Plante

Când se culege menta, când se recoltează lavanda și alte recomandări pentru roadele de sezon ale grădinii tale de ierburi

publicat pe 17 mai 2022

    Când se culege menta și cum o poți pune la păstrat pentru mai mult timp sunt întrebări importante dacă ești adept al grădinăritului și ierburilor de sezon. Iar aceste întrebări au, din fericire, răspunsuri.

    Îți povestim în cele ce urmează nu doar când se culege menta și cum, dar și când se recoltează lavanda, când se recoltează busuiocul, când se recoltează rădăcina de păpădie și, nu în ultimul rând, când se pun semințele de răsaduri pentru culturi viitoare.

    Când se culege menta: ghid complet pentru cultivarea și păstrarea mentei

    recoltare menta
    Menta se recoltează primăvara.

    În prezent, există peste 30 de tipuri de mentă care cresc nativ pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Menta poate fi consumată proaspătă, uscată, pudră sau congelată.

    Dacă iubești aroma răcoritoare de mentă, poți să-ți duci dragostea pentru mentă la următorul nivel și să crești mentă în grădina ta. Cultivarea mentei este destul de ușoară. Dar planta de mentă poate deveni invazivă, motiv pentru care grădinarii o cresc adesea controlat, în recipiente. Menta se recoltează primăvara, iar modul în care culegi plantele de mentă joacă un rol important în creșterea și sănătatea generală a plantelor.

    Când se culege menta: momentul recoltării este primăvara

    Cel mai bun moment pentru a recolta frunzele de mentă este chiar înainte de apariția florilor, de obicei la jumătatea sezonului de creștere. Cu toate acestea, poți începe să culegi frunze individuale de îndată ce plantele ajung la cel puțin zece centimetri înălțime.

    Pentru utilizare proaspătă, alege frunze verzi din plantă, după cum este necesar. Dacă vrei să colectezi menta în vrac, ar trebui să poți recolta de trei până la patru ori pe tot parcursul sezonului de creștere. În general, planta va crește frunziș nou odată la două sau trei săptămâni. Păstrează solul umed în jurul plantei pentru o recuperare rapidă. Și recoltează dimineața, deoarece roua începe să se evapore din frunze. În acest moment al zilei, uleiurile esențiale din frunziș sunt foarte puternice. Drept urmare, frunzele vor avea o aromă mai intensă.

    În timpul iernii planta, ar trebui să duci planta în interior, altfel vei putea crește mentă abia sezonul următor, căci înghețul provoacă daune plantei.

    Un alt factor important de luat în considerare atunci când recoltați menta este durata de viață a plantei. Pentru majoritatea grădinarilor, cea mai bună abordare este să se țină de recoltarea regulată pentru ca planta să producă frunziș. Dar dacă planta ta a început deja să se înmulțească în grădină poți recolta înainte ca florile să apară. Menta poate căpăta o notă ușor amară odată ce înflorește.

    Când se culege menta și cum se recoltează menta astfel încât planta să nu aibă de suferit

    cum se culege menta
    Folosește o foarfecă de grădină atunci când tai tulpinile și frunzele.

    Recoltarea frunzelor de mentă este foarte ușoară. Dacă ai nevoie doar de câteva frunze pentru o rețetă sau un ceai poți pur și simplu să rupi sau smulgi frunzele individuale direct de pe tulpini. Pe de altă parte, dacă vrei să recoltezi în vrac pentru depozitare sau ai nevoie de multă mentă pentru gătit, taie tulpinile și frunzele folosind o foarfecă de grădină sau o foarfecă normală bine ascuțită.

    Pentru recolte mari așteaptă până înainte de înflorire, când aroma este cea mai intensă. Culege frunzele îngălbenite de pe plantă înainte de a recolta și apoi taie fiecare tulpină deasupra primului sau al doilea set de frunze de pe partea inferioară a tulpinii. Acest lucru vă ajuta planta să producă clorofilă pentru propriile nevoi pe măsură ce se recuperează.

    Reține că frunzele tinere sunt mai aromate în comparație cu cele mai vechi și mai mari. Așadar, asigură-te că recoltezi mai întâi frunzele mai mici de deasupra. Astfel te vei bucura de o aromă mai bogată și vei încuraja planta să crească din nou. Prin tăierea regulată plantele de mentă vor crește mai stufoase și vor produce frunziș mai aromat.

    Un sfat important de reținut este că nu ar trebui să recoltezi prin ruperea tulpinii. Folosește întotdeauna instrumente ascuțite și sterile, pentru că o tulpină ruptă este expusă riscului de a contracta boli. O tăietură curata limitează acest risc.

    Când se culege menta și cum se păstrează

    Păstrează menta proaspăt recoltată la temperaturi reci. Depozitarea în frigider este ideală. Înfășoară lejer frunzele de mentă într-un prosop de hârtie umed și pune-le într-o pungă de plastic perforată. Depozitarea în acest fel poate păstra menta proaspătă timp de șapte până la zece zile.

    Alternativ, ia tulpinile proaspete și pune-le într-un pahar sau un borcan cu apă, cu o pungă de plastic deasupra pentru a acționa ca o cupolă și a menține umiditatea ridicată. În fiecare zi, schimbați apa cu apă curată și proaspătă. Păstrată în acest fel, menta poate dura 10 până la 14 zile.

    Cum se usucă menta și cum se depozitează pentru a evita mucegaiul

    Este adevărat că menta uscată nu poate concura cu omologul ei proaspăt în ceea ce privește aromă sau gust. Cu toate acestea, uscarea frunzelor de mentă este o modalitate excelentă de a păstra menta pentru utilizare pe termen lung. Spală tulpinile cu apă rece înainte de a usca menta. Pentru păstrarea aromei evită utilizarea căldurii la uscare. O opțiune bună sunt și deshidratoarele.

    Agață un mănuchi de tulpini de mentă cu susul în jos într-un spațiu întunecat și bine ventilat și acoperă frunzele cu o pungă de hârtie maro. Frunzele de mentă se usucă în aproximativ una până la două săptămâni. Odată ce frunzele verzi se sfărâmă ușor, scoate-le cu grijă din punga de hârtie și separa-le de tulpină. Pune frunzele uscate, mărunțite, într-un borcan și aerisește-l zilnic prin amestecarea frunzelor ca să eviți formarea mucegaiului.

    Menta uscată și depozitată corespunzător își poate păstra parfumul și aroma timp de aproximativ unu până la trei ani.

    Cum să îngheți menta pentru păstrare la congelator

    Poți să congelezi menta, nu doar să o usuci. Taie frunzele mărunt și pune-le în tăvi pentru cuburi de gheață. Adaugă puțină apă. Ia apoi cuburile cu mentă înghețată și depozitează-le într-o pungă în congelator. Se vor păstra bine cel puțin trei luni.

    Când se recoltează lavanda: cum o cultivi și cum o recoltezi

    cand se culege lavanda
    Lavanda este inclusă ocazional în amestecurilor de Herbes de Provence.

    Lavanda este una dintre cele mai iubite ierburi din grădină, pe bună dreptate. Nu numai că este frumoasă și parfumată, dar această plantă versatilă se dezvoltă în unele dintre cele mai dure condiții de grădină.

    Când se recoltează lavanda și cum o crești

    Lavandula angustifolia, lavanda, este foarte rezistentă. Pentru ca aceasta să crească frumos are trei cerințe de bază în creștere – un drenaj foarte bun, un sol relativ sărac și mult, mult soare.

    Acestea sunt condițiile de creștere la care tânjește lavanda domestică, care se acceptă ușor atât un sol bine drenat, moderat fertil, cât și containerele.

    Datorită toleranței sale la pozițiile de vânt, lavanda este un excelentă gard viu mic sau pentru un paravan, dacă o crești în containere agățate pe un suport vertical. Lavanda are un parfum subtil foarte plăcut, așa că este o idee bună să o cultivi în locurile tale de relaxare.

    Cum să crești și să îngrijești lavanda

    Lavanda poate fi plantată prin semințe, dar trebuie să știi că germinarea poate dura luni bune. O modalitate mai ușoară de a înmulți lavanda este prin butași, care asigură o plantă matură mult mai devreme, precum și aspectul identic și împrumutarea calităților de la planta mamă.

    Tăierea lavandei în zonele cu climă răcoroasă este un proces în două etape, fie pentru plante individuale, fie pentru acoperire. Tulpinile florale pot fi recoltate în timp ce înfloresc sau tăiate după ce florile se estompează pentru a menține planta ordonată din punct de vedere vizual.

    Lasă frunzișul peste iarnă pentru a proteja noile plante de îngheț, apoi taie plantele primăvara, dar nu complet, pentru că altfel nu vor mai crește plante noi din planta originală.

    În climatul cald, tăierea poate fi efectuată toamna.

    Dezavantajul lavandei este că are o durată de viață limitată. Tăierea anuală, așa cum este descrisă mai sus, este o necesitate pentru a o menține stufoasă, dar chiar și cu cea mai judicioasă îngrijire, plantele vor trebui probabil înlocuite după cinci până la zece ani.

    Când se recoltează lavanda și cum se folosește

    Lavanda este renumită în primul rând pentru parfumul și aspectul său plăcut. Recoltarea și uscarea lavandei este simplă – taie pur și simplu tulpinile înainte ca florile să se deschidă și când ai adunat suficient pentru nevoile tale, leagă tulpinile împreună și agață-le la uscat undeva la adăpost. După câteva săptămâni florile se vor fi uscat complet și vor putea fi scuturate ușor din tulpini într-un recipient.

    Păstrează-le într-un borcan cu capac într-un loc răcoros și întunecat. Deși este comestibilă, lavanda este rareori folosită în rețete. Este inclusă ocazional în amestecurilor de Herbes de Provence, iar frunzele pot fi tocate și adăugate cu moderație la unele sosuri.

    Când se recoltează busuiocul: plantare, recoltare, păstrarea și depozitarea busuiocului uscat

    Busuiocul este o plantă aromată care dă savoare multor feluri de mâncare. Plantează semințe sau fă transplanturi după ce a trecut pericolul de îngheț, când solul este cald și pregătit să producă o recoltă abundentă în doar câteva săptămâni. Continuă să recoltezi frunzele pentru a menține planta puternică.

    Când se recoltează busuiocul: află mai întâi cum îl plantezi

    Busuiocul va crește cel mai bine într-o locație care este expusă la soare timp de șase până la opt ore zilnic, dar crește bine și în zone în care soarele ajunge doar parțial.

    Solul trebuie să fie moderat fertil și umed, dar bine drenat. Busuiocul crește excelent în recipiente sau paturi înălțate, pentru că acestea au un drenaj mai bun. pH-ul solului ar trebui să fie în mod ideal între 6,0 și 7,5 (ușor acid până la neutru).

    Dacă intenționezi să folosești busuiocul la gătit asigură-te că solul este curat, fără urme de insecticide, pesticide sau alte substanțe chimice nesănătoase și crește-l departe de zonele de acces sau aglomerate, pentru a evita depunerea substanțelor nocive pe plante.

    Când se plantează busuiocul

    Înainte să afli cum se recoltează busuiocul trebuie să știi mai multe despre plantarea acestuia. Pentru a fura startul în sezonul de plantare începe să sădești semințele în interior cu aproximativ șase săptămâni înainte de ultimul îngheț, dacă raportarea condițiilor meteo din zona în care locuiești este în general corectă și îți poate servi drept ghid.

    Pentru a planta afară, așteaptă până când solul s-a încălzit la cel puțin 10 grade Celsius – de preferință în jur de 21 de grade Celsius pentru o creștere optimă. Temperaturile pe timp de noapte nu ar trebui să scadă sub 10 grade Celsius.

    Cum se plantează busuiocul

    busuioc in ghiveci
    Busuiocul crește bine atât în grădină, cât și în ghiveci.

    Seamănă semințele la cel mult un centimetru adâncime. Când apar răsadurile și au în jur de trei perechi de frunze, ține cont că busuiocul ar trebui să crească la aproximativ 30 până la 60 de centimetri în înălțime. Poți să plantezi busuiocul printre roșii – acestea nu se înțeleg bine doar în farfurie, ci și în grădină.

    Când se recoltează busuiocul: cum să crești busuioc pentru o recoltă bună

    Asigură-te că solul este umed. Plantelor de busuioc le place umezeala. Dacă locuiești într-o zonă cu climă toridă, folosește mulci în jurul plantelor. Mulciul va ajuta la menținerea umezelii și la suprimarea buruienilor. În perioadele secetoase de vară, udă plantele liber.

    După ce răsadurile au produs primele șase frunze, tăie planta chiar deasupra celui de-al doilea set. Acest lucru încurajează plantele să înceapă să se ramifice și să producă mai multe frunze pentru recoltare. De fiecare dată când o ramură are șase până la opt frunze, repetă tăierea ramurilor înapoi la primul lor set de frunze.
    Fertilizează cu moderație pe tot parcursul sezonului cu un îngrășământ potrivit.

    După aproximativ șase săptămâni, prinde lăstarul central pentru a preveni înflorirea timpurie. Dacă florile cresc, taie-le. Dacă vremea va fi rece sau dacă un îngheț brusc este iminent, recoltează busuiocul în prealabil, pentru că temperaturile reci vor distruge plantele.

    Când se recoltează busuiocul și cum îl recoltezi

    cum se culege bucuioscul
    Recoltează busuiocul dimineața devreme, când frunzele sunt suculente.

    Culege frunzele de busuioc odată de plantele ating înălțimea de 15-20 de centimetri înălțime. Busuiocul crește accelerat odată ce temperaturile ajung la 27 de grade Celsius.

    • Recoltează busuiocul dimineața devreme, când frunzele sunt suculente.
    • Culege frunze în mod regulat pentru a încuraja creșterea pe tot parcursul verii.
    • Chiar dacă nu ai nevoie de frunze este recomandat să le culegi dacă își dorești o plantă longevivă și sănătoasă. Le poți pune la uscat sau congelat pentru o utilizare ulterioară.
    • Dacă ai grijă să culegi frunzele în mod regulat. Dacă culegi în mod regulat, douăsprezece plante de busuioc pot produce patru până la șase căni de frunze pe săptămână.

    Cum se păstrează busuiocul pentru utilizări ulterioare

    Cea mai bună metodă de păstrare a busuiocului este congelarea. Înghețarea va împiedica planta să-și piardă o bună parte din aromă. Pentru o congelare rapidă ambalează frunzele întregi sau tocate în pungi de plastic ermetice și pune-le la congelator.

    O altă metodă de păstrare este uscarea busuiocului, deși o parte din aromă se va pierde. Desprinde frunzele de la tulpină și pune-le într-o zonă bine ventilată și umbrită. După trei până la patru zile, dacă plantele nu sunt complet uscate, pune-le în cuptor la cea mai mică temperatură, cu ușa ușor deschisă. Nu uita să întorci frunzele pentru o uscare egală și să le verifici frecvent.

    Când se recoltează rădăcina de păpădie

    Rădăcina de păpădie este bine cunoscută ca agent de detoxifiere, dar are un rol important în tratamentele complementare pentru artrită. În plus, este bună în caz de mahmureală.

    Când se recoltează rădăcina de păpădie: care sunt anotimpurile potrivite

    cand se culege radacina de papadie
    Cu cât rupi sau deteriorezi rădăcina mai puțin reduci riscul de-a pierde multă seva, bună pentru proprietățile ei medicinale.

    Recoltează rădăcinile de păpădie începând cu sfârșitul toamnei sau la începutul primăverii, când planta este latentă și are rădăcini puternice. Pentru uz medicinal, majoritatea surselor spun că recolta de toamnă este cea mai bună. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de inulină (fibre insolubile) sunt mai mari, iar nivelurile de fructoză sunt mai scăzute.

    Înghețarea iernii transformă inulina în fructoză, ceea ce face rădăcinile de primăvară mai gustoase pentru mâncare. Rădăcinile de primăvară sunt mai puțin amare și conțin o cantitate mai mare de taraxacină, care stimulează ajută fierea.

    Când se recoltează rădăcina de păpădie și care este cel mai bun mod de recoltare

    Pentru a scoate rădăcinile folosește o ustensile de săpat de dimensiuni mici sau o furculiță rezistentă. Cu cât rupi sau deteriorezi rădăcina mai puțin reduci riscul de-a pierde multă seva, bună pentru proprietățile ei medicinale. Solul adânc și bogat produce cele mai groase și mai ușor de recoltat rădăcini.

    Este important să folosești doar rădăcinile din solul curat, fără reziduuri de substanțe toxice. Alege plante mari și viguroase.

    Cum se păstrează rădăcinile de păpădie

    Poți să folosești rădăcinile de păpădie proaspete pentru gătit și medicamente sau le poți conserva pentru o utilizare ulterioară.

    Pentru depozitarea pe termen lung, uscarea funcționează cel mai bine. Curăță bine rădăcinile înainte de tăiere, apoi taie-le pe lungime în fâșii groase uniforme pentru reducerea timpului de uscare. Folosește un deshidratator pentru uscarea rapidă la setarea de 35 de grade Celsius, până când acestea devin casante.

    Alternativ, se pot întinde pe o masă într-un loc răcoros, uscat, cu un flux bun de aer. Prin această metodă rădăcinile de păpădie se usucă în aproximativ două săptămâni. Rădăcinile uscate pot fi păstrate pe o perioadă de aproape un an.

    Când se pun semințele pentru răsaduri

    Dacă a venit primăvara este, așa cum deja am stabilit, timpul să pregătești grădina pentru noi recolte. Când se pun semințele de răsaduri depinde de zona în care stai, de temperaturi, sol și de plantele pe care vrei să le plantezi prin semințe.

    Este important, de asemenea, să știi care sunt momentele potrivite pentru plantarea de semințe. Astfel vei îmbunătăți procesul de germinare și sporești șansele unei grădini cu plante sănătoase și viguroase.

    În cazul anumitor plante este recomandat să începi germinarea în interior și să le cultivi pentru transplant ulterior, în timp ce pe altele le poți însămânța direct afară.

    Unele plante sunt cel mai bine începute în interior și cultivate pentru transplant, iar unele pot fi însămânțate direct afară. Majoritatea semințelor transplantate cresc mai repede și produc mai repede decât cele însămânțate direct afară. În cea mai mare parte, culturile de toamnă timpurie sunt potrivite pentru însămânțarea directă, în timp ce culturile de vară sau cele care necesită un sezon lung de creștere ar trebui să fie semănate în interior.

    Momentele de începere a semințelor trebuie să ia în considerare maturitatea, durata sezonului de creștere, soiul, zona și momentul ultimului îngheț așteptat.

    Când se pun semințele pentru răsaduri: ce luni ale anului sunt potrivite

    gradina plante aromatice
    Plantele care ar trebui sădite din timp sunt plantele de broccoli, varza, conopida și salata verde.

    Ca regulă generală, semințele trebuie sădite cu patru până la șase săptămâni înainte de data ultimului îngheț. Calculează luând data ultimului îngheț și scăzând zilele până la transplant. Cel mai bun moment pentru plantare este de obicei de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii mai.

    Nu te grăbi. Oferă plantei suficient timp pentru germinare și apoi creștere până la o dimensiune adecvată de transplant.

    Când se pun semințele pentru răsaduri în funcție de soi

    Plantele care ar trebui sădite din timp sunt plantele de broccoli, varza, conopida și salata verde. Seamănă semințele pentru acestea în interior cu zece săptămâni înainte de data ultimului îngheț anticipat. Plantele de sezon cald, cum ar fi roșiile, ardeii și vinetele au nevoie de șapte săptămâni.

    Pentru cucurbitacee și pepeni este recomandat să aștepți plantarea cu patru săptămâni înaintea ultimului îngheț. Odată ce semințele tale au germinat și au crescut în timpul potrivit, dă-le putere prin aclimatizarea treptată a noilor plante la condițiile exterioare pentru perioade din ce în ce mai lungi de timp. Acest lucru reduce șocul și asigură transplanturi mai sănătoase.

    Cum semeni semințele de răsaduri în interior pentru a fi pregătite de transplantare

    Folosește un amestec de pământ de grădină de calitate, special pentru răsaduri, și compost. Orice recipient de plantare cu un drenaj bun este potrivit. Seamănă semințele în funcție de adâncimea de plantare recomandată, pe care o găsești pe pachetul de semințe. Unele semințe recomandă doar un strat subțire de pământ peste semințe, în timp ce altele au nevoie să fie plantate un pic mai adânc.

    Poți stimula germinarea prin înmuierea semințelor mai mari în apă sau învelindu-le peste noapte într-un prosop de hârtie umed. Pune recipientele într-un loc cald. Cele mai multe semințe au nevoie de temperaturi de aproximativ 16 grade Celsius pentru o germinare optimă. Mută recipientele într-o zonă bine luminată după ce răsadurile au germinat.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments