hol improvizat, pentru ca tipul de la pizzerie să nu mai aibă vizibilitate directă asupra întregii tale case.

  Recomandările vin de la specialiști în amenajare, care s-au lovit de această situație și care au găsit moduri creative de a o rezolva:

  Raportează-te la dimensiunea camerei 

  Chiar dacă intrarea direct în cameră poate fi un aspect la fel de neplăcut indiferent de dimensiunea încăperii, acest criteriu poate determina soluții diferite pentru un hol improvizat. Un living mare permite mai multe soluții decât varianta lui redusă ca mărime.

  „În camera generoasă ne putem folosi de paravane, biblioteci deschise, mese tip bar, comode, dulapuri în stil pantofar pentru a separa funcțiunile celor două camere: hol și living. Dacă vorbim de un spațiu mic, trebuie să fim mai creativi și putem face acest lucru prin poziționarea/orientarea mobilierului din camera în sensul opus intrării. Dacă îți amintești set-up-ul apartamentului lui Jerry Seinfeld, bucătăria (deși lângă ușa de la intrare) era orientată spre living, iar mobilierul din living (canapeaua) era orientat opus intrării. Desigur că set-up-ul din film a fost făcut în așa mod din punctul de vedere al regiei, însă sunt multe apartamente în blocurile nou construite unde intrarea se face direct într-o camera comună pentru living și bucătărie”, explică designerul de interior Iulia Văculişteanu, de la Designful.

  uşa de la intrare
  Dacă livingul este mic, încearcă să aşezi mobila astfel încât să nu ai uşa de la intrare că perspectiva frontală

  Delimitează cu un panou semi-obturant 

  Abordarea arhitectei Oana Vârlan de la BeeLive include delimitarea intrării de cameră printr-un panou care să permită luminii să pătrundă, dar care să obtureze parțial vizibilitatea. Acesta poate fi un sistem de riflaje, un panou decupat din MDF sau chiar și o porțiune de sticlă opacă. Important este să aibă o lățime foarte mică, dacă spațiul este restrâns, și să nu dea senzația de claustrofobie.

  Așază plante supradimensionate 

  Tot pentru a evita senzația de tunel, arhitecta Luiza Scarlat de la Acrea Design recomandă să folosești plante supradimensionate care să delimiteze livingul. Acest hol improvizat și plin de personalitate poate fi realizat cu ajutorul unui panou din sârmă și plante cățărătoare sau pur și simplu cu câteva ghivece cu palmieri Areca supradimensionați, care să facă dificil “trasul cu ochiul” dincolo de ei.

  Folosește mobilier închis 

  Sfatul designerului de interior Iulia Văculişteanu este să foloseșți în zona de hol, pe perete, mobilier închis pentru a nu aglomera vizual spațiul cu elemente încărcate. Perechile de pantofi la vedere, hainele agățate unele peste altele, umbrelele și încălțătoarele în culori și stiluri diferite creează rapid un haos.

  Dacă tot nu poți separa complet holul de living, măcar să nu se vadă din toate încăperile lucrurile pe care le depozitezi la intrarea în casă.

  Include oglinzi 

  oglinda de pe hol
  Oglinda de pe hol te poate ajuta să măreşti optic spaţiul

  Tot Iulia recomandă să atașezi oglinzi dulapului sau chiar și pereților dintr-un hol improvizat. Acestea oferă o iluzie optică de mărire a spațiului, lucru de care te poți folosi când delimitezi funcționalitățile.

  Alege tipuri de pardoseli diferite

  Arhitecta Oana Vârlan completează că o altă soluție eficientă pentru a da de înțeles unde se oprește holul și de unde începe livingul este să aplici două tipuri de pardoseală: ceramică pentru hol și parchet pentru living.

  Nu-ți lăsa pantofii la ușă

  Iulia știe că unii proprietari caută soluții minimale, pentru care să nu depună prea mult efort. Propunerea ei? Dacă nu vrei să te complici, măcar nu-ți lăsa pantofii înșirați la ușă, ci adu acolo un pantofar. Chiar dacă delimitarea nu va fi foarte clară între un hol improvizat și living, măcar vei păstra ordinea.

  Sperăm că sfaturile îți vor fi de folos și ideea de a împărți holul și livingul în același spațiu nu te va mai speria prea tare. Cu puțină creativitate, totul se rezolvă. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum improvizezi un hol când ușa de la intrare dă direct în living