Bucătărie

Top trucuri în bucătărie care te ajută să faci totul corect și mai rapid

publicat pe 23 apr. 2024

    Atunci când gătești, e important să folosești trucuri în bucătărie care fac tot procesul unui mai ușor și mai accesibil. Unele trucuri sunt atât de banale, dar cu un efect atât de semnificativ, încât le vei adopta destul de repede. Iată câteva trucuri în bucătărie pe care nu le știai și care te vor ajuta să faci totul mai rapid și mai corect. 

    Trucuri în bucătărie pe care nu le știai

    În bucătărie, pentru un rezultat pe măsură, contează eficiența și bunele practici. Chiar dacă unele obiceiuri de gătire sunt mereu aceleași, există și o serie de trucuri care fac ca totul să fie mai rapid și mai bine făcut. În cele ce urmează, iată câteva trucuri în bucătărie care te vor ajuta. 

    Pune un cub de unt în apa de la paste 

    paste proaspat gatite pentru care s-a folosit un cub de unt
    Untul gătește pastele mai bine, iar acestea vor avea un gust desăvârșit

    Pastele reprezintă o masă rapidă, bogată în carbohidrați, cu beneficii pentru dieta ta dacă consumul se face moderat. În ciuda procesului simplu de preparate, fiecare detaliu contează pentru gustul mâncării. Tocmai de aceea, bucătarii pricepuți apelează la un truc simplu. Pun un cub de unt în apa în care fierb pastele. Untul ajută ca pastele să nu mai facă spumă și să fie gătite uniform. 

    La fel de important pentru gustul autentic de paste, e important să NU speli pastele după ce le fierbi. Altfel, sosul pe care îl pui ulterior nu se va mai prinde de paste și preparatul nu va fi gătit corect. 

    Dacă vrei ca pastele să aibă o textură nedetă și plăcută, atunci o lingură de zeamă de lămâie în apa în care fierb va ajuta acest proces. 

    Friptura nu se înțeapă cu furculița sau cu cuțitul 

    pui la cuptor, gătit, alături de ustensile de gatit
    Friptura, indiferent că e de pui, de porc sau de vită, nu trebuie înțepată cu cuțitul în timpul gătirii

    Ai putea crede că metoda verificării cărnii cu cuțitul sau cu furculița este una uzuală și de înțeles în procesul gătirii. Însă, aparent, este una greșită. 

    Asta pentru că odată înțepată, friptura va avea orificii prin care sucul rezultat în procesul de gătire se va scurge. Carnea gătită nu va mai fi la fel de fragedă și de suculentă, iar odată scoasă de la cuptor se va usca mai rapid. 

    Dacă nu este înțepată, friptura odată gătită trebuie lăsată să se odihnească câteva minute înainte de a fi tăiată. Sucul va fi păstrat astfel la interior și va ține carnea proaspătă. 

    Este recomandat ca pentru friptură sau pentru preparatele la grătar să folosești un clește de gătit. 

    Pune mereu sare în apa în care fierbi ouă 

    oua fierte cu coaja tare pentru care s-a folosit sare
    Sare face coaja mai tare, iar gustul oului va fi mai bun

    Un truc foarte util, mai ales în perioada sărbătorilor de Paște, sarea pusă în apa în care ouăle fierb ajută foarte mult. Asta pentru că întărește coaja ouălor, iar acestea nu se vor crăpa în timpul fierberii. 

    Dacă nu ai sare la îndemână, o lingură de oțet poate duce la același rezultat. 

    Folie de aluminiu pe cozile bananelor 

    banane coapte cu folie de aluminiu pusă la cozi
    Folia de aluminiu face ca bananele să reziste mai multe zile pentru a fi consumate

    Un truc din ce în ce mai utilizat în bucătărie, acoperirea cozilor de banană cu folie de aluminiu ajută la menținea fructelor mai bune pentru mai multe zile. 

    Asta pentru că folia de aluminiu încetinește procesul de coacere a bananelor și le face să reziste pentru mai multe zile. 

    Tot ce ai de făcut este să acoperi cozile cu bucățele mici de folie de aluminiu. În felul acesta realizezi o barieră care reducere eliberarea etilenei, gazul care face ca bananele să se coacă mai repede. 

    Bananele vor rămâne proaspete pentru mai multă vreme și în felul acesta ajuți și la reducerea risipei alimentare. 

    Alte trucuri utile în bucătărie care te ajută să economisești timp și bani

    În final, ți-am pregătit și o serie de trucuri rapide care să te ajute să economisești bani și timp în bucătărie: 

    Tocătorul de lemn folosit în exces fără a fi curățat se va impregna cu mirosuri neplăcute. Pentru a îndepărta mirosurile și resturile mici de alimente, freacă tocătorul de lemn cu sare grunjoasă. Lasă să acționeze minim 15 minute. După care, freacă tocătorul cu o jumătate de lămâie și lasă să se usuce. Mirosurile neplăcute vor dispărea rapid. 

    Verdețurile precum pătrunjel, mărar sau leuștean vor rămâne verzi pentru mai mult timp dacă sunt păstrate corect. Taie o parte mică din capătul tulpinilor, apoi pune verdețurile într-un recipient cu apă. Pune o pungă de plastic peste coroana de frunze și leagă o sfoară în jurul recipietului. Trucul va ține verdețurile proaspete pentru câteva zile. 

    Dacă vrei să spumezi laptele însă nu ai la dispoziție un mixer sau o cană electrică, poți folosi o metodă mai simplă. Umple un borcan mic cu lapte până la jumătate. Strânge bine capacul și agită-l până când laptele se dublează în volum. Scoate apoi capacul și pune borcanul la cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde. Spuma de lapte va fi potrivită pentru un cappuccino sau un cafe latte. 

    Atunci când pregătești chiftele ai nevoie de pesmet, un ingredient esențial. Însă ce faci dacă nu ai pesmet la îndemână? Simplu! Folosești câteva felii de pâine prăjită date prin răzătoare. Acestea pot fi un bun înlocuitor, cu aromă pe măsură. 

    Un borcan gol care a avut cremă de ciocolată mai poate fi folosit pentru a face o băutură caldă. Ai nevoie de lapte fierbinte turnat în borcan. Ca mai apoi să amesteci cu o linguriță. Resturile de ciocolată se vor desprinde de pe pereții borcanului, iar în final va rezulta o cremă delicioasă și caldă de ciocolată. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments