pinterest
DESIGN INTERIOR

Stilul scandinav: caracteristicile lui esențiale și cum îl pui în aplicare în casa ta

publicat pe 20 nov. 2024

    Stilul scandinav este simplu, frumos, funcțional. Este un stil de amenajare îndrăgit de milioane de oameni, caracterizat de o aparentă lipsă de efort atunci când vine vorba de integrarea lui într-o locuință. Iar asta îl face accesibil și atrăgător. Nu ai zice ca ai nevoie de un designer pentru a-ți amenaja casa in stil scandinav, nu?

    Cu toate acestea, simplitatea lui este înșelătoare. El este mai mult decât mobilierul simplu și practic pe care îl găsești fie la Ikea, fie în camerele studențești. Stilul scandinav oglindește modul de viață al nordicilor din Peninsula Scandinavă, preferințele lor pentru simplitate, funcționalitate, calitate și cât mai multa lumină naturală. Ei au dus simplitatea la rangul de artă, lucru greu de stăpânit în designul de interior, dar și în viața de zi cu zi. Se potrivește ca o mănușă vremurilor haotice în care trăim, când tot ceea ce căutam este o stare de bine, de calm, de liniște.

    Stilul scandinav este sinonim cu starea de bine. El a pornit din dorința arhitecților moderniști (Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Louis Paulson și alții) de a da naștere unui nou design „care să satisfacă nevoile omului modern și să îndeplinească simplu și natural cerințele practice și estetice— și nu în ultimul rând să-i învețe pe oameni să recunoască aceste valori”, după cum scria în descrierea expoziției “Design in Scandinavia” care a avut loc la Muzeul Brooklyn in New York, in 1954. Expoziția a cimentat valoarea si a crescut popularitatea acestui stil, mai ales in Statele Unite ale Americii.

    Astăzi, regăsim stilul scandinav în toate colțurile lumii, în casele prietenilor, în magazinele de specialitate. Noi te vom ajuta să înțelegeți care sunt caracteristicile stilului, modurile în care îl poți integra la tine în casă, dar și greșelile pe care sa le eviți în amenajare.

    Caracteristicile stilului scandinav

    Interioarele scandinave sunt călduroase, confortabile si primitoare. Sunt caracterizate de o naturalețe si simplitate care par a fi foarte ușor de reprodus, dar în realitate sunt orchestrate până la cel mai mic detaliu. Pentru scandinavi, asemenea spații sunt vitale pentru a combate iernile lungi și întunecate. Și totuși, cum obții o amenajare reușită în stil scandinav?

    1. Iluminatul

    Cum spațiile scandinave sunt de obicei mici și întunecate, mai ales pe timp de iarnă, lumina joacă un rol important la interior. Amenajarea este centrată în jurul luminii naturale din dorința de a o accentua și de a o pune în valoare. Se folosesc culori deschise, texturi sau obiecte de mobilier care fac spațiul să pară mai aerisit și mai luminos. Perdele și draperiile sunt aproape inexistente în casele scandinave.

    Lumina artificială vine în completarea celei naturale. Se pune accent pe diferite surse de lumină, directă sau indirectă, toate folosind lumina caldă (in jur de 2700-3000 de grade Kelvin) pentru a crea o atmosferă cosy, primitoare. Aici vorbim despre lumânări (reale sau electrice), lustre pe perete, benzi led, lampadare cu picior, corpuri mici de iluminat puse pe rafturi sau chiar șeminee.

    2. Culorile

    Stilul scandinav se bazează pe o paletă neutră de culori, alcătuită din diferite nuanțe de bej, gri sau tonuri de alb. La acestea se adaugă accente pastelate de albastru, verde sau chiar maro, culori inspirate din natură, pentru a da profunzime spațiului și a nu crea impresia că trăiești într-o casă sterilă, mult prea albă. Paletele de culori sunt restrânse la două, trei nuanțe combinate cu câteva picături de accent pentru a nu supra-aglomera spațiul și păstra atmosfera cosy, luminoasă si aerisita.

    3. Texturile

    Scandinavii trăiesc în legătură strânsă cu natura, iar acest lucru se observa și în casele lor prin materialele si texturile pe care le aleg. Paleta de culori este restrânsă, dar prin folosirea diferitelor texturi putem crea o diferență. Iar asta fără a folosi foarte multe elemente decorative, lipsite de funcționalitate.

    In cazul acesta vorbim despre lemnul natural, folosit la pardoseli și tâmplării, piatra naturală, ratanul sau textile precum inul, bumbacul, lână sau piele folosite la canapele, fotolii, covoare sau câteva perne decorative. Se poate observa o preferință pentru materialele naturale, de calitate. Stilul scandinav nu este doar despre un design mai curat și funcțional, el este și despre cum poți trăi mai sănătos și sustenabil, optând pentru obiecte lucrate îngrijit, pe care le poți lăsa apoi moștenire.

    4. Mobilierul

    Mobilierul este la rândul lui funcțional si practic, elegant prin geometria lui simplă, liniară. Nu vei găsi spații aglomerate sau dezordonate în casele amenajate în stil scandinav. Fiecare obiect de mobilier, fie că vorbim despre dulapuri, mese de dining sau noptiere sunt alese pentru a-și îndeplini funcțiunea, dar și pentru a contribui la crearea atmosferei specifice acestui stil: călduroasă, luminoasa, aerisită. De aceea, majoritatea obiectelor de mobilier fie sunt suspendate sau au picioare înalte, suple, pentru a crea senzația de plutire. Ele lasă lumina să cadă pe pardoseală și să elimine acele umbre întunecate și reci care apar în colțuri.

    Se preferă lemnul pentru prelucrarea obiectele de mobilier. Ele au forme geometrice simple, fără decorațiuni sau alte elemente care le-ar putea încărca vizual. În schimb, accentul este pus pe detaliile de execuție, pe modul de îmbinare al lemnului, pe cusături sau împletituri, chiar și pe forma acestor obiecte.

    Ce este conceptul Hygge?

    Hygge este sufletul stilului scandinav și este mai mult decât un loc sau un obiect. Hygge este emoția pe care ți-o crează spațiul pe care îl numim acasă, acea stare de bine cu care rămâi în urma interacțiunii cu acel loc, stare la care contribuie diferiți factori: istoria locului dar și oamenii care îți trec pragul, modul în care a fost amenajat acel spațiu dar și stilul tău de viață. Provenind din cultura scandinavă și adaptat nevoilor lor, hygge este confortul obținut prin echilibru, prin alegeri conștiente, grijă față de mediul înconjurător și de resurse, fără cheltuieli excesive și opulente.

    De-a lungul timpului, hygge a căpătat foarte multe traduceri și sensuri. Se aseamănă cu foarte multe cuvinte din diferite limbi care nu pot fi traduse ușor, cum este dor în română sau saudade în portugheză. Dar, conform lui Meik Wiking, CEO-ul Institului de Cercetare a Fericirii, “vei știi ce e hygge atunci când îl vei simți.

    Hygge este acel sentiment de mulțumire pe care îl regăsești zi de zi în casa ta, în viața ta, completat de un sentiment de siguranță, securitate și spontaneitate. Meik Wiking clarifică și mai mult lucrurile în cartea sa “Mica Enciclopedie Hygge”. El spune că ingredientele cheie pentru a crea o stare de hygge ar fi apartenența la un grup, relaxarea, răsfățul, prezența și confortul.

    În termeni și mai simply, hygge este filosofia îmbunătățirii vieții de zi cu zi.

    Stilul scandinav vs. stilul nordic

    Pentru marea majoritate dintre noi, stilul scandinav și stilul nordic înseamnă același lucru. Ambele promovează simplitatea și funcționalitatea, materiale de calitate și lumina naturală. De asemenea, ele provin din același loc. Nordul Europei cuprinde cinci țări: Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca. Din acest grup face parte și peninsula Scandinavă, alcătuită din Suedia, Norvegia și Danemarca. Geografic, ai spune că stilul nordic înglobează stilul scandinav. Dar dacă te uiți cu atenție, începi să observi mici diferențe.

    Stilul scandinav este stilul mai minimalist dintre cele două. Are o imagine curată, cuminte chiar, fie că vorbim despre forma obiectelor, despre culori sau texturi. Interioarele au un aspect modern, aerisit, iar tonurile de gri, bej sau alb primează. Mobilierul, deși calitativ, este gândit pentru a fi realizat în serie pentru a fi accesibil maselor, filosofie care stă și la baza magazinelor precum Ikea sau Jysk.

    În comparație, stilul nordic poate părea chiar rustic. El încorporează diferite obiecte de mobilier sau decorațiuni lucrate manual, prin metode tradiționale, în ateliere mici, locale, din materiale specifice zonei. Aceste practici ridică costurile de producție și ulterior devin mai puțin accesibile. Cu toate acestea trebuie să ne amintit că stilul nordic a apărut în secolul XIX, ca o reacție la Era Industrială și a producerii în masă a lucrurilor. Scopul stilului nordic a fost de a crea interioare primitoare și confortabile, de a crea acel acasă specific hygge. Se folosește mult lemn în amenajările în stil nordic, textile colorate, cu diferite pattern-uri. Majoritatea obiectelor sunt prelucrate manual, după metode tradiționale, pentru a nu se pierde arta meșteșugului.

    Idei și reguli de amenajare în stil scandinav, în funcție de cameră

    1. Living

    Dacă dorești să îți amenajezi livingul în stil scandinav, atunci începe prin a pune în valoare lumina naturală. Indiferent dacă ai o fereastră, două sau trei, asigură-te că zona din fața ferestrei este liberă și nu ai obiecte masive care să blocheze pătrunderea luminii la interior.

    Poți renunța complet la draperii și perdele, mai ales dacă ai o tâmplărie istorică din lemn care merită să fie vizibilă. Dacă preferi totuși intimitatea, atunci optează pentru perdele din materiale naturale, in sau bumbac, semi-opace, pentru a filtra lumina în încăpere într-un mod plăcut.

    Nu uita de lumina artificială. Joacă-te cu diferite corpuri, de la lampadare cu picior puse în colțul canapelei, la lămpi de podea și alte obiecte mici puse pe rafturi sau masa de cafea. Temperatura luminii trebuie să fie aceeași la toate corpurile, caldă, pentru a crea o atmosferă cosy. Dacă ai o încăpere mai întunecată, atunci te poți folosi și de oglinzi pentru a accentua lumina și a o dispera egal în întreg spațiul.

    Paleta de culori este una neutră, luminoasă, alcătuită din tonuri de gri, bej sau alb, la care se pot adăuga accente de maro, verde sau albastru pastel. Materialele și texturile pot fi diverse. De la covoare din lână, draperii din țesătură naturală și canapea din piele la lemn, fie că vorbim de obiecte de mobilier sau pardoseli.

    Obiectele de mobilier sunt puține și funcționale. Canapeaua, fotoliul, măsuța de cafea și corpurile de depozitare trebuie să fie cât mai simple, cu o geometrie clară, lipsite de decorațiuni, cu picioare înalte, suple. Investește în obiecte de calitate, prelucrate din materiale naturale, dacă îți permite bugetul.

    2. Dormitor

    Cum dormitorul este locul de odihnă, este necesar să-i acorzi atenție ridicată pentru a crea o atmosferă odihnitoare și calmă.

    Lumina naturală este importantă, mai ales dimineața pentru a ne regla ritmul circadian, dar la fel de importantă este și lumina artificială. Plafoniera, prin intensitatea ei, nu face decât să ne mențină starea de alertă. Renunță la ea și optează pentru lumină difuză, discretă, provenită de la diferite corpuri de iluminat, cum ar fi corpurile de la noptieră sau o ghirlandă cu luminițe.

    Paleta de culori poate fi mai îndrăzneață prin folosirea unor tonuri de verde sau albastru desaturat pe suprafețe mai mari, fie că vorbim de un perete de accent sau obiecte decorative ca perdelele sau covorul.

    Mobilierul este la fel de simplu. Nu ai nevoie decât de un pat, două noptiere simple și eventual o comodă pentru depozitare. Alege materiale naturale care oferă căldură, cum sunt lemnul sau ratanul.

    Pentru textile alege materiale naturale, respirabile, in, bumbac sau chiar lână, potrivite pentru zilele toride de vară și nopțile friguroase din timpul iernii.

    3. Camera copiilor

    Chiar dacă stilul scandinav este cu și despre culori deschise și neutre, asta nu înseamnă că nu putem ieși ușor din tipar când vine vorba de camera copiiilor noștri. Chiar dacă păstrezi pereții vopsiți în tonuri deschise sau chiar albi, folosește culorile în restul amenajării, la covoare, perdele, tapițeria patului sau chiar mobilier. Tonuri de verde, albastru, maro sau cărămiziu sunt alegeri perfecte pentru o cameră de copil.

    Mobilierul joacă un rol important în camera copilului. Pe lângă forma acestuia, trebuie să te asiguri că acesta este funcțional și că poate depozita toate jucăriile celor mici fără a încărca spațiul și a crea dezordine. Pe lângă clasicele dulapuri și comode cu sertare, poți alege și coșuri împletite din materiale textile sau ratan, care nu sunt doar un bun mod de a ascunde dezordinea, dar aduc și un plus de textură în amenajare.

    Deși metalul, piatra sau pielea sunt binevenite în stilul scandinav, renunță la ele în favoarea lemnului și a materialelor moi și călduroase. Ele sunt esențiale în crearea senzației de confort și siguranță de care au nevoie copiii.

    Nu în ultimul rând, nu uita de lumină. Lumina naturală ajută la o bună creștere, de aceea e important să creezi o cameră cât mai luminoasă pentru copiii tăi folosind dperdele semi-opace, din in sau bumbac. Alege lămpi cu abajur din hârtie sau ratan cu lumină caldă precum lustrele sau aplicele de perete pentru a scădea riscul accidentelor.

    4. Baie

    Amenajarea băilor în stil scandinav a căpătat o adevărată amploare în ultimii ani, poate datorită faptului că le-am neglijat până acum. Nu mai este suficient să avem o cadă, o chiuvetă și un vas de toaleta. Băile trebuie să inspire același calm și confort ca și restul spațiilor, mai ales ca aici avem grijă de noi și de corpul nostru.

    Iluminatul artificial este foarte important într-o baie, unde de multe ori nu avem ferestre. Pe lângă plafoniera centrală, avem nevoie de o aplică de perete poziționată deasupra oglinzii pentru a ne ilumina fața, dar și de lumină ambientală, pentru a crea o atmosferă cosy. Acest lucru se poate realiza prin lustre poziționate în jurul oglinzii sau chiar deasupra căzii sau aplice de perete care dau o lumina difuză.

    Culorile deschise, neutre, sunt combinate cu materiale naturale precum lemnul sau piatra. Fiind un mediu umed, este recomandată utilizarea pietrei naturale sau a ceramicii (pentru bugete restrânse) în culori deschise, de dimensiuni cât mai mari pentru a crea iluzia unui spațiu cat mai mare și aerisit. Folosește lemnul la obiectele de mobilier sau micile obiecte decorative, cum ar fi rafturile de depozitare pentru prosoape sau produse.

    Mobilierul și obiectele sanitare trebuie să aibă o geometrie simplă, curată, fără ornamente. Fiind spații destul de mici, se recomandă utilizarea mobilierului suspendat. Dacă bugetul îți permite, alege mobilier făcut pe comandă pentru o mai bună utilizare a spațiului.

    5. Bucătărie

    Pe lângă o lumină bună și culori deschise, neutre, mobilier joacă un rol important în crearea unei bucătării în stil scandinav. Ai nevoie de suficient spațiu de depozitare, dar și suprafață de gătit. Totuși asta nu înseamnă că bucătăria ta trebuie să fie îngropată în mobilier. Din contră, cu cât e mai aerisită, cu atât mai bine.

    Probabil ai văzut că multe bucătării au zona principală de depozitare în partea de jos, sub blat. În partea de sus, unde ar trebui să fie corpurile suspendate, deseori vei întâlni fie polițe care se întind pe toată lungimea peretelui, folosite pentru a depozita vesela, sau uneori nu este nimic în afară de o hotă decorativă. Asta este o altă caracteristică a stilului scandinav și anume zonele de depozitare la vedere. Nu-ți fie frică de praf sau de dezordine. Polițele deschise te provoacă să păstrezi doar acele obiecte care îți sunt cu adevărat utile și să fii mereu atentă la ordinea din jur.

    Pentru că ai atât de mult spațiu liber deasupra blatului, se pune accent un mai mare accent pe panoul antistrop. El poate fi făcut din același material ca și blatul, din piatră, metal sau chiar lemn.

    Mobilierul este simplu, cu mânere ascunse, fie din lemn tratat împotriva umezelii și a aburului sau vopsit în culori deschise. Crează diversitate prin scaunele și masa de dining sau diferite accesorii pe care le ai la vedere cum ar fi ustensile de gătit sau vesela. Orice element contribuie la crearea unei atmosfere scandinave.

    Nu în ultimul rând, nu uita de plante. Indiferent de încăpere, plantele sunt un must-have în stilul scandinav. Ele nu doar că înveselesc spațiul, dar crează acea legătura cu natura pe care nordicii o apreciază atât de mult.

    Greșeli de evitat când optezi pentru un design interior scandinav

    1. Folosești prea mult alb în amenajare. O paletă neutră de culori nu înseamnă doar alb. Combină albul cu tonuri de gri și bej, cu materiale naturale precum lemnul, pentru a crea o atmosferă caldă, cu personalitate.
    2. Folosești doar mobilier din lemn. Chiar dacă lemnul este esențial stilului scandinav, poți folosi și alte materiale precum metalul, piatra, sticla sau textile precum pielea, blana sau inul.
    3. Nu ai suficientă lumină în spațiu. De cele mai multe ori, lumina naturală nu este suficientă, iar o singura plafonieră nu face față. Poziționează diferite obiecte de iluminat în toate colțurile încăperii pentru a crea o atmosferă confortabila, primitoare.
    4. Ai exagerat cu minimalismul. Chiar daca stilul scandinav se bazează pe simplitate, asta nu înseamnă că trebuie să lași spațiile goale. Joacă-te cu texturi, culori și materiale specifice stilului pentru a crea aduce hygge la tine acasă.
    5. Nu ai obiecte personale în casă. Deși funcțional, casele în stil scandinav reflectă personalitatea gazdelor, iar asta crează acea stare de bine specifică hygge. Fie că vorbim despre o colecție de tablouri, cărți sau perne decorative moștenite de la bunica ta, ele pot și trebuie integrate în amenajare pentru a obține atmosfera scandinavă dorită.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments