Grădină

10 plante cu miros de lămâie care să-ți revigoreze șederea în grădină

  Atracția miresmei suave de lămâie proaspătă te poate transporta instantaneu în livezile însorite și în plantațiile vibrante de citrice. În mod surprinzător, natura ne-a înzestrat cu o varietate de plante care nu numai că imită parfumul revigorant al lămâilor, dar aduc și o notă de magie a citricelor în grădinile și casele noastre.

  Dacă-ți plac plantele parfumate îți propunem să incluzi în grădina ta și plante cu miros de lămâie. Unele sunt pur decorative, pe când altele pot fi folosite la preparatele culinare sau la ceaiuri. Îți prezentăm zece astfel de plante cu miros de lămâie din care să poți alege.

  Plante cu miros de lămâie

  1. Verbina lămâiță (Aloysia citrodor)

  Plante cu miros de lămâie verbina

  Verbina, cu frunzele sale alungite și tulpinile subțiri, este o sursă puternică de parfum de citrice. Originar din America de Sud, acest arbust peren este renumit pentru parfumul său intens de lămâie, degajat la o atingere ușoară a frunzelor sale. Adesea folosită pentru a face ceaiuri din plante și săculeți parfumați, verbina lămâiță oferă o explozie răcoritoare de citrice care revigorează atât mintea, cât și corpul.

  2. Roinița (Melissa officinalis)

  Roinița, membră a familiei de mentă, este renumită pentru aroma sa de lămâie și pentru gustul subtil de citrice. Cultivată pe scară largă în scopuri culinare și medicinale, această plantă erbacee perenă nu numai că încântă simțurile, dar atrage și polenizatori precum albinele. Fie că este folosită în ceaiuri, salate sau ca plantă parfumată în ghivece, roinița adaugă o încântătoare notă de lămâie la diverse aspecte ale vieții noastre.

  3. Cimbrul de lămâie (Thymus citriodorus)

  plante cu miros de lămâie cimbru

  Ca plantă culinară, cimbrul este venerat pentru frunzele sale aromate, iar cimbrul de lămâie duce această experiență la un nou nivel. Cu frunzele mici și verzi care eliberează un parfum de lămâie atunci când sunt zdrobite, această plantă nu numai că îmbunătățește aroma preparatelor culinare, dar acționează și ca o acoperire aromatică a solului în grădini. Versatilitatea sa și parfumul încântător o fac un must-have atât pentru pasionații de bucătărie, cât și pentru cei de peisaj.

  4. Pomi fructiferi decorativi (Citrice)

  Citricele, inclusiv lămâia (Citrus limon), lămâia verde (Citrus aurantiifolia) și portocalul (Citrus sinensis), sunt alegeri potrivite atunci când cauți plante arbust cu miros răcoritor de lămâie. Acești pomi fructiferi emblematici nu numai că produc delicii picante, ci și umplu aerul cu aroma lor inconfundabilă de citrice. Plantarea unui pom de citrice, fie în grădină, fie într-un ghiveci pe balcon, aduce esența unei livezi sărutate de soare direct în spațiul de locuit.

  5. Geranium cu parfum de lămâie (Pelargonium crispum)

  Acest fermecător soi de geranium oferă o combinație unică de note florale și citrice. Frunzele fin divizate emit un parfum de lămâie la atingere, ceea ce îl face o alegere populară atât pentru grădinile ornamentale, cât și pentru colecțiile de plante aromatice. Geraniile parfumate cu lămâie sunt adesea folosite în potpourri, parfumuri și ca ierburi aromatice în creațiile culinare.

  6. Plante cu miros de lămâie: Busuioc lămâiță

  Cunoscut pentru frunzele sale de un verde strălucitor și pentru mirosul distinctiv de lămâie, busuiocul lămâiță este o plantă aromatică care adaugă o notă citrică la diverse feluri de mâncare. Fie că este folosit în salate, sosuri sau uleiuri, acest soi de busuioc aromat ridică experiența culinară la un alt nivel. Parfumul este eliberat atunci când frunzele sunt ușor frecate sau zdrobite. Pe timpul verii poți găsi legături de busuioc lămâiță și în piața Obor, la tarabele cu ierburi aromatice.

  7. Eucaliptul de lămîie (Eucalyptus citriodora)

  Eucaliptul de lămâie, cunoscut și sub numele de Corymbia citriodora, nu numai că încântă cu frunzele sale cu miros de lămâie, dar servește și ca repelent natural pentru insecte. Acest copac înalt și veșnic verde este originar din Australia și este apreciat pentru uleiul său aromat, care este folosit în diverse produse, inclusiv spray-uri anti-țânțari și la lumânări pentru grădină. Plantat în grădină. mirosul său de lămâie adaugă o notă plăcută ambianței de exterior.

  8. Menta decorativă cu miros de lămâie (Monarda citriodora)

  plante cu miros de lămâie menta

  Menta decorativă, cunoscută și sub numele de Lemon Bee Balm sau Purple Horsemint, este o floare sălbatică nativă din America de Nord, celebrată pentru florile sale vibrante și parfumul de lămâie. Această plantă perenă atrage polenizatori precum albinele și fluturii, ceea ce o face un accesoriu valoros pentru grădinile de polenizare. Parfumul răcoritor, împreună cu atracția sa ornamentală, face ca menta decorativă să fie o alegere populară atât pentru peisagiști, cât și pentru pasionații de natură.

  9. Iasomia cu miros de lămâie (Jasminum azoricum)

  Iasomia cu miros de lămâie, cu florile sale albe în formă de stea și parfumul dulce de citrice, este o plantă cățărătoare care adaugă eleganță grădinilor și spațiilor exterioare. Această viță veșnic verde este apreciată în special pentru capacitatea sa de a acoperi spalierele, bolțile sau gardurile, umplând în același timp aerul cu parfumul său îmbătător. Florile se deschid seara, intensificând experiența senzorială în timpul amurgului.

  10. Lemon Catnip – Iarba pisicii cu parfum de lămâie (Nepeta cataria Citriodora)

  Iarba pisicii este bine cunoscută pentru atractivitatea sa pentru prietenii noștri felini, dar Lemon Catnip adaugă o notă citrică la ecuație. Această varietate de iarbă de pisică, care are frunze aromate cu un parfum de lămâie, nu numai că distrează pisicile, dar adaugă și un parfum răcoritor grădinilor. Este un câștig pentru ambele părți, atât pentru grădinari, cât și pentru companionii lor cu blană.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  10 plante cu miros de lămâie care să-ți revigoreze șederea în grădină