CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

18 metode prin care poți scăpa de mirosul de țigară din casă

    Poate că te-ai mutat cu chirie într-o locuință care miroase a fum de țigară sau poate ca te-ai lăsat de fumat, iar mirosul pare că stagnează oricât ai aerisi. Sau poate că ai dat o petrecere la care prietenii tăi și-au cam făcut de cap, iar acum trebuie să-ți dai seama cum să scapi de mirosul de țigară din casă.

    Dacă ești fumătoare, știi deja că nu există nicio soluție minune atâta timp cât continui să fumezi în casă. Aerisește des și încearcă pe cât posibil să fumezi numai pe balcon. Și chiar dacă fumezi doar pe terasă sau balcon, tot mai intră fum de țigară și în casă.  Dacă te încadrezi în primele variante de mai sus, atunci uite cum să scapi de mirosul de țigară din casă, cu sfaturi adunate de la Home Made Simple și Realtor. 

    *Metodele din acest articol se aplică și pentru mirosul de alte tipuri de fum, de la gătit și/sau de la arsuri din cuptor. 

    Cum să scapi de mirosul de țigară din casă – sfaturi de pus în practică

    Cum să scpai de mirosul de țigară din casă
    Aerisește cât mai bine casa.

    Unele dintre aceste sfaturi pot fi aplicate ca primă etapă, dar dacă mirosul persistă va trebui să faci o curățenie mai temeinică urmând celelalte trucuri de mai jos.

    1. Aerisește bine casa. Deschide toate ferestrele și ușile (inclusiv pe cea la de la intrarea în casă) ca să se facă cât mai mult curent. De asemenea, lumina soarele poate să te ajute cu germenii și bacteriile care s-au depus pe suprafețe.

    2. Pornește toate ventilatoarele. Când spunem toate ne referim și la hotă și la ventilatorul de la aerisirea din baie. Dacă ai un ventilator de cameră (sau mai multe) pornește-l și pune-l cu fața spre geamuri ca să recircule aerul din casă și să-l înlocuiască cu cel de afară.

    3. Dă cu aspiratorul, cu mopul, apoi mai repetă o dată procesul. Și nu te opri din aspirare doar la covor și podele – aspiră tot. Aspiră toate covoarele și pe față și pe spate, mobila și pereții. Și asigură-te că între sesiunile de aspirare, filtrul aspiratorului este curat. Apoi toarnă bicarbonat de sodiu peste covoare și tapiserie și lasă-l să acționeze peste noapte. A doua zi dimineață aspiră din nou.

    4. Curăță covoarele cu aburi. Dacă nu ai un aspirator cu aburi, apelează la un serviciu profesionist pentru asta.

    Cum să scapi de mirosul de țigară din casă ferestre
    Mirosul de țigară poate persista chiar și pe geamuri.

    5. Spală toate geamurile și oglinzile cu un amestec din oțet de mere și apă caldă. Apoi limpezește-le cu apă curată. Aceste tipuri de suprafețe rețin o cantitate surprinzătoare de gudron și funingine de la fum. Dacă soluția de curățare DIY îți lasă urme pe geamuri, finalizează procesul cu puțin detergent clasic pentru suprafețe de sticlă.

    6. Pune boluri cu carbon activ prin casă, acestea vor absorbi mirosul de fum. Alternativ, poți pune în boluri bicarbonat de sodiu sau boabe de cafea.

    7. Ia un dezumidificator. Dacă aerul din casă e prea umed, toate mirosurile vor persista. În plus, se vor forma și răspândi mai multe bacterii. Dezumidificarea aerului va ajuta la eliminarea mirosurilor.

    8. Fierbe oțet și coji de lămâie pe aragaz. Fă asta timp de aproximativ jumătate de oră ca să neutralizezi aerul, ca un fel de potpourri natural.

    Ai grijă să nu suprasaturezi pielea cu soluția de curățare.

    9. Curăță în profunzime mobila. Spală husele și pernele, iar pe tapițerie aplică metoda cu bicarbonatul de sodiu. Pentru mobila cu piele, șterge-o cu un amestec de oțet și apă. Ai totuși grijă să nu suprasaturezi materialul cu soluție.

    10. Dezodorizant pentru suprafețe greu de spălat. După ce le-ai aspirat, pulverizează peste ele un strat fin din odorizantul de cameră preferat.

    11. Spală pereții și tavanul cu un amestec de apă și oțet. Și fă asta și cu dulapurile din bucătărie. Nu curăța oțetul, lasă-l să se usuce complet, fiindcă mirosul va dispărea. Dacă mirosul de fum de țigară încă persistă, e momentul să zugrăvești.

    12. Pentru o mai bună odorizare poți face un amestec de oțet cu bicarbonat de sodiu pe care să-l pulverizezi pe draperii și covoare. Poți pune puțin oțet de mere și în mașina de spălat când speli așternuturile, prosoapele și păturile.

    13. Curăță filtrele de la aerul condiționat și aerisirile. Particulele care conțin miros de fum de țigară pot stagna acolo.

    Purificatorul de aer este un must-have pentru o casă fără mirosuri neplăcute.

    14. Investește într-un purificator de aer. Bonus, nu doar că te ajută să scapi de mirosurile neplăcute din casă, dar te scapă și de bacteriile și alergenii din aer. Plusează cu niște plante care purifică aerul.

    15. Folosește arome. Folosește difuzoare cu miresme plăcute, lumânări sau bețișoare parfumate. Poți folosi și dispozitive de aromaterapie care se bagă în priză pentru o eliberare prelungită.

    16. Dacă ești fumătoare sau ai prieteni fumători care vin des în vizită, implementează regula să nu se fumeze în casă, cel mult pe balcon. Hainele care miros a fum, bagă-le imediat la spălat sau depozitează-le într-un coș cu capac până le speli.

    17. Când speli podelele, adaugă în apa din găleată și puțin oțet. Alternativ poți să speli podelele direct cu un amestec de 1:1 de oțet cu apă caldă și abia după ce s-au uscat să finalizezi cu detergentul tău obișnuit.

    18. Schimbă becurile și curăță corpurile de iluminat. Căldura generată de becuri poate să intensifice mirosul de praf și gudron care s-au depus pe ele. Dacă observi că miroase mai tare a fum de țigară când aprinzi luminile, înlocuiește becurile și curăță bine corpurile de iluminat. Dacă folosești becuri incandescente, înlocuiește-le cu cele cu LED fiindcă nu degajă multă căldură și economisești și bani la factura de curent. 

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    18 metode prin care poți scăpa de mirosul de țigară din casă