UTILE

De ce se pune sare în fântână: beneficii reale, cantitate și recomandări

  Sarea pusă în apa de fântână ajută la purificarea acesteia și la menținerea ei bună pentru consum. Cantitatea nu este mare, însă practica trebuie făcută cu grijă. Iată de ce se pune sare în fântână, câtă cantitate este necesară și care sunt beneficiile reale ale acestui obicei. 

  Sarea poate să fie folosită și în alte situații decât în cazul gătitului. Se știe că sarea este un conversant eficient și poate păstra, peste iarnă, alimentele în stare perfectă pentru alimentație. O altă situația în care sarea este folosită este punerea ei în fântână. 

  În acest caz, sarea acționează pentru purificarea sursei de apă și pentru menținerea unui echilibru chimic adecvat. Totodată, pe timp de iarnă, sarea din fântână previne înghețul. Îți spunem mai multe în cele ce urmează. 

  De ce se pune sare în fântână: purifică și previne înghețul

  În principal, sarea se pune în fântână pentru a purifica apa. Proprietățile sale antibacteriene și antiseptice pot inhiba apariția și răspândirea bacteriilor sau a altor organisme dăunătoare. 

  Sarea din apa fântânii creează un mediu ostil dezvoltării acestor microorganisme. Odată adăugată, sarea ține apa proaspătă și sigură pentru consum. Totodată, sarea pusă în apă previne formarea algelor în fântână și elimină mirosurile neplăcute. 

  Un alt aspect practic al sării puse în apa fântânii este că previne înghețul. În sezonul rece, mai ales în zonele unde temperaturile sunt mult sub 0 grade Celsius, sarea ajută apa să-și scadă punctul de îngheț. În felul acesta, apa izvorului rămâne în stare lichidă, chiar și la temperaturi cu minus. 

  De ce se pune sare în fântână: menține echilibrul chimic

  În compoziția sării se regăsesc ioni de clor și sodiu. Aceste două elemente sunt esențiale pentru menținerea echilibrului chimic al apei dintr-o fântână. Clorul și sodiul contraatacă metalele grele din apă și substanțele care îi afectează gustul sau mirosul. 

  Sarea reduce concentrația acestor substanțe chimice și îmbunătățește calitatea generală a apei. Obiceiul se practică mai ales în zonele în care apa are un conținut de minerale foarte ridicat. 

  De ce se pune sare în fântână: câtă sare se pune

  Apa din fântână se poate consuma dacă are sare în ea. Cantitatea de sare adăugată nu trebuie să depășească o linguriță sau două pe săptămână. Ceea ce face ca apa din fântână, care are sare adăugată, să nu fie un pericol pentru sănătate. 

  Poți adăuga sare de masă sau de bucătărie în compoziția apei de fântână. Aceste tipuri de sare fiind potrivite pentru utilizare casnică. Însă nu e recomandat să pui sare iodată sau cu adaosuri. Pentru că aceste tipuri pot conține substanțe nepotrivite pentru apa de fântână. 

  Nu în ultimul rând, deși practica punerii sării într-o fântână vine cu o serie clară de beneficii, calitatea apei trebuie testată periodic. Pentru a îndeplini standardele de calitate și de siguranță, apa din fântână trebuie analizată de experți locali. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  De ce se pune sare în fântână: beneficii reale, cantitate și recomandări