CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

17 trucuri care o să te ajute să ai (aproape) întotdeauna dormitorul ordonat

  Un dormitor bine organizat, în care fiecare lucru are un loc al său, te poate ajute să simți că ai mai multă ordine în viață. Iar cu mobila și accesoriile potrivite, poți să-ți păstrezi dormitorul curat și ordonat pentru o perioadă mult mai lungă.

  Dacă nu știi de unde să începi sau ai nevoie de mai multe idei, îți oferim 17 trucuri de organizare și accesorii pentru dormitor, inspirate de la House Beautiful. Fie că e vorba despre un dulap pe post de noptieră sau un pat cu spații de depozitare, trucurile astea te vor ajuta să-ți menții un dormitor stylish care maximizează spațiul și rămâne curat mai mult timp.

  1. Tăblie de pat DIY din panou perforat

  p

  Tot ce trebuie să faci este să adaugi un panou perforat în spatele patului, în locul unei tăblii. Vei avea instant mai mult spațiu de depozitare pentru obiecte decorative și cărți. La IKEA găsești și rafturi pe care le poți monta ușor pe panou și tot felul de accesorii.

  (SKADIS panou perforat, IKEA, 69,90 lei)

  2. Trucuri de organizare și accesorii pentru dormitor: noptieră cu sertare

  p

  Dacă ai o noptieră clasică cu puține sertare sau fără, poți să o schimbi când reamenajezi. O noptieră cu mai multe sertare mai mici te va ajuta să păstrezi lucrurile din ea mai organizate și nu îngrămădite. În plus, nu se vor mai rostogoli și amesteca când tragi de sertar.

  trucuri de organizare pentru dormitor noptieră
  (Noptieră Quadra, eMag, 562 lei)

  3. Pune în dormitor un cărucior

  p

  În locul noptierei clasice mai poți pune un cărucior. Îți oferă trei niveluri de depozitare și-l poți muta cu ușurință când ai nevoie să faci curat în dormitor sau să vopsești pereții.

  (Cărucior RASHULT, IKEA, 149 lei)

  4. Comodă pentru dormitor

  p

  Dacă un cărucior nu este este pe gustul tău, încearcă o comodă sau un cufăr în locul noptierei clasice. Vei putea să-ți pui hainele în ea și vei avea mai mult spațiu pe ea pentru alte obiecte, cum ar fi corpuri de iluminat, accesorii decorative, vaze sau cărți.

  accesorii dormitor comodă
  (Comodă KAREN, Elvila, 1 131 lei))

  5. Trucuri de depozitare și accesorii pentru dormitor: buzunar textil pentru pat

  p

  Dar, până la urmă, chiar ai nevoie de o noptieră? Dacă ai un dormitor mic și spațiul nu-ți permite o noptieră sau oricare dintre variantele de mai sus, poți încerca un buzunar textil pentru pat. Poți depozita în el telecomanda, cartea, telefonul și ochelarii, sau orice alte obiecte mai mici care ajung de obicei să fie împrăștiate prin dormitor sau pe jos lângă pat.

  accesorii dormitor buzunar pentru pat
  (Buzunar pentru pat, Cărturești, 98 lei)

  6. „Zona pentru mărunțișuri”

  p

  Cheia pentru un dormitor organizat stă în a nu ține în el mărunțișuri. Păstrează o zonă pentru ele pe hol, la intrarea în dormitor. Un bol drăguț pe un corp de mobilier este de ajuns ca să ții clutterul la distanță. Singura regulă de care trebuie să ții cont este să duci săptămânal lucrurile din bol la locul lor, chiar dacă ăsta înseamnă sertarul cu mărunțișuri din bucătărie.

  accesorii dormitor bol
  (Bol depozitare 36 cm, KitchenShop, 349 lei)

  7. Consolă în apropiere de baie

  p

  Dacă nu ai spațiu pe holul din fața dormitorului pentru o consolă, pune una în cameră, aproape de baie (dacă ai acces direct către ea). Poți pune pe consolă lucrurile când te pregătești pentru baie sau când ieși de la duș, care altfel ar sfârși pe podea.

  accesorii dormitor etajera
  (Consolă Seaford stejar, Somproduct, 435 lei)

  8. Trucuri și accesorii pentru organizarea în dormitor: birou încastrat în perete

  p

  O variantă de economisire a spațiului, cât și pentru potențarea lui este să-ți faci un birou la comandă de-a lungul unui perete. Dacă vrei să economisești bani, poți cumpăra de la magazinele de construcții o poliță/placaj (sau mai multe) de lungimea peretelui pe care să o montezi singură. Cu mențiunea să discuți cu consilierii din magazin despre ce fel de susținere îți trebuie pentru ea, în funcție de greutatea lucrurilor care vor fi depozitate pe birou. Poți optimiza apoi spațiul dacă pui sub poliță cutii sau coșuri cu lucruri, iar pe ea cărți, obiecte decorative și materialele pentru lucru.

  (Placaj brut din lemn de plop 1200x600x4 mm, Hornbach, 21 lei/bucata)

  9. Alege cutii în aceeași culoare

  p

  Cutiile de culoare portocaliu intens creează în dormitorul de mai sus un aspect unitar (în timp ce ascund obiecte mici). Alege cutii de depozitare într-o nuanță îndrăzneață și folosește-le și pe post de decorațiuni. Încearcă să alegi o nuanță care se regăsește în restul de amenajării.

  accesorii dormitor cutie depozitare
  (Cutie depozitare, IKEA, 14,90 lei/bucata)

  10. Coș cu capac

  p

  Dacă ai o noptieră cu spațiu sub ea, poți pune un coș acolo. Alege un model – cum ar fi cele pentru rufe – îndeajuns de mare încât să încapă în el o pătură de rezervă. Obiectele pentru casă din fibre naturale sunt la mare căutare în perioada asta, așa că poți opta pentru un coș din ratan, nuiele sau iarbă de mare.

  accesorii tdormitor coș
  (Coș de rufe din iarbă de mare, H&M Home, 129,99 lei)

  11. Spațiu de depozitare mascat

  p

  Noptierele fără mânere sunt funcționale și, datorită formelor minimaliste, reușesc să reducă vizual clutterul și senzația de înghesuială sau dezordine, în timp ce-ți depozitează diverse obiecte.

  (Noptieră Naia, eMag, 275 lei)

  12. Alege un cufăr

  p

  Un alt truc de organizare pentru dormitor care servește și pe post de obiect decorativ este un cufăr integrat la picioarele patului. Dacă ai un cufăr moștenit de la bunici, îl poți integra în amenajare așa cum este, dacă îți place stilul vintage, sau îl poți recondiționa printr-un proces de upcycling.

  (Cufăr din lemn reciclat și metal, The Home, 1 511 lei)

  13. Ia-ți un pat cu spații de depozitare

  p

  E de la sine înțeles că ordinea în orice cameră poate fi direct proporțională cu spațiile de depozitare. Cu cât ai mai multe spații funcționale de depozitat, cu atât vei ține mai ușor la distanță dezordinea și înghesuiala. Dacă urmează să amenajezi dormitorul, poți opta pentru un pat cu spații de depozitare. Iar dacă nu vrei să cumperi un pat nou, poți oricând să pui sub pat cutii de depozitare.

  (Pat cu spații de depozitare, Mobilier1, 674 lei)

  14. Coșuri deschise pentru perne

  p

  Dacă îți place să accesorizezi dormitorul cu multe perne decorative, când te pregătești de culcare trebuie să le găsești un loc, în așa fel încât să nu le lași nici trântite pe undeva, nici să nu-ți consume timpul. Coșurile deschise pentru depozitare sunt o soluție simplă și eficientă ca preț.

  (Coș HJALMER 42x30cm natur, Jysk, 75 lei)

  15. Măsuță de cafea cu nivel în loc de noptieră

  p

  Poți folosi în locul noptierei o măsuță de cafea cu nivel. Primul nivel este perfect ca să-ți depozitezi cărțile, revistele, ochelarii și altele, în timp ce păstrezi partea de sus mai aerisită, doar cu lucrurile esențiale, o carte de citit, un pahar de apă sau un ceas. Ca să-ți fie mai ușor la curățenie, alege un model pe roți pe care să-l muți fără efort prin cameră.

  trucuri de organizare pentru dormitor masuță cafea
  (Măsuță cafea cu rotile, IKEA, 129 lei)

  16. Depozitare textilă sub pat

  p

  Cutiile textile de depozitare sub pat ascund cu succes lucrurile și pot fi integrate ca decor dacă folosești unele într-o nuanță care se regăsește în amenajare. Un alt truc ar fi să folosești așternuturi și cuverturi lungi până în pământ ca să ascunzi cutiile de depozitare de sub pat.

  trucuri de organizare pentru dormitor cutie textila
  (Cutie textile depozitare sub pat, Happymax, 33 lei)

  17. Accesorii dormitor: dulapuri înguste

  p

  Ai un dormitor mic și nu ai spațiu pentru un dressing? Poți optimiza spațiul dacă pui de-o parte și de alta a patului două dulapuri de haine înguste. Fiindcă asta înseamnă să renunți la noptiere, poți să montezi câte un raft pe latura dinspre pat a dulapului pentru veioză și obiecte mici.

  (Dulap haine cu o ușă, Tamos, 370 lei)

  Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  17 trucuri care o să te ajute să ai (aproape) întotdeauna dormitorul ordonat