Plantele exotice pot fi greu de cultivat în grădinile din România din cauza factorilor de climă. Există însă și câteva specii care tolerează condițiile și aduc astfel un plus de culoare și exotism spațiului tău. În continuare îți prezentăm câteva plante exotice de grădină pe care le poți cultiva.
Există o serie de plante exotice care pot să fie cultivate în grădină. Unele dintre ele destul de rezistente chiar și clima de tip temperat continentală specifică României.
Aceste plante pot să ofere un aer exotic și să aducă un plus de varietate grădinii tale. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva tipuri de plante exotice de grădină pe care le poți cultiva. Venim și cu sfaturi și recomandări.
1. Plante exotice de grădină: măslin
Măslinul (Olea europaea) poate fi cu ușurință una dintre plantele exotice pe care să o adaugi grădinii tale. Pomii mereu verzi aduc un aer tipic mediteranean și pot să fie cultivați fie în grădină, fie în ghiveci.
Acolo unde clima este caldă, măslinul poate produce fructe. Acest lucru este valabil în zona de litoral. Poate să reziste afară până la minus 10 grade Celsius și cresc foarte bine dacă sunt au o poziție către soare și un sol bine drenat. Dacă temperaturi sunt prea scăzute, măslinul trebuie protejat în seră.
Măslinul tolerează uscăciunea, dar trebuie udat pe timpul perioadelor uscate din sezonul de creștere. Primăvara este recomandat să folosești fertilizator pentru creștere. Dacă este plantat în ghiveci, acesta trebuie să aibă diametru mare și adâncime de minim 60 centimetri.
2. Plante exotice de grădină: Leandru Nerium
Leandru Nerium atrage atenția grație florilor colorate și parfumate, fiind o plantă ornamentală spectaculoasă. Se dezvoltă bine în zonele cu soare sau semiumbră și are nevoie de un sol bine drenat. De asemenea, tolerează foarte bine clima României.
La maturitate poate să ajungă și la cinci metri înălțime. Florile sale pot avea culori variate, de la roz, la roșu, alb sau galben. Iar în perioada iunie – septembrie emană un parfum puternic.
Planta suportă temperaturi de până la minus cinci grade Celsius. Dacă iarna este geroasă, planta trebuie protejată cu un strat de mulci sau alte materiale organice.
Leandrul trebuie să fie udat regulat în perioada de creștere și are nevoie de un aport suficient de îngrășământ pentru a stimula înflorirea.
3. Plante exotice de grădină: Yucca filamentosa „Color Guard”
Yucca filamentosa „Color Guard” sau yucca de grădina este una dintre plantele exotice care nu necesită îngrijire deosebită. Asta pentru că rezistă la temperaturi foarte scăzute și are nevoie doar de apă și întreținere atunci când e cazul.
Este o plantă perenă cu frunze lungi și înguste, de culoare verde, cu margini galbene. Yucca este ideală pentru zonele cu climă uscată și caldă, dar poate fi cultivată și în zonele cu ierni foarte reci. Asta pentru că rezistă până la minus 29 de grade Celsius.
Poate să crească până la 60 sau 90 centimetri înălțime, are nevoie de un sol drenat și nisipos și un loc de plantare cu soare sau în semiumbră. Trebuie udată regulat în timpul perioadei de secetă. Are rol de plantă de fundal în grădină.
4. Plante exotice de grădină: Palmier Sagotier Japonez
Deși nu este un palmier, Sagotierul Japonez (Cycas Revoluta) face parte din specia cicadee, având forma unui cocotier. În era victoriană, planta era foarte apreciată, fiind folosită pe post de ornament în casă sau în seră.
Plantei îi place căldura, însă nu suportă să fie pusă în lumina directă a soarelui. Atunci când vine înghețul trebuie mutată la interior. În zonele unde clima este mai blândă, palmierul poate fi lăsat în grădină, dacă este protejat.
5. Plante exotice de grădină: Bougainvillea sanderiana
Bougainvillea sanderiana sau floare de hârtie impresionează cu florile sale colorate, bogate și strălucitoare. Înflorește repede și de mai multe ori la rând în timpul verii, aducând astfel un aer tropical grădinii în care crește.
Are nevoie de o zonă însorită, crește până la trei metri înălțime, fiind o plantă perenă care are nevoie de un necesar de îngrijire mediu. Planta nu tolerează temperaturile sub zero grade Celsius și trebuie să ierneze la adăpost.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]