De la specialiști

5 tips&tricks pentru cum să-ți amenajezi casa pentru Crăciun și 5 idei din care să te inspiri

  Întâi, câteva sfaturi simple pentru ce decorațiuni să încerci, cum să le așezi și cum să faci casa cât mai cozy fără să o aglomerezi. Apoi, pentru că nu ne putem abține, și câteva imagini de pe Pinterest cu detalii din amenajări interioare de Crăciun, pe care le poți face rapid. Să înceapă decorarea casei!

  Ca să îţi oferim cele mai potrivite sfaturi, am adunat în echipa spiriduşilor un arhitect şi doi designeri de interior care împărtăşesc tips&tricks pentru un decor de Crăciun reuşit:

  1. Pune un număr mic de decoraţiuni

  decor de Crăciun
  Bradul Iuliei de anul acesta are panglici din iută în loc de beteală

  Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful te sfătuieşte să eviţi impresia de clutter (aglomeraţie inestetică de obiecte) şi să alegi decoraţiuni de dimensiuni mari şi în număr mic. Recomandarea ei este să te orientezi spre accesorii ce depăşesc 25 de centimetri. Anul acesta, Iulia a pregătit un brad în care predomină albul.

  Și cu cât ai mai puține ornamente, cu atât de depozitezi mai ușor. Adună o colecţie atemporală pentru decor de Crăciun, la care să adaugi anual câte un singur obiect special, care să reprezinte anul respectiv. 

  2. Foloseşte ornamente din materiale naturale

  Tot Iulia crede că materialele naturale sunt cele mai frumoase accesorii tematice, aşa că te încurajează să descoperi farmecul panglicilor din iută în loc de beteală, al conurilor de brad în loc de lumânări de brad din plastic, al feliilor de portocale în loc de globuri cu sclipici şi al crengilor uscate agăţate ca decor de Crăciun prin toată casa. Iar decoraţiunile din lemn rezistă mai mult timp și le poți folosi nu doar în brad, dar și prin casă: pe pervaz, pe masă, pe comodă sau agățate de perdea.

  3. Creează atmosferă prin iluminat

  lumânare metalică
  Uneori, o simplă lumânare poate schimba atmosfera

  „Cel mai important element al unei atmosfere cozy este iluminatul. Acordă atenţie culorii luminii şi orientează-te spre o culoare albă caldă sau culoare galbenă care accentuează ideea de sărbătoare. Evită ghirlandele multicolore, culorile reci şi albul albastru. Nu uita de lumânări, de preferat de bună calitate, din ceară naturală parfumată. Lumânările mari aduc extra atmosferă. Poţi folosi şi felinare”, explică designerul. 

  De altfel, Iulia spune că obiectele de iluminat vor fi principalele ornamente de Crăciun de anul acesta în familia ei cu doi copii, două pisici şi doi adulţi: va aduce ghirlande de lumini pe terasă, pe holul şi pe scara de acasă, la geamuri. Lumina va fi simplă și caldă, fără jocuri cromatice. 

  4. Foloseşte mâncarea pe post de decor

  Poți integra mâncarea de sărbători în decorul de Crăciun, spune designerul Mădălina Plugaru. Încearcă să-i faci un plating creativ şi să încadrezi rezultatul în paleta cromatică a decorului. Dacă predomină ornamentele din lemn, le porţi asorta cu biscuiţi homemade. Dacă se remarcă bradul şi plantele verzi, adu-le simbolic inclusiv pe salata de bouef. 

  „În ultimii ani a devenit tradiţie să facem căsuţa de turtă dulce şi ciocolată, împreună cu copiii. De asemenea, ador să am pe măsuţa din living un platou cu fursecuri, cu aromă de scorţişoară şi portocale. Chiar mi se pare că fac parte din atmosfera de sărbători pe care ne-o dorim cu toţii la noi acasă”, povesteşte ea.

  5. Adăugă accesorii DIY

  proiect DIY
  De la felii de portocale uscate la accesorii din sfoară, poţi alege orice proiect DIY de Crăciun

  Arhitecta Irina Radu de la iDecorate spune că anul acesta va încerca mai multe trucuri DIY de Crăciun. Motivul pentru această decizie este că în contextul actual, crede că este foarte important să te orientezi spre decoraţiuni pe care să le confecţionezi împreună cu cei dragi pentru a petrece cât mai mult timp împreună şi a-ţi lua un pic gândul de la problemele cotidiene. Iniţiativa ei pentru decor de Crăciun ne-a inspirat să selectăm câteva proiecte DIY de pe Pinterest care pot da startul şi pentru tine: 

  Detalii DIY din amenajări interioare de Crăciun de pe Pinterest

  1. Ghirlande din felii de portocale
  decor de Crăciun
  Recomandarea Irinei este pe cât de simplă, pe atât de estetică: ghirlande din portocale

  Aspectul festiv şi retro pe care îl oferă feliile de portocale uscate aduce instantaneu spiritul de Crăciun. Arhitecta Irina Radu propune să aduni feliile de portocale în ghirlande verticale, pe care să le mixezi cu crenguţe de eucalipt sau alte plante estetice, iar apoi să agăţi strategic instalaţia într-un colţ al camerei unde să fie vizibilă.

  2. Ornamente din conuri de brad

  decoratiuni craciun conuri brad amenajări interioare de Crăciun
  Inspirație amenajări interioare de Crăciun: uneori, tot ce trebuie să faci este să găsești combinația potrivită

  Conurile de brad încep să devină tot mai populare ca decor de Crăciun. Şi sunt atât de versatile că le poţi include în orice proiect DIY, cum ar fi acest felinar improvizat pe care-l ai gata în mai puţin de cinci minute. 

  3. Brazi din conuri de brad

  decoratiuni craciun amenajări interioare de Crăciun
  Inspirație amenajări interioare de Crăciun: conurile de brad pe suport de lemn de mesteacăn sunt grozave

  Conurile de brad pot forma şi un brad artistic, care să-l înlocuiască simbolic pe cel natural, dacă te-ai hotărât să renunţi la el în acest an. Cu puţină îndemânare şi mai mult lipici, creezi un brad din conuri în cel mai scurt timp, alături de cei dragi.

  4. Lumânări în suport de sticlă

  amenajări interioare Crăciun
  Inspirație amenajări interioare de Crăciun: culorile principale pot fi alb, verde şi roşu

  Lumânările lungi şi simple nu mai sunt banale atunci când le aşezi în sticle transparente umplute cu apă, în care ai introdus anterior şi o crenguţă verde. Sunt decoraţiuni grozave pentru masa de sărbătoare, cu condiţia să nu le lași aprinse constant.

  5. Ilustraţii pe suport de fragmente de trunchi

  globuri brad craciun amenajări interioare de Crăciun
  Inspirație amenajări interioare de Crăciun: înlocuiește globurile cu ornamente din lemn

  Dacă te încântă ideea de a agăţa ornamente din materiale naturale în brad ca decor de Crăciun, descoperă şi ilustraţiile pe suport de fragmente de trunchi. Pot deveni proiecte distractive pentru copii cu talent la desen sau pur şi simplu idei de a te distra alături de familie, indiferent de pricepere.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  5 tips&tricks pentru cum să-ți amenajezi casa pentru Crăciun și 5 idei ...