UTILE

De ce vin facturi mari la energie electrică și ce poți să faci să nu plătești atât de mult

    Facturile din ce în ce mai mari la energie electrică devin o știre recurentă. Tot mai mulți români se trezesc că au de plătit mii de lei pentru curentul folosit acasă. Și la fel de mulți nu înțeleg de ce aceste facturi sunt atât de mari. Motivele sunt multiple, le detaliem în cele ce urmează. Și venim și cu câteva sfaturi care să te ajute să faci economii la energie electrică să nu mai plătești atât de mult.

    În primul rând, când nu trimiți lunar indexul de consum, prin aplicația dedicată de la furnizorul de energie electrică cu care ai contract sau prin telefon, plătești mai mult. Fără index, consumul pe care îl plătești lunar e estimat de companie cu un consum mai mic decât cel real, ceea ce înseamnă că plătești facturi mici, dar plătești un consum estimat. Însă, în timp, din cauza acestui obicei nefavorabil, consumul ajunge să fie altul. Iar prin regularizarea făcută periodic de reprezentați ai furnizorilor de energie electrică, cifrele devin mai mari, implicit și facturile.

    Al doilea motiv care atrage costuri mari la energie electrică se leagă de noua modalitate de calculare a facturii. Care e destul de complicat de înțeles. Mai ales după ce regulile impuse de stat s-au schimbat în decurs de câteva luni. Încercăm mai jos să explicăm.

    Cum se calculează valoarea facturii la energie electrică

    Până în 2021, statul stabilea cât plătești pe curentul consumat, prin prisma pieței reglementată a energiei electrice. După liberalizarea pieței, fiecare furnizor a pus propriul preț, iar calculul de facturare a devenit cu atât mai complicat. Prețul final depinde, printre altele, de prețul energiei când e produsă și de prețul ei de transport.

    În 2022, prețul final al facturii la curent ține cont de consumul mediu din 2021. Dacă în 2021 aveai consumul mediu până la 100 kwh, prețul compensat al energiei electrice e de 0,68 lei/kwh, potrivit OUG 27 din luna martie 2022.

    Acolo unde există un consum mediu anual din 2021 între 100 și 300 kwh, prețul compensat plătit pe energie electrică este de 0,80 lei/kwh.

    Pentru cei cu un consum între 100 și 300 kwh, a fost introdusă OUG 119 din 1 septembrie 2022, care a adus o condiție: doar primii 255 kwh consumați pe lună se plătesc la prețul de 0,80 lei/kw. Ce depășește 255 kwh/lună, fie că e 1 kw, fie că sunt 1000 de kwh, se plătește la prețul pieței. Adică la prețul pieței libere, unde fiecare furnizor de energie electrică are propriile oferte.

    Astfel, oamenii care depășesc consumul mediu anual de maximum 300 kwh din 2021 ajung acum să plătească consumul lunar la prețul pieței.

    În România consumul mediu pe cap de locuitor pe an este de de 125kwh. Însă plafonul mediei anuale de 300 kwh și cel lunar de 255 kwh pot fi ușor depășite dacă într-o gospodărie există mai mult de două persoane care se folosesc zilnic de electrocasnice și electronice.

    Mai mult, odată cu aceste schimbări, companiile de energie electrică au fost nevoite să-și schimbe softurile. Iar acum au început să tot apară primele facturi regularizate conform regulilor din ordonanțele de urgență. De aceea facturile sunt foarte mari, mai ales pentru aceia care anul trecut au avut consumul mediu mai mare de 300 kwh.

    Ce ai de făcut pentru facturi mai mici la energie electrică

    Dacă ești nemulțumit de prețul pe care îl plătești pentru curent, te poți muta oricând la un alt furnizor de energie electrică. Pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există un comparator cu oferte care te poate ajuta.

    De exemplu, acum, la un consum estimat de aproximativ 600 kwh, factura la energie electrică poate să fie, la un furnizor de top, și de peste 1.000 lei. Pe comparatorul ANRE poți să găsești oferte unde pentru același consum plătești în jur de 400 lei.

    Lucruri pe care le poți face ca să ții consumul sub control

    Acum că ai înțeles cum se calculează factura la energie electrică, de ce costurile sunt atât de ridicate și ce soluții legale ai, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să economisești energie electrică și să plătești mai puțin.

    • Electrocasnicele, în special frigiderul, aerul condiționat și mașina de spălat, sunt mari consumatori de energie. O soluție pentru reducerea costurilor facturii ar fi să cumperi produse electronice și electrocasnice din gama superioară a eficienței energetice (A+++).
    • Becurile LED, nu cele incandescente, consumă mai puțin curent. Implicit ajută la costuri scăzute ale facturii.
    • Nu lăsa televizorul sau alte aparate în priză atunci când pleci pentru o perioadă mai lungă de timp. Chiar și în stand-by, electronicele și electrocasnicele consumă curent. Electrocasnicele care nu sunt esențiale pot fi scoase din priză.
    • Nu lăsa încărcătoare în priză, dacă nu sunt conectate la un device.
    • Folosește, în spațiile adecvate, iluminatul pe bază de senzori de mișcare.
    • Evită să lași becuri aprinse în camerele nefolosite.
    • E indicat ca temperatura din interiorul frigiderului să fie undeva la 4-5 grade Celsius. O temperatură mai joacă duce la creșterea consumului de energie electrică. Deoarece compresorul care menține temperatura rece în interior va funcționa mai mult.
    • Utilizezi mai puțină energie electrică dacă speli hainele la temperaturi joase.
    • Solicită montarea de contoare inteligente, atât pentru electricitate, cât și pentru gaz sau apă de către companiile de furnizare. Aceste contoare pot să citească de la distanță cât consumi, iar facturilor vor avea consumuri reale, nu estimate.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    De ce vin facturi mari la energie electrică și ce poți să faci să nu plăte...