CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

9 dintre cele mai murdare obiecte din bucătărie și cum să cureți bacteriile de pe ele

publicat pe 15 mart. 2023

    Cele mai murdare obiecte din bucătărie sunt cele pe care le utilizezi cel mai des. Sunt fix acele obiecte despre care ai impresia că sunt curate, dar care adăpostesc cele mai multe bacterii. Ca să ai o bucătărie curată și fără bacterii, am luat la rând aceste cele mai murdare obiecte și am căutat soluții pentru curățarea lor.

    Bucătăria este considerată inima casei, motiv pentru care, fără să știi, poate să fie și cel mai murdar loc din casă, cam pe același loc cu baia. Murdăria poate apărea din motive evidente: vase nespălate, utilizarea cuptorului sau diverse substanțe vărsate pe gresie, de exemplu. Numai că există zone și obiecte din bucătărie care sunt trecute cu vederea, fix acelea care ar putea să fie cele mai murdare. 

    Trebuie doar să te gândești așa: care sunt acele zone și acele obiecte pe care le frecventezi și le folosești cel mai des în bucătărie? Top of mind ar trebui să fie: blatul de bucătărie, mânerele mobilierului sau electrocasnicelor, chiuveta, bureții de spălat vase sau sticlele de apă reutilizabile. Pe multe le atingi zilnic, așa că se murdăresc mult mai repede. 

    Ține cont că multe dintre acestea sunt medii ideale unde bacteriile pot să se înmulțească. Bacterii precum Salmonella, E. coli, Campylobacter, Shigella sau Listeria sunt printre cele mai des regăsite în bucătărie, acolo unde mediul le permite să se dezvolte prin murdărie și umezeală.

    Fun fact: nicio bacterie sau virus nu poate supraviețui pe suprafețe uscate, cu o umiditate mai mică de 10%.

    Pentru a evita apariția murdăriei, dar și pentru a scăpa de bacterii nedorite, iată care sunt, potrivit The Spruce cele mai murdare locuri și obiecte din bucătărie și ce soluții de curățare ai. 

    1. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: mânerele și butoanele electrocasnicelor

    microunde bucatarie murdara shutterstock
    Atingi atât de des mânerele obiectelor din bucătărie încât nu îți dai seama cât de murdare sunt Foto: Shutterstock

    Poate nu e tocmai primul lucru la care te gândești, dar mânerele mobilei de bucătărie sunt unele dintre cele mai murdare obiecte. La fel și butoanele de pe aragaz, de exemplu. Acestea sunt, probabil, unele dintre cele mai folosite obiecte din bucătărie și cel mai puțin curățate. Gradul de risc crește atunci când gătești alimente crude și le atingi după ce ai pus mâna pe un mâner. 

    Cea mai eficientă soluție de curățare a mânerelor și butoanelor de electrocasnice este spray-ul dezinfectant. Aplici dezinfectantul și cureți cu o cârpă curată sau cu un prosop de hârtie. Foarte important, procesul trebuie repetat măcar o dată pe săptămână. 

    2. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: chiuveta

    chiuveta bucatarie murdara shutterstock
    Chiuveta este unul dintre cele mai murdare obiecte din bucătărie, motiv pentru care trebuie igienizată constant Foto: Shutterstock

    Poți să ai impresia că datorită flow-ului mare de apă care trece prin chiuvetă e un spațiu destul de curat. În realitate, microbii și bacteriile stau pe suprafața chiuvetei, în special în zonele de unire cu blatul, în jurul scurgerii și pe sita de scurgere care blochează resturile de mâncare. 

    Ideal ar fi să dezinfectezi chiuveta după fiecare spălare de vase. Curăță mânerele și robinetul la fel de bine pentru că sunt mereu stropite cu apă sau resturi de mâncare. Șervețelele dezinfectante de unică folosință pot fi un real ajutor în acest caz și pot elimina microbii de pe toată suprafața chiuvetei. 

    3. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: bureți, perii și cârpe

    burete bucatarie murdara shutterstock
    Buretele poate aduna foarte multe bacterii dacă e folosit pentru un timp îndelungat Foto: Shutterstock

    Bureții de bucătărie și periile constituie mediul perfect de dezvoltare pentru bacterii dacă nu sunt curățate corect după utilizare și dacă sunt folosite pentru un timp mult prea îndelungat. Ține minte că bacteriile de pe burete se pot dezvolta grație umidității și unor substanțe benefice lor precum particule alimentare, celule moarte de piele sau sânge. 

    Nu e de mirare că bureții de vase sunt supranumiți „hoteluri pentru bacterii”, din moment ce pot adăposti și dezvolta 10.000 bacterii pe 2.5 centimetri pătrați de suprafață. Totodată, buretele este considerat de 200.000 ori mai murdar decât vasul de toaletă. 

    Poți să folosești apă fierbinte pentru curățarea lor și chiar poți să le lași la înmuiat pentru o perioadă de timp. În felul acesta, posibilele bacterii care se dezvoltă pe bureți și perii vor dispărea cu siguranță. Un alt truc util și de efect este să le pui în mașina de spălat vase și să le supui un ciclu scurt de spălare. 

    De asemenea, dacă lași bureții într-o soluție de oțet pentru minim 20 minute se vor curăța, iar multe dintre bacterii vor dispărea. O perie cu peri din nailon poate fi, de asemenea, o soluție mai bună decât o perie convențională în cazul spălării vaselor pentru că nu acumulează atât de multe bacterii. 

    3. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: frigiderul

    frigider murdar shutterstock
    Curăță cu atenție rafturile frigiderului pentru a evita apariția de bacterii Foto: Shutterstock

    Frigiderul este un alt mediu propice dezvoltării unor bacterii dăunătoare sănătății tale dacă nu este curățat și igienizat corect. Este foarte important să speli des sertarele frigiderului pentru a evita contaminarea deoarece se pot depune reziduuri din alimentele pe care le stochezi. De exemplu, fructele și legumele pot depune astfel de bacterii din cauza gradului de degradare rapid. 

    Același efect îl au și carnea crudă, laptele sau untul care nu au fost corect depozitate. Scurgerile din ambalaj pot să se depună pe sertare și pe marginile pereților frigiderului, murdărie care ajunge să fie greu de curățat. 

    Pentru a scăpa de orice fel de bacterii din frigider, precum și pentru a preveni apariția mucegaiului, scoate rafturile frigiderului și spală-le cu detergent de vase și cu apă fierbinte. Curăță-le apoi cu o cârpă curată și dezinfectează-le cu o soluție igienizantă pe bază de alcool. Șterge-le la final cu un prosop de bucătărie. Înainte să pui rafturile la loc șterge suprafața interioară a frigiderului cu șervețele dezinfectante. 

    4. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: tocătorul

    tocator bucatarie murdara shutterstock
    Spală tocătorul cu atenție pentru a elimina bacteriile dintre crăpături Foto: Shutterstock

    Tocătoarele, mai ales cele din lemn, pot ascunde o mulțime de bacterii în crăpăturile formate pe suprafață. De aceea e important să ai măcar două tocătoare în bucătărie: unul pentru legume și fructe, un altul pentru carne. Practica folosirii a două tocătoare distincte poate reduce contaminarea încrucișată pe perioada preparării mesei. 

    Cea mai bună metodă de curățare a unui tocător este cu apă fierbinte și detergent de vase. Tocătorul se freacă bine cu detergentul de vase, după care se curăță și se limpezește cu apă fierbinte din nou. Trebuie apoi uscat complet cu un prosop de bucătărie. Bacteriile își favorizează creșterea și dezvoltarea în medii calde, astfel că tocătorul trebuie să ajungă la temperatura camerei. 

    5. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: electrocasnicele mici

    Apa curată care rămâne într-un mediu cald și umed, cum este cel al unei cafetiere, poate deveni mediul ideal pentru bacterii și mucegai. E foarte important ca electrocasnicele mici să fie curățate după fiecare utilizare sau măcar o dată pe săptămână. 

    Din nou, combinația de apă caldă și detergent de vase poate face minuni. Totodată, este necesară și o clătire cu apă fierbinte. 

    6. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: cutii, pungi și sticle reutilizabile

    De fiecare dată când refolosești o cutie, o sticlă sau chiar o pungă de cumpărături, potențialul de contaminare încrucișată cu diverse bacterii crește destul de mult. Toate acestea trebuie să fie curățate cu apă fierbinte și uscate complet înainte de reutilizare. Iar dacă ai în bucătărie o mașină de spălat vase, atunci sigur le vei putea curăța corect. 

    În cazul pungilor reutilizabile ar fi indicat să le împărțiți spre utilizare pentru diverse categorii de alimente: pentru fructe și legume, pentru carne și pentru produse ambalate. 

    6. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: blaturile

    blat bucatarie murdara shutterstock
    Blatul de bucătărie trebuie curățat des și cu atenție Foto: Shutterstock

    Nu neglija blaturile de bucătărie chiar dacă par curate. De cele mai multe ori, blaturile de bucătărie devin zone de depozitat obiecte care n-au ce căuta în bucătărie. În felul acesta pot ajunge să fie destul de murdare, fără să realizezi. 

    Înainte să începi să prepari mâncarea, dezinfectează toată suprafața blatului de bucătărie. Curăță cu atenție, cu o substanță dezinfectantă, colțurile blatului, spațiile de sub electrocasnice și marginile dintre aragaz și blat. Acelea sunt zonele care pot dezvolta bacterii. 

    9. Cele mai murdare obiecte din bucătărie: râșnițele

    Râșnițele de sare și piper sunt frecvent folosite în procesul de gătire. Nu e de mirare, că la cât de atinse sunt, ajung să fie foarte murdare. O curățare minuțioasă, urmată de o dezinfectare cu o substanță contra microbilor și bacteriile ajută la menținerea curată a râșnițelor. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments