VIDEO Cum poate arăta hygge la noi, din experiența unei românce care a trăit 20 de ani printre danezi
Nordicii par să fi găsit o rețetă secretă a fericirii și o aplică ori de câte ori simt. Vrând, nevrând, se găsesc nevoiți să petreacă mai mult timp înăuntru din cauza climei capricioase din acea parte a lumii. Așa că au învățat să se bucure cel mai mult de casele lor, să aprindă lumânări, să gătească bunătăți și să cineze cu cei apropiați, iar pentru acest sentiment de confort, tihnă și pace sufletească au găsit și un cuvânt: hygge. Noi nu avem încă un echivalent pentru el în limba română, dar tocmai asta vrea Storia.ro să facă prin campania „Hygge la noi”: să inventeze un cuvânt care să încapsuleze acest concept danez.
De la noi până în Danemarca e cale lungă, însă ne-am propus să ne alăturăm călătoriei pornite de Storia.ro, platforma cu cele mai multe anunțuri imobiliare din piață, și să scurtăm puțin distanța. Așa că am vorbit cu Irina Kuhlmann, life&business coach și mentor, care a locuit timp de mai bine de 20 de ani printre danezi și a ajuns să le înțeleagă mai bine stilul de viață.
Irina s-a stabilit în Danemarca la începutul anului 1990, iar primul ei contact cu țara nu a fost unul foarte hygge. „Îmi aduc aminte că bătea vântul și nu am fost prea impresionată de felul cum arăta totul. Era atât de gri”, povestește. Abia mai târziu, când s-a apropiat de danezi și a pășit în casele lor și-a dat seama cât de multă căldură există în ele. De fapt, nici nu știa că starea aceea de bine și ambientul extrem de confortabil se numesc într-un fel. „Ei nu vorbesc de hygge ca de un concept sau ca de o strategie de viață. E pur și simplu parte din viața lor”, explică Irina.
Danezii, la ei acasă
Relația pe care danezii o au cu casele lor e una fără complicații: designul e cât mai simplu și ceea ce contează cel mai mult e să se simtă ei bine acolo. „Pentru ei, acasă e acasă și se străduiesc să facă acea casă cât mai plăcută. Chiar dacă e foarte simplă, designul lor e atât de simplu, dar atât de frumos”, povestește Irina.
Hygge înseamnă confort, foarte mult confort și nu neapărat adus de lux, adaugă. Tocmai de asta, când își amenajează locuințele, danezii mizează pe acele elemente care încălzesc cumva vizual spațiul și creează o ambiență plăcută. Aduc în ele, pe lângă foarte multe lumânări, care nu au voie să lipsească, veioze, lampadare cu lumini de accent, flori proaspete și cât mai multe obiecte din lemn.
Și după ce au făcut locul cozy, își invită apropiații la masă. „Când ei se întâlnesc la cină, între prieteni sau în familie, se simt atât de confortabil”, povestește Irina. Se întâlnesc în grupuri foarte mici, de maximum șase persoane, se așază la masă și încep să depene amintiri plăcute. Apoi, după ce termină de mâncat, stau în tihnă. „Aici mi-aș permite să fac o comparație, de exemplu, dacă noi în România ne-am aduna mai multe perechi, poate am începe să dansăm, să ne plimbăm prin casă sau știu eu, să avem mai multă agitație – ei nu, se așază și stau așa, într-un confort fizic și psihic”, relatează.
Crăciunul este cea mai hygge perioadă din an
Danezii sărbătoresc toată luna decembrie, nu doar în zilele de Crăciun, povestește Irina, și o fac cu o mulțime de mici tradiții. Își împodobesc casele cu figurine în formă de spiriduși de Crăciun numite nisse, ard zilnic lumânări-calendar numite kalenderlys până în ziua Crăciunului și deschid calendare de advent, niște cutii cu mai multe căsuțe numerotate cu fiecare zi a lunii decembrie și ale căror uși ascund surprize din ciocolată.
Și nu doar atmosfera din casă e încântătoare. „Odată am intrat cu colegii mei într-un fel de pub și era plin cu podoabe de brad și cu tot felul de lucruri și lumânări și un miros de vin fiert, așa-zisul gløgg, cu migdale înăuntru și tot felul de mirodenii, iar lângă el așa-zisele aebleskiver, un fel de gogoși mici și rotunde”, își amintește Irina.
Chiar dacă s-a mutat înapoi în România de ani buni, Irina încă mai sărbătorește Crăciunul în stil danez. „Am câteva podoabe speciale pe care le pun de când se face întâi decembrie”, spune ea. Își împodobește casa cu figurinele nisse, care-i amintesc de perioada în care trăia acolo.
Irina a luat cu ea în România un întreg stil de viață
De fapt, și modul în care și-a amenajat casa e inspirat de stilul de viață pe care l-a cunoscut în Danemarca. „Am diverse lumânări de diverse culori și forme, suporturi de lumânări pe care le-am cumpărat de acolo. De asemenea, pernele pe care le am, canapeaua pe care mi-am luat-o, mi-am luat-o să fie într-un stil foarte asemănător cu ce aveam acolo”, explică.
„Hygge a rămas în mine și va rămâne întotdeauna, probabil”, zice Irina. Iar acum găsește oricând timp pentru un moment hyggelig la ea acasă. Se îmbracă cu ceva foarte confortabil, se așază pe canapea și își aprinde câteva lumânări. „Sau poate că mă uit la televizor și văd ceva, un film drăguț, și în același timp îmi iau o pătură călduță. Sau poate sunt împreună cu cineva drag și stăm împreună și savurăm un pahar cu vin și povestim”, adaugă. Sunt atât de multe momente hygge, încât și o simplă pauză de la lucru îndulcită cu puțină ciocolată poate însemna mult.
Hygge la noi
Conform Irinei, românii au chiar mai multe posibilități pentru a resimți acel sentiment decât danezii. „Avem mult mai mult soare, avem multă natură, avem multe lucruri pe care danezii nu le au, doar că ei focalizează mult mai mult pe asta”, spune. Așa că i se pare utilă inițiativa Storia.ro de a inventa un cuvânt al nostru. „Hygge conține atâtea alte cuvinte, conține tihnă, conține pace sufletească, conține apropiere de sine, conține fericire, conține a fi cu cineva drag, a fi într-un loc drag”, explică Irina.
Iar ei, danezii, accesează toate aceste stări cu rostirea unui simplu cuvânt, pe care îl folosesc ori de câte ori simt nevoia. „Cred că e important să găsim un cuvânt care să exprime acea stare, pentru că până la urmă e vorba de a exprima o stare de spirit, ceva ce-i în interiorul nostru”, spune Irina. „Dacă ar dispărea acest cuvânt și această stare de hygge, viața danezilor ar deveni foarte gri”, adaugă.
Așa că ar fi momentul să ne îndulcim și noi, românii, vocabularul. Iar misiunea de a inventa un hygge al nostru le revine scriitorilor Iv cel Naiv și Iulian Tănase, care vin cu variantele lor. Iar acum, românii pot vota cuvântul preferat pe hygge.storia.ro.