UTILE

Ce să faci cu verdeața încât să rămână proaspătă cât mai mult timp

  Ierburile aromatice sunt nelipsite din bucătăriile fiecăruia dintre noi. Oferă o aromă deosebită cărnii și legumelor și pot fi folosite cu succes și la cocktailuri și limonade. Verdeața uscată este întotdeauna la îndemână, dar nu la fel de aromată ca cea proaspătă. Problema cu verdeața proaspătă este că se ofilește și se strică rapid, cât timp nu o ai în ghiveci.

  Dacă depozitezi cum trebuie ierburile aromatice proaspete, te poți bucura de prospețimea lor un timp mai îndelungat. Astfel eviți risipa alimentară și economisești și bani. Noi am găsit trei trucuri de la Food&Wine care te învață cum păstrezi verdeața proaspătă cât mai mult timp ca să poți găti cu ea.

  Cum păstrezi verdeața proaspătă – ierburile moi

  Cum păstrezi verdeața proaspătă pătrunjel

  Depozitarea ierburilor proaspete precum coriandrul, pătrunjelul, menta și busuiocul, poate fi dificilă, fiindcă se ofilesc mai rapid. Ca să le păstrezi prospețimea, vei avea nevoie doar de un pahar cu apă și de foarfece curate.

  Primul pas este să cureți și să pregătești corect ierburile. Îndepărtează sfoara sau elasticul cu care a fost prins buchetul de verdeață. Trece apoi verdeața printr-un jet de apă și scutură ușor mănunchiul ca să cureți frunzele. Apoi usucă-le cu o cârpă curată sau cu ajutorul unei centrifuge pentru salată. Asigură-te că îndepărtezi cât mai multă apă, ca să previi dezvoltarea bacteriilor pe suprafața lor.

  După ce ierburile sunt curățate și uscate adecvat, taie aproximativ un centimetru din tulpini și adună-le în mănunchiuri mici. Pune-le în poziție verticală într-un pahar sau borcan cu apă. Ai grijă ca apa să nu atingă frunzele. După ce ai asamblat buchetul în paharul cu apă, pune o pungă de plastic transparentă deasupra frunzelor.

  Buchetele de coriandru, pătrunjel și mentă se țin cel mai bine la frigider. Ține pe masă paharul cu busuioc proaspăt, dar într-un loc unde nu bate soarele direct. Schimbă apa o dată la 4-5 zile pentru prospețime.

  Metoda asta este potrivită în special pentru verdeața cu frunze moi și va prelungi viața ierburilor până la câteva săptămâni. Umezeala din apă ajută la hidratarea și reîmprospătarea ierburilor și le împiedică să se ofilească rapid.

  Cum păstrezi verdeața proaspătă – ierburi mai aspre și tari

  În timp ce ierburile moi sunt mai delicate, cele mai rezistente, precum rozmarinul, mărarul, salvia, cimbrul și oreganul au mai multă flexibilitate și nu se usucă așa de rapid.

  Deși le poți păstra și pe ele într-un pahar cu apă, există o modalitate mai potrivită. Înfășoară-le lejer într-un prosop de hârtie umezit și păstrează-le într-un recipient bine închis sau într-un pungă reutilizabilă în frigider. Astfel împiedici intrararea oxigenului și ofilirea frunzelor. Când observi că prosoapele de hârtie se usucă, umezește-le din nou. Folosește un recipient cu pulverizator ca să nu riști să folosești mai multă apă decât e necesar.

  Dacă folosești metoda asta și le îngrijești corespunzător, pot rezista până la două-trei săptămâni. Ca să controlezi umiditatea și să profiți la maxim de verdeața proaspătă, împarte ierburile în mănunchiuri mai mici și pune-le în recipiente separate.

  Cum păstrezi verdeața proaspătă  – metoda congelatorului

  Cum păstrezi verdeața proaspătă la congelator

  Dacă vrei să păstrezi verdeața proaspătă timp și mai îndelungat (cum ar fi peste iarnă), congeleaz-o. Pentru ierburile mai tari, înfășoară-le într-un prosop din hârtie umezit și apoi într-o pungă resigilabilă pentru congelator. Poți să porționezi și mănunchiuri mai mici și să le înfășori în folie alimentară din plastic și apoi să le bagi într-o pungă pentru congelator.

  Pentru congelarea ierburilor mai moi, amestecă-le cu ulei de măsline sau cu apă și pune compoziția rezultată în tăvi pentru gheață. Le poți ține la congelator mai multe luni, pentru un stoc constant de verdeață proaspătă în lunile reci.

  Pentru indicații pas cu pas despre cum să congelezi verdeața, îți recomandăm acest articol din arhiva Lovedeco. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce să faci cu verdeața încât să rămână proaspătă cât mai mult timp