UTILE

Cum să ascuți un cuțit cu obiecte de prin casă: 7 metode cu rezultat garantat

publicat pe 06 sept. 2023

  Cu toții ne-am confruntat cu această situație: vrei să te folosești de cuțitul din bucătărie, însă aceasta nu mai taie. Rezolvarea e mai simplă decât crezi. Iată cum să ascuți un cuțit cu obiecte de prin casă. Detalii în cele ce urmează. 

  Cele mai multe cuțite de bucătărie sunt fabricate din oțel inoxidabil. Folosit și tratat corect, materialul lamei de cuțit este destul de rezistent în timp. Însă, în contact cu materiale mai dure, cuțitul poate să devină mai puțin ascuțit. 

  Evită să tai cu cuțitul materiale dure precum piatră, sticlă, ceramică și porțelan. Folosește un blat de lemn sau unul de plastic atunci când utilizezi cuțitul de bucătărie și taie cu el alimentele potrivite acestuia. 

  De exemplu, cuțitul bucătarului este folosit, în mare parte, pentru a tăia fructe, legume sau carne. Niciodată acest tip de cuțit nu poate să fie folosit pentru a tăia oase sau alimente congelate ori cutii de carton. Lama cuțitului se va deteriora și nu va mai fi ascuțită. 

  Cum să ascuți un cuțit: depozitare, spălare și siguranță

  Pentru a păstra un cuțit rezistent în timp, la fel de importantă este și depozitarea acestuia. Pus la grămadă cu alte cuțite sau cu alte ustensile, lama cuțitului se va lovi și își va pierde calitatea de a tăia eficient. Un suport de lemn este o alegere mai bună pentru a depozita cuțitul de bucătărie. 

  Totodată, după ce este utilizat, cuțitul trebuie spălat cu apă caldă și detergent de vase

  Legat de frecvența cu care cuțitul să fie ascuțit, acest lucru se poate face lunar. Orice procedură alegi, nu uita de siguranță. Poți să ascuți un cuțit numai dacă poți mănuși. Nu exclude accidentele involuntare în timpul procesului de ascuțire a cuțitului. Lamele proaspăt ascuțite pot fi foarte periculoase. 

  Mai jos, află cum să ascuți un cuțit cu obiecte de prin casă și cum să faci această operațiune în mod corect: 

  Cum să ascuți un cuțit cu alt cuțit

  Cel mai vechi și util truc din bucătărie este să ascuți un cuțit cu ajutorul altui cuțit. Ce ai de făcut este să freci lamele celor două cuțite între ele și să ai grijă să le poziționezi la un unghi de zece grade. În felul ăsta, cuțitele se vor ascuți reciproc, indiferent de cât de ascuțit este unul sau altul. 

  Procedeul poate fi repetat cu succes orice câte ori un cuțit nu mai taie. Rezultatul unei lame ascuțite fiind garantat. 

  Cum să ascuți un cuțit: cu cana de cafea

  Un alt truc ușor și eficient este să ascuți cuțitul de marginea unei căni de cafea. Pune cana cu gura în jos și freacă lama cuțitului de marginea cănii. Repetă procesul pe ambele părți ale lamei. 

  Această metodă funcționează la fel de bine și cu o farfurie din ceramică sau un bol. Partea de jos a acestor obiecte are aceeași structură și aceeași margine abrazivă ca a unei căni de cafea. 

  Cum să ascuți un cuțit: cu ajutorul unei curele

  Cuțitul de bucătărie poate să fie ascuțit așa cum trebuie dacă freci lama acestuia de interiorul unei curele. Cureaua de piele ajută lama cuțitului să se ascută suficient de mult. Repetă procesul pe ambele părți ale cuțitului. 

  Cum să ascuți un cuțit: cu hârtie abrazivă

  Hârtia abrazivă sau șmirghelul sunt două materiale care te pot ajuta să ascuți cuțitul atunci când nu ai altceva în casă pentru a face acest lucru. Trebuie să freci lama cuțitului destul de bine de hârtia abrazivă. Lama cuțitului se va ascuți în funcție de cât de bine freci lama de hârtia abrazivă. La final, spală cuțitul și depozitează-l corect. 

  Cum să ascuți un cuțit: folosește o pilă de unghii

  Cuțitele care nu mai taie deloc pot să fie ascuțite cu o pilă de unghii. Suprafața abrazivă a pilei poate să ascută lama oricărui tip de cuțit. Lama cuțitului trebuie să fie atinsă de pila de unghii până când va începe să taie din nou. 

  Cum să ascuți un cuțit: cu o piatră

  Chiar și o piatră din grădină te poate ajuta să ascuți un cuțit. Important este ca piatra să aibă marginile fine și să nu fie lucioasă. Nu contează mărimea în acest caz. Iar tot ce ai de făcut este să freci ferm lama cuțitului de piatră, cu mișcări lente și apăsate. 

  Cum să ascuți un cuțit: cu piatra de ascuțit

  Altă piatră, de data asta una specială pentru a ascuți cuțitele de bucătărie. Alege o piatră cu suprafață ceramică și o bază de cauciuc. Acestea sunt mai dure și rezistă mai mult în timp. Totodată, baza de cauciuc previne alunecarea. 

  Ține cuțitul la un unghi de 20 de grade și mișcă lama acestuia pe suprafața pietrei de ascuțit. Mișcările trebuie repetate pe ambele părți ale cuțitului. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să ascuți un cuțit cu obiecte de prin casă: 7 metode cu rezultat garanta...