Acasă de sărbători: 7 obiceiuri de iarnă pe care le poți reinterpreta online
publicat pe 22 dec. 2020Anul 2020 a fost unul plin de încercări, dar cu transformări importante, menite să ne aducă mai aproape de familie și de noi înșine, un an în care ne-am regândit relația cu casa și i-am acordat mai multă grijă. Ca să-l închei cu aceeași grijă, îți propunem să reinterpretezi șapte obiceiuri de iarnă populare, din confortul casei tale.
A venit din nou sfârșitul anului și sărbătorile de iarnă ne bat la ușă, cu toate tradițiile cu care am fost obișnuiți de Crăciun și de Revelion. Fiindcă este un an atipic, cu restricții pentru protecția împotriva COVID-19, uite cum să te bucuri de șapte obiceiuri de iarnă adaptate în contextul pandemiei.
1. Cadouri cumpărate online
Goana după cadouri e o activitate pe cât de plăcută, pe atât de stresantă câteodată, dar în pandemie lucrurile stau puțin diferit. Să petreci o zi întreagă prin magazine nu este cel mai sigur lucru pe care îl poți face. De aceea, anul ăsta ar fi bine să faci pe cât posibil cumpărăturile online sau dacă vrei să mergi în magazine, să îți pregătești dinainte lista cu ce ai de cumpărat și cu locurile unde le găsești.
O altă variantă ar fi să faci chiar tu cadourile cu ajutorul proiectelor DIY. Dacă în carantină nu ai fost una dintre persoanele care și-au decorat locuința sau s-au relaxat cu proiecte DIY, acum este momentul oportun. Nu numai că poți face niște cadouri unice fără să ieși din casă și să pierzi timpul în trafic, dar cei dragi le vor prețui și mai mult știind că sunt făcute de tine. La final îți propunem să împachetezi cadourile în moduri eco și neconvenționale.
2. Împodobirea bradului
În spiritul dorinței de un trai mai eco acasă, să știi că găsești o mulțime de variante care să înlocuiască un brad clasic. Fiindcă anul ăsta ne-a apropiat de lucrurile făcute manual, în loc să cumperi decorațiunile, fă-le chiar tu, cu ajutorul tutorialelor DIY. Poți să-ți rezervi o zi împreună cu familia sau prietenii apropiați și să faceți un atelier de decorațiuni pentru bradul de Crăciun.
Dacă alegi să nu te vezi cu oamenii dragi anul ăsta, nu înseamnă că nu te poți distra și participa cu ei la obiceiuri de iarnă. O variantă pe care o poți face de acasă cu gașca de prieteni și cu familia este să organizați un concurs amiabil de tipul: cine a făcut cel mai inspirat brad, pe Zoom, Google Hangouts sau Skype. Fiindcă am spus amiabil, se va face cu tragere la sorți. Câștigătorul poate primi un voucher la un magazin de home&deco cu banii strânși de la toți participanții, sau o decorațiune. O să fie o ocazie bună și pentru o videoconferință cu ei, în care vă veți arăta cum ați împodobit bradul în timp ce stați la povești cu o cană de vin fiert.
3. Gătitul înainte de Crăciun
Pentru mulți oameni, momentul în care se gătesc mâncărurile pentru masa de Crăciun este un prilej bun de socializare cu familia și de depănat amintiri deasupra oalei cu sarmale. Faptul că suntem în pandemie nu înseamnă că nu putem adapta obiceiurile de iarnă care ne aduc împreună în așa fel încât să ne putem bucura de ele, chiar și de la distanță. Gătitul înainte de Crăciun poate fi adaptat la mediul online.
Stabilește din timp o zi și o oră în care să faci un video call cu familia sau prietenii și gătiți împreună, în timp ce povestiți și vă bucurați de compania lor, chiar dacă virtuală. Puteți găti aceleași mâncăruri, sau lucruri diferite. Când vă întâlniți, ținând cont de măsurile de protecție, faceți schimb de mâncăruri, sharing is caring.
4. Colinde
Ajunul Crăciunul aduce cu sine și momentul colindelor. Dacă ești amatoare de colinde, știi că anul ăsta nu e deloc indicat să primești colindători sau să ieși cu cei mici la colindat prin cartier. Dar până la urmă, mai toate obiceiurile de iarnă pot fi adaptate cu ajutorul tehnologiei.
În ajunul Crăciunului poți să-ți suni prietenii ca să-i colinzi. Este un moment bun să te reconectezi cu cei plecați din țară din confortul casei tale și să stați la povești. După colinde puteți faceți schimb de impresii despre cum ați ales fiecare să vă decorați casa de sărbători. La fel ca în cazul concursului pentru împodobit bradul, recompensa pentru colind poate fi sub forma unor vouchere la magazinele care îți plac. Și chiar și fără recompensă, timpul petrecut cu cei dragi online îți va îndulci sărbătorile în pandemie.
5. Masa de Crăciun
Anul ăsta poți alege să faci masa Crăciun într-un mediu cât mai safe și cu doar cu familia apropiată sau online. Oricum ar fi decizia ta, fă tot ce-ți stă în putință să te bucuri cu cei dragi de masa de Crăciun, cu rețete gustoase și excentrice și pune-ți la încercare skill-urile decorative.
Dacă decizi să nu participi fizic la masa în familie de Crăciun, o poți face online. N-o să fie la fel, dar hai să privim și părțile pozitive: vei reuși să te vezi cu cei dragi fără să vă expuneți riscului de a lua sau răspândi virusul și după festinul culinar nu va mai trebui să pleci acasă, fiindcă vei fi deja acolo, așa că poți să ațipești liniștită. În plus, nu vei mai ieși nici în frig, nu vei mai pierde timpul pe drum și-ți vei păstra banii pe care i-ai fi dat pe benzină. Și nu uita să decorezi masa întocmai cum ai face-o dacă v-ați vedea față în față, pentru a intra cât mai mult în atmosfera festivă.
6. Vizitele și schimbul de cadouri
Vizitele și schimbul de cadouri sunt obiceiuri de iarnă mai greu de adaptat la situația curentă, dar nu imposibil. În zilele de Crăciun propune-le prietenilor cu care intenționezi să faci schimb de cadouri să vă vedeți la o plimbare în parc. Pe timp de zi este foarte plăcut să ieși la o plimbare, iar în parc veți fi mai protejați decât într-un spațiu închis. Alegeți împreună parcul și faceți schimb de cadouri la un pahar de vin fiert plimbându-vă în aer liber câteva ore. Dacă ai terasă sau grădină poți să faci o adunare restrânsă la tine acasă. Ține cont de câteva măsuri de siguranță ca să te poți bucura cu cei dragi de sărbători chiar și-n pandemie.
Cei mici se pot bucura și ei de întrevederea cu Moșul online. Roagă un membru al familiei să se deghizeze în Moș Crăciun și stabiliți o oră la care să vă vedeți online. Cel mic îi poate spune poezii sau cânta colinde. Dimineață va găsi sub brad cadourile de la Moșul, care anul ăsta s-a adaptat și el la contextul pandemic în forma online.
7. Petrecerea de revelion
Cea mai importantă petrecere a anului rămâne cea de revelion, în care marcăm trecerea în noul an. Revelionul de anul ăsta vine cu multe provocări. Dacă în alți ani îți făceai planuri unde vei petrece Anul Nou cu mult timp în avans, anul ăsta ar fi sănătos să-ți petreci noaptea dintre ani în compania câtorva oameni foarte apropiați cu care te vezi des, ca să diminuați riscul de infectare, sau să faceți o petrecere online. O petrecere de Revelion online este în schimb cea mai bună soluție în pandemie. Va trebui, la fel ca în cazul unei petreceri fizice, să stabilești cu prietenii cine va fi gazda, doar că de data asta a videoconferinței de pe Zoom. Discutați într-un grup înainte de ziua cea mare ce activități distractive veți face. Sunt o mulțime de variante de jocuri pe care le puteți juca online. Puteți de asemenea să vă jucați și mimă în echipe sau adevăr sau provocare, care va fi cu siguranță distractiv când petrecerea este în toi.
Dacă sunteți amatori de filme și v-ar plăcea să vă uitați împreună la un film sau la un serial, a apărut o extensie de browser pentru Chrome, numită Teleparty care-ți permite să te uiți în grup pe Netflix.
Nu uita și de dans, chiar dacă petrecerea este online, nu trebuie să lipsească din celebrarea Anului Nou. Găsești o mulțime de evenimente streaming online cu muzică pentru toate gusturile care vă vor ajuta să aduceți clubul acasă în noaptea dintre ani. Dacă nu găsiți ceva pe placul vostru, creați-vă playlistul cu câteva zile înainte. Important este să includeți câteva piese preferate de la fiecare invitat. Veți împărtăși gusturile muzicale care v-au cucerit anul ăsta sau puteți organiza un party tematic cu muzică din deceniile trecute. Iar ca bonus vă puteți costuma în trend cu perioada respectivă. De exemplu, puteți face un party cu tematică de anii ’80 și să vă îmbrăcați în stilul de atunci. Colanți cu sclipici și mărgele colorate anyone?
Indiferent cum vei alege să petreci sărbătorile anul ăsta și cu ce obiceiuri de iarnă te vei delecta, nu uita că ai o mulțime de resurse care să te ajute să adaptezi momentele cu cei dragi în pandemie. Cum campania de vaccinare împotriva COVID-19 urmează să înceapă după Crăciun, este foarte posibil ca anul viitor să petrecem sărbătorile așa cum am fost obișnuiți. Așa că profită de situația actuală să petreci sărbătorile altfel anul ăsta. Distracția și momentele cu cei dragi vor fi savuroase și online.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]