CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum poți să previi sau să ții sub control înmulțirea acarienilor din saltele și alte textile din casa ta

    Acarienii sunt arahnide microscopice care se hrănesc cu particule de piele moartă pe care le mutăm de colo-colo în fiecare zi. Invizibili cu ochiul liber, acarienii nu mușcă precum păduchii sau ploșnițele de pat. Nu răspândesc boli, dar lasă excremente care pot agrava alergiile și astmul.

    Acarienii se găsesc în cele mai mari concentrații în zonele din casă în care petrecem ore întregi și pe suprafețe care captează praful, cum ar fi saltelele, țesăturile și mochetele care nu pot fi spălate în mod regulat. Se dezvoltă în medii calde și umede și se înmulțesc rapid și ușor. Curățarea frecventă, inclusiv spălarea rufelor, poate ameliora problema acarienilor din casa ta.

    Acarieni în saltea: păianjenii microscopici care îți agravează alergiile

    cum arata acarienii
    Acarienii arată ca niște paianjeni minusculi la microscop.

    Dacă ți s-a întâmplat să te trezești cu nasul înfundat, cu ochii înlăcrimați sau cu iritații ale pielii fără să știi de unde vin aceste simptome, este posibil să ai o alergie cauzată de acarieni, aceste creaturi microscopice cărora le place să-și facă cuib în articolele de uz casnic obișnuite, cum ar fi saltelele, pernele, lenjeriile de pat și alte produse textile.

    Aceștia nu sunt vizibili și nici nu îi poți simți altfel decât prin simptome, așa că sunt greu de detectat. La microscop însă au aspectul unui păianjen. Nu sunt periculoși, dar dacă ai alergii preexistente sau astm acarienii pot accentua simptomele acestora.

    Acarieni în saltea: cum scapi de creaturile microscopice care cauzează sau agravează alergiile și astmul

    Alergiile la acarieni în saltea și-n restul casei se tratează de obicei cu antihistaminice, corticosteroizi, decongestionante nazale și medicamente pentru creșterea leucocitelor. Există însă lucruri pe care le poți face tu acasă pentru a preveni sau a scăpa de acarieni de saltea, în primul rând, locul în care dormi.

    1. Spală lenjeria de pat în apă fierbinte

    Acarienii nu supraviețuiesc temperaturilor ridicate. Un studiu a constatat că spălarea articolelor de pat la cel puțin 60 de grade Celsius poate fi suficientă pentru a elimina complet toți acarienii de praf din așternuturile tău.

    Aceasta ar trebui să fie o parte obișnuită a rutinei tale pentru a menține așternutul curat. Este recomandat să speli lenjeria de pat săptămânal.

    TIPS: temperaturile extrem de scăzute pot fi de asemenea eficiente în lupta împotriva acarienilor. Adună câteva articole mici, cum ar fi un animal de pluș sau o pernă mică, și lasă-le în congelator timp de câteva ore.

    2. Aruncă așternuturile vechi pentru a evita problema unei familii de acarieni în saltea

    Recomandăm să schimbi salteaua la fiecare 7-10 ani. Nu doar pentru că saltelele își pierd calitatea în timp, se deformează sau nu mai susțin atât de bine greutatea corpului, dar și pentru că este important să te gândești la igiena ta. În timp, oricât de bine și des ai curăța salteaua, murdăria și praful se impregnează în ea. Cearșafurile, pernele, pilotele, cuverturile, protecțiile de saltea și păturile au și ele o durată de viață limitată.

    3. Redu umiditatea din dormitorul tău

    Acarienii sunt atrași de zonele întunecate și umede. Au nevoie de un anumit nivel de umiditate pentru a trăi, așa că un purificator de aer sau un dezumidificator în dormitor pot fi de mare ajutor. Deși pot exista unele dezavantaje în folosirea unui dezumidificator, iar aceasta nu va fi soluția salvatoare pentru eliminarea acarienilor de praf, este o metodă bună de a păstra acarienii departe pentru perioade lungi de timp.

    4. Aspiră salteaua

    acarieni saltea solutie
    Aspiră salteaua și covoarele pentru a ține acarienii la distanță.

    Aspiratorul este un instrument eficient dacă ai acarieni în saltea. Nu orice aspirator este însă ușor de manevrat, așa că un aspirator de mână este o idee bună.

    Dacă ai covoare aspiră-le în mod regulat pentru că nu doar acarienii în saltea sunt problematici, ci și cei din covor pot cauza simptome neplăcute. În plus, aceștia se pot ridica ușor în aer și pot ajunge pe saltea.

    5. Apelează la servicii profesionale

    Dacă simptomele tale alergice se agravează apelează la un profesionist pentru curățarea în profunzime a casei dacă vrei să scapi de acarieni. Poți, de asemenea, să speli frecvent textilele la o spălătorie.

    Cum să previi problema acarienilor de praf

    Acum că știi cum să scapi de neplăcuții acarieni din saltea acumulați în timp, trebuie să îți construiești o rutină de curățare pentru prevenirea acestora.

    1. Folosește un pat cu un cadru din lemn sau din metal. Acarienii nu sunt atrași și nu trăiesc pe mobilier de lemn sau metal.
    2. Spală cearșafurile și așternuturile cu apă fierbinte în mod regulat – acarienii nu pot supraviețui spălării cu apă fierbinte, dar pot supraviețui unei spălări cu apă rece.
    3. Evită jucăriile de pluș în pat. Jucăriile din pluș creează un mediu favorabil înmulțirii acarienilor. Ține-le departe de salteaua ta.
    4. Ține cât mai puține perne pe pat. La fel ca jucăriile de pluș, pernele găzduiesc familii de acarieni. Sfatul nostru este să renunți la pernele decorative în spațiul în care dormi.
    5. Curăță salteaua în mod regulat. Salteaua trebuie curățată de cel puțin trei sau patru ori pe an.
    6. Folosește o husă antiacarieni. Husele din plastic, special făcute pentru saltea în scopul de a ține acarienii la distanță sunt eficiente împotriva infestării.
    7. Folosește spray-uri pentru acarieni. Există multe spray-uri diferite pentru acarieni în saltea pe care le poți pulveriza, de fapt, peste toate textilele de pat. Nu te vor scăpa complet de problemă, dar servesc drept o soluție suplimentară. Îți poți face propriul spray folosind articole de uz casnic. Oțetul face minuni.

    Oțetul și acarienii: soluții casnice anti-acarieni

    Oțetul ucide acarienii atunci când este utilizat în concentrația potrivită. Poți folosi oțet pentru a ucide acarienii prin curățarea podelei și prin adăugarea lui împreună cu detergentul atunci când speli rufe. Este nevoie de o concentrație de oțet între 4% și 10% pentru a ucide acarienii.

    Acidul acetic din oțet este cel care ucide acarienii prin crearea unui mediu prea acid pentru acești paraziți microscopici. Aceeași concentrație de oțet folosită pentru a ucide acarienii de praf (între 4-10%) nu este dăunătoare pentru oameni.

    Oțetul și acarienii: cum scap de acarieni

    Utilizarea oțetului în eliminarea acarienilor funcționează fie prin descurajarea apariției lor în anumite zone, fie prin uciderea propriu-zisă a acestora. Oțetul distruge, de asemenea, proteinele din fecalele acarienilor, rămase în urmă, prin procesul de denaturare. Acest lucru previne reacțiile alergice pentru cei cu alergii la acarienii de praf, pentru că și fecalele sunt o cauza a acestor reacții.

    Folosește întotdeauna un echipament de protecție, mănuși și mască sterilă sau ochelari, pentru că oțetul poate fi iritant.

    Cum scapi de acarieni prin metode DIY

    Există mai multe moduri de a ucide acarienii cu oțet, inclusiv cu produse pe care le ai deja în casă.

    1. Cum scapi de acarieni prin amestecarea oțetului cu glicerina vegetală

    Pentru această metodă trebuie să parcurgi următorii pași:

    1. Amestecă oțetul cu glicerina vegetala în părți egale într-un bol;
    2. Înmoaie o lavetă curată în amestec, apoi stoarce excesul de lichid;
    3. Folosește laveta pentru a șterge suprafața cu probleme. Poți să folosești același amestec și în curățarea podelelor;
    4. Clătește cu apă curată;
    5. Usucă suprafața sau las-o să se usuce la aer;

    2. Cum scapi de acarieni folosind oțet diluat sau nediluat

    Pentru această metodă, oțetul nediluat este cel mai bun dintre cele două pentru că este în mod evident este mai puternic. Prin urmare, este mai eficient împotriva acarienilor. Pașii sunt următorii:

    1. Adaugă oțet nediluat într-o sticlă cu pulverizator;
    2. Pulverizează o cantitate rezonabilă din el pe suprafețele pe care dorești să le cureți și lasă-l să acționeze timp de 15 minute;
    3. Șterge suprafața cu o lavetă moale;
    4. Clătește cu apă curată;
    5. Usucă suprafața sau las-o să se usuce la aer;

    Această soluție este perfectă pentru mobilier, podele sau ferestre.

    3. Cum scapi de acarieni prin folosirea oțetului cu uleiuri esențiale

    Uleiurile esențiale precum uleiul de arbore de ceai, eucalipt și cuișoare împiedică acarienii să infesteze casa și pot fi amestecate cu oțet pentru sporirea eficienței lor împotriva acarienilor.

    Pașii sunt următorii:

    1. Amestecă oțetul cu câteva picături de ulei esențial la alegere;
    2. Toarnă amestecul într-un recipient cu pulverizator;
    3. Pulverizează suprafețele pe care trebuie să le cureți apoi lasă-l să acționeze timp de aproximativ 15 minute;
    4. Șterge suprafața uscată cu o lavetă curată înmuiată în apă;
    5. Lasă-o să se usuce la aer;

    Pentru eficiență maximă ar trebui să repeți acest proces săptămânal.

    4. Cum scapi de acarieni prin folosirea de oțet în mașina de spălat

    Oțetul pus în mașina de spălat rufe ucide acarienii în același mod în care o face pe suprafețe. Utilizarea oțetului ca aditiv pentru rufe este destul de ușoară și ar trebui folosită pentru a preveni reacțiile alergice și alte astfel de probleme.

    Pașii sunt următorii:

    1. Adăugă o cană de oțet alb distilat în mașina de spălat, apoi setează temperatura la cel puțin 50 de grade Celsius;
    2. Spălă și usucă hainele ca de obicei;

    Este de ajuns, în cazul articolelor precum animalele de pluș și țesăturilor delicate care nu pot fi puse în mașina de spălat, să le stropești cu oțet după care să le usuci.

    Pe lângă aceste metode, poți controla acarienii prin limitarea cantității de praf care intră în casă și aerisirea frecventă a locuinței. Creează un mediu uscat, fără praf.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum poți să previi sau să ții sub control înmulțirea acarienilor din salte...