UTILE

10 utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu care te pot ajuta în viața de zi cu zi

  Ți-am pregătit o listă cu zece utilizări utilizări ale foliei de aluminiu care te pot ajuta în situații de zi cu zi și pe care e posibil să nu le fi știut până acum. Multe dintre ele merg pe principiul „trial and error”, însă aproape toate se dovedesc a fi eficiente dacă sunt executate corect. 

  Fără doar și poate, atunci când te gândești la folia de aluminiu și la utilizarea ei asocierea se face cu gătitul și, în general, cu bucătăria. Lucru total adevărat. Folia de aluminiu are proprietatea de a prelungi durata de viață a alimentelor dacă acestea sunt astfel acoperite. De asemenea, folia de aluminiu acționează ca barieră împotriva razelor de soare și împiedică apariția mirosurilor neplăcute și a bacteriilor. 

  Folia de aluminiu este de ajutor atunci când gătești legume sau pește, ajutând la coacerea rapidă a acestora. Iar acestea sunt doar o parte dintre utilizările foliei de aluminiu de care știm, într-un fel sau altul, cu toții. 

  Dincolo de folosirea foliei de aluminiu în situațiile de zi cu zi din bucătărie, aceasta mai poate fi folosită și în alte moduri, dar și în alte instanțe. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu, dar care s-ar putea să îți fie extrem de folositoare în diverse momente. 

  Ce nu știai despre folia de aluminiu: 

  • folia de aluminiu nu este toxică; 
  • folia de aluminiu este rezistentă la coroziune; 
  • folia de aluminiu este termorezistentă; adică rezistă foarte bine la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute;
  • aluminiul este un bun conductor pentru căldură și pentru electricitate; 
  • folia de aluminiu rezistă la apă și la umezeală. 

  1. Utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu: calci hainele mai ușor

  Folia de aluminiu are capacitatea de a reflecta căldura. Astfel că poate să fie folosită foarte ușor pentru a călca hainele mai rapid. 

  Tot ce trebuie să faci este să pui o folie de aluminiu între haine și masa de călcat. Și vei ajunge să calci simultan și fața și spatele hainelor grație proprietății magice a foliei de aluminiu. 

  2. Utilizări ale foliei de aluminiu: înlătura energia statică

  utilizări ale foliei de aluminiu
  Bilele din folie de aluminiu înlătură energia statică din mașina de spălat haine

  Rămânem tot la capitolul haine. Într-un ciclu de spălare, hainele se vor încurca una în alta. Asta se întâmplă din cauza unei încărcături mari a cuvei, dar și pentru că se generează energie statică. 

  Ia o folie de aluminiu și rupe bucăți generoase din ea. Împachetează fiecare parte ruptă în bile de aluminiu, cam la cinci centimetri diametru fiecare, după care pune-le în mașina de spălat, odată cu hainele. 

  Rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor: energia statică va dispărea, iar rufele nu se vor mai amesteca și se vor usca mult mai repede. 

  3. Utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu: curăță rugina și murdăria

  Cine ar fi crezut că folia de aluminiu poate să curețe urme de murdărie sau chiar rugina. În cazul ruginei, înmoaie o bucată de folie de aluminiu în apă și freac-o pe obiectele ruginite pentru a le curăța. Folosită împreună cu o soluție de curățare, folia de aluminiu îndepărtează ușor rugina de pe diverse suprafețe metalice. 

  În cazul în care, de exemplu, baza fierului de călcat a adunat reziduuri lipicioase sau murdărie, folia de aluminiu de poate scăpa de multe bătăi de cap. Încălzește fierul și freacă-l cu o bucată de folie de aluminiu. Acest proces poate ajuta la îndepărtarea depunerilor și la restabilirea suprafeței netede a bazei fierului de călcat. 

  4. Utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu: ascuțirea foarfecelor 

  Cu fiecare utilizare, foarfecele ajung să taie din ce în ce mai greu și mai puțin bine. Asta pentru că nu sunt ascuțite la timp și în mod corect. Iar capetele ascuțite devin netede în loc să fie ascuțite. 

  Ia o folie de aluminiu, împăturește-o în trei și tai-o cu foarfeca uzată. Tăișul va deveni din ce în ce mai ascuțit pe măsură ce tot tai. 

  5. Utilizări ale foliei de aluminiu: conexiune pentru baterii 

  utilizări ale foliei de aluminiu
  O bucățică de folie de aluminiu poate readuce la viață bateriile dintr-o telecomandă

  Acesta ar putea să fie un vechi truc de pe vremea bunicilor noștri. Indiferent de origine, folia de aluminiu aparent joacă un rol important dacă vrei să repari conexiunea bateriilor. 

  Dacă bateriile de la o telecomandă nu mai funcționează așa cum trebuie și nu ai unele de schimb în casă, folia de aluminiu te poate salva. În aceeași măsură, folia de aluminiu ajută dacă arcurile de la telecomandă sunt slăbite. 

  Dacă pui o bucățică de folie de aluminiu între baterie și arc vei constata că telecomanda va funcționa ca nouă. Aluminiul este un bun conductor de energie electrică, un aspect bine de știut și în cazul în care vrei să faci să funcționeze și alte electrocasnice din casă. 

  6. Utilizări ale foliei de aluminiu: forme pentru prăjituri

  Nu e nevoie să cheltui o mică avere pe forme de copt profesionale pentru a face prăjituri sau fursecuri. Îți poți exersa creativitatea cu ajutorul foliei de aluminiu. 

  Poți confecționa formele dorite din folii de aluminiu împăturite, pentru a fi mai ferme. Aluminiul conduce bine căldura, astfel că prăjitura dorită se va coace exact ca într-o formă clasică. 

  7. Utilizări ale foliei de aluminiu: încălzire și păstrare alimente

  folie de aluminiu shutterstock
  Alimentele se păstrează mai bine grație foliei de aluminiu

  Folia de aluminiu poate să fie folosită pentru a încălzi alimentul dorit într-un mod neconvențional. Tot ce ai de făcut este să înfășori mâncarea în folie de aluminiu și să pui un vas cu apă fierbinte sub ea. Astfel vei avea un mini-cuptor pentru încălzit alimente. 

  Mai mult, aceeași folie de aluminiu ajută la păstrarea fructelor și legumelor proaspete. Învelește fructele și legumele în folie de aluminiu pentru a le păstra mai mult timp proaspete în frigider. Folia de aluminiu ajută la prevenirea pierderii de umiditate și menține prospețimea alimentelor mai mult timp.

  8. Utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu: sigilarea pungilor

  Folia de aluminiu, încă o dată, se dovedește a fi soluția salvatoare atunci când nu ai la îndemână ceea ce ai nevoie. Dacă vrei să conservi un aliment într-o pungă etanș, folia de aluminiu îți va fi de folos. 

  Pune folia de aluminiu peste deschiderea pungii și calc-o cu fierul de călcat. În felul ăsta vei obține o pungă etanș home made, în doar câteva secunde. 

  9. Utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu: ameliorarea durerilor

  Folia de aluminiu are și calități din sfera medicală. Aluminiul are proprietăți antiinflamatoare care pot ameliora diverse tipuri de durere. Folia captează și conduce căldura corpului acolo unde este pusă și ajută zona să rămână mai caldă pentru mai mult timp. 

  Aplică folie de aluminiu acolo unde te doare și las-o să acționeze o perioadă de timp. Dacă ai posibilitatea, las-o să acționeze pe timp de noapte. Aplică un pansament deasupra și repetă acest tip de tratament nonconformist timp de mai multe zile. În acest mod vei constata că durerea dispare mai repede. 

  10. Utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu: protecție pentru animale de companie

  Știm cu toții că animalele de companie au bunul obicei să-și lase amprentele, prin diverse fapte, în toată casă. Dacă ai un animal de companie care lovește sau zgârie anumite obiecte, atunci poți acoperi acele zone cu folie de aluminiu. Sunetul și senzația generate de folia de aluminiu pot descuraja orice animal de companie să atingă sau să distrugă obiectele respective. 

  Iată zece moduri și utilizări surprinzătoare sau mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu. Sperăm că îți vor fi de folos și te vor scuti de stres în situații imprevizibile sau chiar în viața de zi cu zi. Nu uita să le supui testului și să ne spui dacă au funcționat. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  dan
  dan
  9 months ago

  In zilele toride de vara, in lipsa unui aer conditionat, acopera geamurile ferestrelor cu folie de aluminiu si razele de soare vor fi reflectate. Caldura absorbita fiind redusa, atmosfera din interior va fi mai suportabila, chiar placuta.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 utilizări mai puțin cunoscute ale foliei de aluminiu care te pot ajuta în ...