VIDEO Ce înseamnă hygge sau cum putem să trăim mai bine acasă
Acasă nu e un loc. De fapt, nu e doar un loc, ci un sentiment, o stare. Un spațiu fizic completat de unul emoțional. În încercarea de a pune tot acest concept într-un singur cuvânt, danezii au ajuns la „hygge”. Cum se pronunță hygge, cum îl putem defini și, mai ales, cum îl putem traduce în românește a devenit o misiune pentru noi și Storia.ro . Să începem aventura, așadar!
Geneza termenului hygge pleacă de la condițiile naturale: danezii petrec foarte mult timp în interiorul casei dată fiind perioada lungă de întuneric a zilelor scandinave.
Forțați de împrejurări, au ridicat traiul acasă la nivel de artă a confortului obținut fără opulență, fără consum excesiv, fără investiții de amploare, ci cu grijă față de natură și resurse. Nu există o casa perfectă pentru toți, ci casa perfectă pentru fiecare dintre ei.
Fără voia noastră, anul ăsta am petrecut și noi mai mult timp acasă, mult mai mult timp acasă, am redefinit acest spațiu, ne-am refugiat în el și am fost nevoiți să-l adaptăm tuturor nevoilor pe care, până acum, ni le satisfăceam în alte locuri. Acum, acasă e restaurant, sală de clasă, birou, discotecă, cinematograf, pizzerie, terasă, sală de fitness, patiserie. Cum putem să fim, să ne simțim hygge, să avem un spațiu și mai ales un sentiment de… hygge o să aflăm pe parcursul călătoriei puse la cale de Storia.ro, platforma cu cele mai multe anunțuri imobiliare din piață. Primul pas îl reprezintă lansarea unui chesionar – îl găsiți aici – care o să vă facă să vă analizați mai atent propria casă și modul în care vă simțiți în ea. Ca să vă dăm curaj, am făcut noi – noi, adică fetele din redacția Lovedeco (momentan avem un singur băiat în echipă, dar sperăm să remediem curând situația) – un exercițiu de sinceritate despre cum e la noi acasă și am răspuns la câteva dintre întrebări. Ne-ați văzut în clipul de mai sus!
Cum se pronunță „hygge” și ce înseamnă – lecții de la un danez
„Hygge (din daneză și norvegiană [‘hygə]) este un adjectiv danez și norvegian frecvent utilizat, ceea ce înseamnă «confortabil», «plăcut», «frumos», «bun». Hygge are chiar mai multe conotații cum ar fi «protejat», «intim», «cămin confortabil», «dulce», «pitoresc», «confort», «mic, dar frumos», «drăguț». Acest adjectiv este adesea folosit în sensul de «tipic danez». Hygge este un concept folosit de danezi pentru a arăta modul de viață frumos.” – informațiile apar la o primă căutare pe Google. Citatul e de pe Wikipedia. Fiind un termen danez, nu exista pretenția să-l fi găsit în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, dar el a intrat – ca și englezescul „cozy” – în limbajul profesional al celor care activează în arhitectură și design interior.
Ce e aparte la acest „hygge”, însă, e imposibilitatea de a-l traduce printr-un singur cuvânt din limba română. Unul singur nu e niciodată suficient.
Hygge înseamnă și confortabil, și agreabil, și liniștitor, și personalizat, și protectiv, și necomplicat, și împăciuitor. Poate înseamna toate astea și multe altele, de la o stare la un stil de amenajare.
De altfel, nici cum se pronunță hygge nu e simplu. Am auzit și „highe”, și „hoege”, și… o variantă fonetică cu un „o” aspirat, franțuzesc și „h” răgușit, folosit de olandezi.
Jasper, scandinav mutat și îndrăgostit de București, încearcă să explice în acest video:
Dintr-un dialog cu un danez putem afla așadar cum se pronunță hygge în mod corect, dar pentru a-i găsi un sinonim în limba română e nevoie de mult mai mult de atât. Storia.ro și-a asumat această misiune și ne invită pe toți să fie hygge la noi acasă.
De altfel, în această călătorie lingvistică ne sunt alături și scriitorii Iv cel naiv – îl știți, iubește, trăiește și povestește în rime – și Iulian Tănase. Împreună o să încercăm nu numai să ne obișnuim cum se pronunță hygge, dar să îi găsim și un cuvânt omolog în limba română. Ușor nu e pentru că, paradoxal, desi scandinavii sunt caracterizați de simplitate, vocabularul lor nu e nici pe departe așa.
Scopul final al acestui demers inițiat de Storia.ro este ca fiecare dintre noi să trăiască mai bine acasă. Să aflăm ce înseamnă hygge, ce presupune un trai sănătos și tihnit în locuința fiecăruia, cum e bine să ne alegem spațiul în care trăim, ce criterii e recomandat să îndeplinească și cât de ușor e să transformăm o casă în acasă.
Va recomand sa cititi ” Mica Enciclopedie HYGGE reteta daneza a fericirii”.Ed Litera ,scrisa sub ingrijirea „Institutului de Cercetare a Fericirii,Copenhaga.Este o carte care se citeste pe nerasuflate si lamureste conceptul „HYGGE”.
Mulțumim, am descoperit-o și noi și ne-a făcut mare plăcere să o citim 🙂