DESIGN INTERIOR

6 greșeli de evitat atunci când îți amenajezi casa în stil scandinav

  Stilul scandinav a devenit extrem de popular în toate colțurile lumii. De la materialele naturale la starea de hygge și aspectul aranjat și minimalist, este lesne de înțeles de ce oamenii optează pentru elemente din stilul scandinav. 

  Dar cum îți dai seama dacă abordezi corect stilul scandinav? Cu toții facem greșeli, dar sunt prețioase fiindcă din ele învățăm. Din fericire, pe unele le putem evita dacă învățăm din cele mai comune greșeli făcute de alții. Dacă vrei să-ți amenajezi locuința în stilul scandinav, uite șase greșeli decorative pe care să le eviți, conform celor de la The Spruce.

  1. Decorezi cu prea mult alb

  Greșeli decorative alb
  O cameră amenajată doar în alb devine prea sterilă pentru stilul scandinav.

  Deși albul este o culoare potrivită pentru minimalism, care se regăsește mult în stilul scandinav, este o preconcepție că dacă decorezi numai cu alb integrezi perfect acest stil.  Dacă viziunea ta decorativă nu este să ai o cameră în totalitate albă, atunci nu fugi de alte culori ca să obții stilul scandinav.

  Poți adăuga note de culori prin obiecte de artă, dar și mobilier din lemn natur și alte accente decorative în bej și nuanțe neutre calde. Astfel camera nu va arăta sterilă și neinspirată, ci va avea acel sentimente de căldură tipic stilurilor nordice.

  2. Exagerezi cu mobilierul din lemn

  greșeli decorative lemn
  Tot ce e prea mult strică, inclusiv lemnul

  Și dacă tot îți spuneam de mobilier din lemn natur, ai grijă să nu exagerezi nici cu el. Da, lemnul natur este definitoriu pentru stilul scandinav, dar poți include și alte materiale, cum ar fi metalul, marmura și sticla. În general, cel mai bine e să găsești un echilibru ținând cont de caracteristicile stilului pe care vrei să-l abordezi.

  3. Te duci în extrama cealaltă cu stilul minimalist

  greșeli decorative minimal
  Dacă amenajarea e prea minmalistă se pierde din efectul hygge.

  Unii oameni își decorează camerele mult prea minimalist în speranța că vor obține un stil scandinav ca la carte. Dar deși spațiile aerisite și mai minimaliste sunt esențiale în stilul scandinav, dacă treci în extrema cealaltă pierzi un alt element important: căldura.

  De aceea este important să adaugi texturi și materiale care să „încălzească” spațiul și să-ți aducă acel sentiment hygge. Poți integra perne decorative și pături, covoare cu texturi și obiecte decorative cu textură de scoarță de copac pentru a echilibra spațiul.

  4. Ai impresia că stilul scandinav e prea scump

  Poți găsi adevărate comori la magazinele second-hand de mobilă.

  Nu trebuie să faci gaură în buget ca să adopți stilul scandinav. În plus, nu uita de elementul minimal, nu trebuie să-ți îngrămădești locuința cu multă mobilă și decorațiuni. Poți găsi obiecte de mobilier și decorative la magazinele second-hand și vei fi surprinsă peste ce comori vei da la prețuri mult mai mici decât în magazinele obișnuite.

  Alte locuri în care poți găsi mobilier și decorațiuni în stil scandinav sunt magazinele precum IKEA și Jysk. Și la Zara Home găsești texturi din materialele naturale, perfecte pentru accente decorative în stil scandinav. Un alt truc este să urmărești când au magazinele promoții și să vânezi obiectele la reduceri.

  5. Nu adaugi note personale

  În stilul scandinav este important și accentul personal.

  Spațiile amenajate în stil scandinav trebuie să aibă personalitate, nu doar să bifezi elementele esențiale. E ușor să pierzi asta din vedere atunci când încerci să obții un stil de amenajare perfect, dar pentru scandinavi este important ca locuințele lor să le reflecte personalitatea și să le aducă acel sentiment de hygge. 

  Include în amenajare texturi plăcute la atingere, obiecte de suflet la care îți place să te uiți și folosește mai degrabă decorațiuni din materiale naturale în defavoarea celor din plastic. Plantele sunt alte elemente decorative care oferă spațiului personalitate și sunt la mare căutare pentru stilul scandinav și nu numai.

  6. Stilizezi prea mult

  Nu îngrămpdi spațiu cu prea multe obiecte în stilul scandinav.

  O altă greșeală în plasa căreia poți cădea cu ușurință este să încerci să obții acea estetică scandinavă prin integrarea prea multor elemente decorative specifice stilului. Problema în cazul de față este că riști să îngrămădești spațiul și să se piardă acea funcționalitate și circularitate.

  Dacă te ocupi singură de amenajare, fă-ți un plan detaliat despre cum vrei să arate spațiul și de ce ai în primul rând nevoie ca să te simți bine acasă. Imaginează-ți cum te plimbi prin casă, cum muncești, gătești și te relaxezi. Cum arată spațiul ideal?

  Notează-ți toate obiectele de care ai nevoie, apoi alege-le  pe cele care bifează stilul scandinav. Evită să adaugi decorațiuni care nu sunt neapărat necesare, cât și mobilier de care nu ai de fapt nevoie.  Și nu uita: less is more.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  6 greșeli de evitat atunci când îți amenajezi casa în stil scandinav