S-au mutat într-o casă din Toronto după ce au prins perioada de lockdown într-un zgârie-nori din New York
publicat pe 26 apr. 2023Pentru Cornelia și soțul ei, Bogdan, „acasă” nu înseamnă neapărat un loc fizic. Este un termen pe care îl asociază, mai degrabă, cu bucuria de a fi împreună, alături de cei doi copii ai lor, Eva și Ian. Viața i-a purtat prin multe locuri, și nu prea au apucat să prindă rădăcini. În ultimii șapte ani, au locuit în București, Copenhaga, New York și Toronto. Cel mai mare vis al lor este să se stabilească, la un moment dat, cu familia în nordul Italiei. Dar nu-și mai fac planuri pe termen lung, ci preferă să se bucure, cât pot, de ce le aduce prezentul.
În 2020, în plină pandemie, Cornelia și Bogdan, locuiau împreună cu cei doi copii ai lor, la etajul 15 al unui zgârie-nori din New York. Hotărâseră să rămână aici câțiva ani și să viziteze SUA, dar regulile impuse de criza sanitară le-a dat peste cap toate planurile. Când a apărut oportunitatea să se mute în Toronto, au profitat de ocazie și au zis „Da” fără să analizeze situația prea mult. Canada nu fusese niciodată luată în calcul ca țară de adopție, în special din cauza climei friguroase, dar după un an petrecut la bloc, în timpul restricțiilor cauzate de Covid, ideea părea de nerefuzat.
De când locuiesc în Toronto, Cornelia și Bogdan au învățat, în primul rând, să se bucure de natură, indiferent de vremea de afară. Copiii se pot plimba în voie prin parcurile din oraș sau prin pădurile și fermele de animale de la periferie. Nu se împacă neapărat cu mâncarea de aici, dar e aproape de ei un supermarket românesc cu tot felul de preparate care alină dorul de acasă, de la sarmale gata gătite, până la covrigi sau tort diplomat.
„Ne-am mutat în plină pandemie, când era totul închis și erau tot felul de restricții, așa că nu am avut foarte multe variante la dispoziție pe partea de chirii. În zona pe care o căutam noi, am găsit doar trei case. Am ales-o pe aceasta, deși nu arăta deloc grozav. A avut nevoie de multă dragoste ca să devină un un spațiu în care să ne simțim confortabil”, spune Cornelia.
Au amenajat interiorul în stil scandinav
Casa are o suprafață de 200-250 metri pătrați. La demisol, există o zonă media, o mică sală de antrenamente și un loc în care stau toate jucăriile copiilor. Parterul este alcătuit din living și bucătărie, iar la etaj se află cinci dormitoare. Există câte o baie pe fiecare nivel.
Cornelia și Bogdan au hotărât să nu exagereze cu cheltuielile în ceea ce privește renovarea spațiului, căci nu au de gând să se stabilească aici definitiv. Au schimbat însă corpurile de iluminat care erau foarte vechi și au cumpărat mobilă și decorațiuni care să facă spațiul cât mai funcțional și estetic.
„Iubesc stilul scandinav, dar mi-a fost foarte greu să găsesc aici mobilierul potrivit (canadienii sunt mai curând maximaliști când vine vorba de design). Așa că momentan casa este o combinație de design nordic, modern farmhouse și boho. Am încercat să folosesc culori neutre pentru că le găsesc relaxante”, spune Cornelia.
Fereastra cu banchetă din living, locul preferat al casei
Cel mai mare atu al casei este cantitatea de lumină naturală care pătrunde în interior. Livingul, în special, cu fereastra uriașă care dă către grădină, este locul preferat de întreaga familie. Încăperea este gândită ca un colțișor hygge, cu zone de relaxare și spații care să antreneze conversații. Cornelia spune că există însă și câteva lucruri care îi plac mai puțin în amenajare: podelele maro închis, mobilierul din bucătărie și camera albastră a lui Ian. La un moment dat se gândise chiar să se apuce singură de zugrăvit, dar nu se încumetă să se înhame la un proiect atât de complex.
„Toate casele în care am locuit până acum au avut multă lumină naturală. Este un lucru care chiar contează pentru mine”, spune Cornelia. „Îmi place să am spațiu suficient și tot ce ține de confort și funcționalitate. În Europa, apreciez mult detaliile arhitecturale într-un interior. Casele din SUA și Canada sunt destul de basic din punctul ăsta de vedere, cel puțin din experiența noastră”.
Visează să se stabilească la un moment dat în nordul Italiei
Cornelia a reușit să creeze sentimentul de „acasă”, în toate spațiile în care a locuit până acum, împreună cu familia, cu câteva reguli peste care nu trece. De exemplu, nu lasă niciodată patul nefăcut, nici în dormitorul matrimonial, nici în camerele copiilor. Când simte nevoia de schimbare, mută decorațiuni și mici piese de mobilier ca să dea amenajării un suflu nou. Adoră să facă fotografii și să stilizeze diverse colțuri din casă și speră ca la un moment dat acest hobby să devină o carieră.
„Copenhaga este orașul de care o să fiu atașată veșnic pentru că acolo s-au născut copiii noștri”, spune Cornelia. „Perioada petrecută în Danemarca ne-a învățat o grămadă de lucruri despre noi și despre ce contează cu adevărat. Am învățat să avem un stil de viață slow, să punem timpul petrecut în familie mai presus de orice. Am învățat că nu există «bad weather, just bad clothing». Noi ieșim din casă și la -30 grade. Am învățat că timpul în natură este terapie curată și am învățat să vedem partea bună a lucrurilor în orice situație. Însă dacă ar fi să aleg un loc în lume în care să trăiesc pentru tot restul vieții acela ar fi undeva în nordul Italiei. Sper ca acolo să prindem, cândva, rădăcini. Plănuim să mai locuim în câteva orașe până atunci, dar eu verific site-urile imobiliare din Italia, just in case”.
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.