CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Când, cât de des și cum trebuie făcută corect igienizarea aerului condiționat

  Odată cu primele raze de soare pe care chiar începi să le simți pe piele, ar trebui să faci, preventiv, și igienizarea aerului condiționat. E un procedeu care trebuie repetat – nu se face o dată la câțiva ani – și dacă nu îl faci, s-ar putea să îți pui sănătatea în pericol. Dar nu-i nimic complicat sau prea costisitor, ne-a explicat un specialist despre ce e vorba.

  „Uzura filtrelor de aer condiționat pe care le folosim constant, în special în timpul sezonului cald, se află printre primele cauze ale declanșării unor probleme respiratorii”, avertizează Andrei Avram, Team Leader Departament Tehnic la Depanero. Așa că igienizarea aerului condiționat nu e tocmai genul acela de lucru pe care îl poți trece cu vederea un an, doi, poate chiar trei. Și chiar dacă ai făcut-o până acum, cu siguranță te vei mobiliza după ce citești acest articol.

  De ce e necesară igienizarea periodică a aerului condiționat

  curățare aer condiționat
  Dacă nu cureți aerul condiționat la timp, nu lași doar praful să ajungă în aerul pe care îl respiri, ci și o mulțime de microbi și bacterii

  Motivul pentru care filtrele uzate și neigienizate ale aparatului condiționat îți pot provoca simptome respiratorii sunt simplu de înțeles: microorganisme. „Un aparat neigienizat conduce la acumularea de bacterii și microbi care se răspândesc în toată casa atunci când acesta este în funcțiune”, atrage atenția Andrei. Poți chiar să dezvolți alergii pe care nu le aveai anterior.

  Iar sănătatea nu e singurul lucru pe care îl pui în pericol dacă amâni acest procedeu. „Igienizarea aparatelor de aer condiționat trebuie făcută periodic pentru o funcționare optimă a acestora”, spune specialistul. În fond, orice aparat trebuie întreținut într-un fel sau altul, iar cu cât mai multă grijă ai de el, cu atât îi poți prelungi viața.

  Cât de des ar trebui să igienizezi AC-ul

  Recomandarea lui Andrei este să faci igienizarea aparatului de aer condiționat de două ori pe an: „primăvara, pentru pregătirea aparatului pentru sezonul cald, și toamna, pentru pregătirea pentru sezonul rece”. Asta în cazul în care îl folosești și pentru funcția de căldură.

  Dacă nu faci asta la timp, AC-ul nu va mai fi la fel de eficient. „Filtrele încărcate cu mizerie împiedică circulația aerului, reducând performanța aparatului de aer condiționat chiar și cu până la 20%”, explică specialistul. Asta pentru că apar depuneri între țevile vaporizatorului și se depune murdărie în tăvița de condens.

  Ceea ce ar putea explica și un miros neplăcut pe care probabil l-ai simțit, dar nu l-ai identificat încă. „Apa din tăviță, stocată pe o perioadă mai mare de timp, duce la apariția mirosurilor neplăcute în încăpere și a culturilor de microorganisme nocive sănătății”, detaliază Andrei. În plus, riști să se înfunde și furtunul de eliminare a condensului și să înceapă să curgă apă din unitatea centrală.

  Care sunt pașii de igienizare pe care îi poți parcurge acasă

  În mod normal, e recomandat să apelezi la servicii profesionale pentru igienizarea aparatului de aer condiționat. „Impuritățile și praful se depun în spații greu accesibile, de aceea vă sfătuim să acordați o atenție specială atât filtrelor, cât și celorlalte componente ale echipamentului de aer condiționat”, atenționează Andrei. Iar depunerile dintre țevile vaporizatorului trebuie curățate periodic și pot fi eliminate doar cu ajutorul unui specialist. La Depanero, serviciul de igienizare costă 135 lei.

  Pe de altă parte, sunt câteva lucruri pe care le poți face și tu acasă, dacă nu poate ajunge un specialist la tine momentan și vrei neapărat să pui aparatul în funcțiune. „Se poate efectua curățarea filtrelor de la unitatea internă: se scoate capacul aerului condiționat, filtrele și flapsurile și se spală cu o soluție acidă și dezinfectantă la final, se pulverizează pe filtre cu spray antibacterian”, explică Andrei.

  solutie igienizare aer conditionat
  Cleanex Climanet Plus Spray detergent spumogen pentru curățarea aparatului de aer condiționat, Chemstal, 54 lei

  Însă vei avea nevoie de soluții speciale pentru asta. „Igienizarea aparatului de aer condiționat se face cu soluții care elimină bacteriile și mirosurile neplăcute”, spune specialistul, care insistă că nu e recomandat să te ocupi individual de acest proces.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Când, cât de des și cum trebuie făcută corect igienizarea aerului condițio...