UTILE

Utilizări oțet de vin: 7 soluții cu care să cureți sau să dezinfectezi obiectele din casă

  Oțetul de vin are mai multe utilizări decât crezi. Dincolo de bucătărie, oțetul poate să fie folosit pentru curățenia casei. Sau poate avea efect de luciu pentru diverse suprafețe. Iată câteva utilizări pentru oțetul de vin care îți pot fi de folos în viața de zi cu zi, de la curățat obiecte, la dezinfectat și redat luciu suprafețelor. 

  În bucătărie, oțetul de vin este folosit îndeosebi pentru a da aromă preparatelor cum ar fi supe, sosuri sau marinade. Acest tip de oțet este unul dintre ingredientele de bază în bucătăria franțuzească, de exemplu, pentru aceste tipuri de preparate. 

  Oțetul de vin poate fi folosit, de asemenea, și la curățenie. Are efect de împrospătare a covoarelor, poate să scoată petele de calcar sau rugină și poate împrospăta perdelele îmbâcsite. 

  Acestea sunt doar o parte dintre utilizările clasice ale oțetului de vin. În cele ce urmează îți arătăm ce mai poți face cu oțetul din vin și cum îl mai poți folosi. 

  1. Utilizări oțet de vin: revitalizează pielea naturală

  utilizari otet de vin shutterstock

  Mobilierul îmbrăcat în piele naturală, de la canapele, până la tabureți, poate fi revitalizat cu ajutorul oțetului de vin. Pielea mătuită poate căpăta un aspect ca nou dacă este lustruită cu această substanță. 

  Ai nevoie de trei linguri de oțet de vin pe care să le amesteci cu trei linguri de ulei de semințe de in. Lustruiește temeinic suprafețele de piele naturală cu substanța rezultată și în scurt timp vei vedea că aspectul materialului se schimbă. Amestecul de oțet și ulei poate fi folosit și pe ghete, cizme sau genți din piele.

  2. Utilizări oțet de vin: protejează mobila din lemn

  Mobila din lemn poate, de asemenea, să capete un aspect lucios și curat dacă este lăcuită cu un amestec cu oțet. Indiferent că a fost lăcuită sau nu, mobila din lemn poate fi păstrată și protejată și mai bine în acest fel. 

  Într-un pahar de apă caldă, amestecă două linguri de oțet de vin cu trei linguri de ulei de măsline. Va rezulta o emulsie, după ce ai amestecat totul bine. Toarnă câte puțin pe mobila de lemn și cu o lavetă lustruiește obiectele din lemn natur. 

  3. Utilizări oțet de vin: scoate mirosurile neplăcute

  utilizari otet de vin shutterstock

  Cu ajutorul oțetului de vin poți să scoți mirosurile neplăcute din borcanele care au stat închise prea mult timp. 

  Spală borcanul bine de tot cu detergent de vase, după care, peste noapte, lasă un deget de oțet de vin în interior. Borcanul trebuie să fie închis ermetic, iar a doua zi o să observi că oțetul a absorbit mirosurile neplăcute. 

  4. Utilizări oțet de vin: redă strălucirea accesoriilor

  Oțetul de vin face minuni și în cazul decorațiunilor vechi din casă. Cum ar fi în cazul accesoriilor din alamă sau bronz, în cazul mânerelor sau butoanelor. Oțetul de vin le poate reda strălucirea, fără să le afecteze culoarea. 

  Pentru asta, ai nevoie de oțet de vin și praf de copt. Amestecă cele două ingrediente până când obții o pastă de consistența unei creme pentru mâini. Lustruiește obiectele metalice cu această pastă și acestea vor avea din nou lucius de odinioară. 

  5. Utilizări oțet de vin: curăță espressorul

  Depunerile de pe partea de sticlă a espressorului nu trebuie curățate cu o pastă abrazivă, pentru că urmele vor rămâne vizibile. 

  În schimb, pune oțet și apă în espressor, ca și cum pui apă și cafea. Pornește espresorul și lasă oțetul de vin să acționeze câteva ore. Oțetul va dizolva depunerile, pe care, ulterior, le poți îndepărata cu un burete fin de vase. 

  6. Utilizări oțet de vin: spală covorașele

  Utilizate pentru o perioadă lungă de timp, covorașele de mașină pot să aibă defecte și urme greu de scos. Totodată, pot să aibă un miros greu de cauciuc. 

  Într-un lighean încăpător, toarnă câteva sticle de oțet de vin. Pune covorașele în lighean cât să fie acoperite de lichid. Lasă-le în lighean pentru câteva ore, pentru ca oțetul să acționeze. În final, spală covorașele cu apă caldă și detergent lichid, iar mirosurile și petele vor dispărea. 

  7. Utilizări oțet de vin: dezinfectează bolurile animalelor

  utilizari otet de vin shutterstock

  În cazul animalelor de companie, e important să dezinfectezi regulat bolurile de apă și de mâncare. Dar fără să folosești substanțe pe bază de clor. Oțetul de vin poate fi substanța ideală de curățare în acest caz. 

  Lasă bolurile să stea în oțet pentru câteva ore, apoi spală-le și clătește-le cu apă fierbinte. Așteaptă să se usuce și să dispară mirosul de oțet. După care poți pune mâncare și apă în ele. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Utilizări oțet de vin: 7 soluții cu care să cureți sau să dezinfectezi obi...