
Shopping: 6 pergole de grădină pentru bugete mici și mari
Romanii le numeau pergulas și se plimbau ore-n șir la umbra lor. Da, vorbim despre pergole de grădină, acele piese care-ți transformă spațiul exterior într-un adevărat sanctuar al relaxării.
Pergolele de grădină sunt construcții ușoare, formate din stâlpi sau coloane ce susțin o rețea de grinzi. Pot fi de sine stătătoare sau amplasate în prelungirea unei clădiri. Rolul lor principal este de umbrire, dar pot fi folosite în scop decorativ sau pentru a delimita două zone dintr-o grădină.
Dacă nu știi cum să alegi modelul potrivit de pergolă pentru grădina ta, inginerul horticultor Liliana Theodoru de la Natural Design îți vine în ajutor. Ea spune că trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- rolul atribuit (umbrire sau estetic),
- climă,
- buget,
- stilul amenajării exterioare.
”De exemplu, pentru umbrirea unei alei dintr-o grădina romantică sunt potrivete modelele de pergole decorative construite din lemn sau din piatră, care au elemente de fier forjat, iar umbrirea va fi asigurată de plante cățărătoare. Pentru terasa unei vile moderne, de preferat ar fi o pergolă din aluminiu sau din fibră de sticlă. Dacă, însă, este urmărit doar scopul estetic, o opțiune mai potrivită ar fi o pergolă de dimensiuni reduse din lemn sau fier forjat (și plante agățătoare cu flori). Tot cu rol decorativ sunt și pergolele cu stâlpi sau coloane din cărămidă ori piatră”, spune Liliana.
Iată șase modele de pergole pentru toate gusturile și… bugetele.
Pergole de grădină din lemn
Lemnul este un material bun pentru pergole deoarece e relativ ieftin și se adaptează foarte bine la multe stiluri de design ambiental. „Nu poți da greș cu o pergolă din lemn!”, remarcă Liliana. Un alt avantaj este că se asamblează ușor, astfel că nu e neapărat necesară intervenția unui specialist. Poate fi următorul tău proiect DYI.
Liliana amintește că deși are multe avantaje, lemnul are și un punct slab: nu prea rezistă la intemperii. Asta înseamnă că trebuie să-i aplici anual tratament și să repari structura atunci când vezi că există slăbiciuni sau stricăciuni.

Dacă vrei să dai un refresh grădinii tale, această pergolă poate fi o opțiune bună. Realizată din lemn de pin verde tratat, este robustă și rezistentă, fiind potrivită pentru a crește trandafiri și alte plante agățătoare. Poți să o pui la intrarea în grădină pentru un efect wow!

Fabricată din lemn masiv de acacia și apoi finisată cu ulei natural, această pergolă este multifuncțională. Nu doar că îți înfrumusețează grădina, dar este și un loc bun de relaxare. Iar cele cele două „buzunărașe” din lateral foarte simpatice. Mai poți planta niște flori în ele. Îți dai seama cum îți vor fi încântate simțurile?
Pergole de grădină din fier forjat
Fierul forjat este, de obicei, mai costisitor comparativ cu lemnul, dar are o durabilitate mai mare și nu necesită lucrări dese de întreținere. Dezavantajul este că se potrivește doar câtorva stiluri de amenajare peisagistică, în special celui romantic.

Dacă vrei o intrare spectaculoasă în grădină sau pe terasă, poți alege această pergolă metalică. O poți înfrumuseța după bunul plac: cu plante, flori sau cu alte elemente decorative. Și unde mai pui că este rezistentă la umezeală și la razele UV ale soarelui.

Cum altfel să-ți admiri mai bine grădina decât de la umbra acestei pergole metalice? Banca este un detaliu util, căci te poți relaxa în voie la umbra florilor și plantelor agățătoare. Dincolo de designul deosebit, este și rezistentă la intemperii datorită vopsirii cu pulbere.
Pergole din materiale moderne
Pergolele din materiale moderne (fibră de sticlă, aluminiul și PVC) sunt rezistente în timp, au un aspect elegant, sunt practice și necesită lucrări și costuri minime de întreținere. Sunt mai scumpe, dar Liliana este convinsă că merită investiția.

Îți poți face o adevărată oază de relaxare cu ajutorul acestei pergole realizată din aluminiu acoperit cu pulbere, rezistent la intemperii și la rugină. Baldachinul din poliester este retractabil, astfel că vei putea controla cât soare îți intră pe terasă – sau câtă umbră vrei să faci. De asemenea, are un strat poliuretanic impermeabil (PU) care protejează țesătura de mucegai și permite ștergerea ușoară. Ce mai, va fi templul tău de relaxare în natură.
Un tip aparte de pergolă este cea bioclimatică, cu acoperiș din lamele reglabile care permite atât drenajul apei, cât și controlarea cantității de lumina naturală. Liliana menționează că este foarte potrivită climei din România, cu ierni cu zăpadă și veri fierbinți:. „Pergola bioclimatică este alegerea ideală pentru terasele restaurantelor și cafenelelor, dar și pentru cele rezidențiale. Aceasta conferă un grad maxim de confort termic în orice anotimp și poate fi accesorizată cu diferite sisteme inovatoare care să sporească acest confort, de la încălzitoare de terasă la sisteme de răcire cu apă și aer. Pe lângă aceste avantaje, pergolele bioclimatice au aspect modern și luxos”.

Această pergolă bioclimatică este realizată din aluminiu extrudat și vopsit în câmp electrostatic. Lamelele se rotesc și se retrag, lăsând terasă descoperită. Un plus al acestui sistem este faptul că poate susține o încărcătură de zăpadă foarte mare (cca 1,5m h de zăpadă). De asemenea, poți obține o retenție termică mai mare folosind spuma poliuretanică, iar scurgerea apei se face prin jgheab și prin stâlpii de susținere, astfel încât să nu se infiltreze pe terasă. Pergola e dotată cu iluminare HotRay, dimmer pentru intensitatea luminii, sistem audio, senzori de vânt și ploaie, sistem de încălzire cu infraroșu. Cum ar fi să te relaxezi pe o astfel de terasă la piscină? Doar imaginează-ți.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
-
Grădină
12 dintre cele mai parfumate flori care-ți vor transforma grădina într-o oază îmbietoare
-
Curte
8 greșeli pe care să le eviți atunci când îți amenajezi grădina
-
Grădină
Terenul din jurul casei, denivelat și bătătorit, a devenit o grădină bogată cu diferite specii de plante, alee și foc în piatră
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️