Cum îngrijești orhideea Phalaenopsis: de la câtă lumină are nevoie, până la cantitatea de apă și procesul de înmulțire
publicat pe 15 iul. 2022Soiul de orhidee Phalaenopsis, originar din regiunile tropicale din Asia și Australia, este aproape imposibil de crescut în aer liber și se numără printre cele mai populare exemplare, fiind o alegere excelentă pentru iubitorii de orhidee fără experiență în cultivarea acestor plante.
Tulpinile florale ale acestor orhidee cresc din articulațiile frunzelor sau din axile și adesea poartă mai mulți muguri florali, care pot înflori timp de o lună sau mai mult dacă primesc îngrijirea de care au nevoie. Florile lor de lungă durată stau pe ramuri arcuite și se deschid succesiv. Un singur vârf de floare cu mai multe ramuri poate avea mai mult de 20 de flori, iar florile individuale pot trăi vreme de săptămâni întregi.
Nume comun | Orhideea molie, Phalaenopsis |
Nume botanic | Phalaenopsis spp. |
Familie | Orchidaceae |
Tip plantă | plantă perenă erbacee |
ÃŽngrijirea orhideei Phalaenopsis
Orhideele Phalaenopsis nu sunt plante dificile dacă sunt cultivate în interior, în condițiile potrivite. Aceste orhidee cresc pe trunchiuri și ramuri de copaci în medii tropicale, așa că cel mai bine este să imiți condițiile de umiditate, temperatură, lumină și flux de aer.
Lumină soare
Phalaenopsis are nevoie de lumină din belșug pentru o creștere armonioasă și flori dese, dar lumina directă a soarelui arde frunzele. În timpul iernii, totuși, poți plasa orhideea în dreptul unei ferestre orientată spre sud sau spre est, prin care lumina directă intră doar câteva ore pe zi.
Rotește orhideea din când în când pentru o creșterea uniformă. Dacă primește lumina de care are nevoie, frunzele ei vor avea nuanțe de verde deschis. Dacă nu primește foarte multă lumină, frunzele ei se închid la culoare, în timp ce prea multă lumină va determina apariția marginilor roșiatice ale frunzelor, care în cele din urmă îngălbenesc.
Lumină artificială
Dacă ai o casă întunecată sau umbroasă poți să apelezi la lumini de creștere pentru flori cu tuburi fluorescente.
Temperatură și umiditate
Phalaenopsis preferă temperaturi între 25 și 35 grade Celsius. Cu toate acestea, se pot adapta la temperaturi 18 până la 20 grade Celsius. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât nevoia plantei de umiditate crește, dar și nevoia de flux de aer curat, care circulă, pentru pentru prevenirea putregaiului, ciupercilor și bolilor. Folosește un ventilator de tavan sau un ventilator staționar în camerele în care cresc orhidee.
Pe timp de noapte, această orhidee preferă temperaturi de aproximativ 15 grade Celsius pentru a înflori.
Apă
Phalaenopsis este o orhidee monopodială, ceea ce înseamnă că aceasta crește dintr-o singură tulpină. Nu are pseudobulbii mari care stocheqaă apă precum orhideele simpodiale (sau ramificate), așa că are o toleranță mai mică la secetă.
În timpul sezonului de creștere, udă planta săptămânal sau ori de câte ori rădăcinile sale expuse devin alb argintii (aproximativ o dată pe săptămână). Pune apă caldă peste plantă și peste rădăcinile aeriesale expuse de trei sau patru ori timp de aproximativ 10 minute, oferindu-i astfel orhideei suficient timp pentru absorbție.
Asigură-te că apa s-a scurs complet. Rădăcinile È™i tulpinile plantei nu pot sta în apă o perioadă îndelungată – noile frunze vor putrezi, iar planta va muri. Odată ce rădăcinile au fost udate, acestea ar trebui să treacă de la argintiu la nuanÈ›e de verde pal. ÃŽn timpul sezonului de înflorire poÈ›i să reduci udările la fiecare două săptămâni.Â
Îngrăşământ
În timpul sezonului de creștere (vara), fertilizează orhideea cu un îngrășământ diluat pentru orhidee la fiecare a treia sau a patra săptămână. Nu o fertiliza toamna, iarna și primăvara, în timpul sezonului de înflorire, pentru că prea mult fertilizant poate ajuta la dezvoltarea frunzelor, dar împiedică înflorirea.
Tundere și întreținere
Tunde orhideele mature o dată pe an în timpul perioadei de repaus, după ce florile s-au estompat. Folosește o foarfecă curată sau un cuțit, taie trei centimetri din partea superioară a tulpinii deasupra unui nod pentru a încuraja apariția unei noi secțiuni a tulpinii și a mai multor flori.
ÃŽndepărtează frunzele maro sau negre È™i taie rădăcinile nesănătoase, fie moarte, brune, fie moi. ReÈ›ine că este normal ca orhideea să aibă rădăcini expuse deasupra solului – acestea sunt rădăcinile aeriene, pe care te sfătuim să nu le tai.
Tipuri de orhidee Phalaenopsis
Există aproximativ 60 de specii pure de orhidee Phalaenopsis. Există mii de hibrizi, de la clasica orhidee hibridă albă, până la miniaturi cu nori de flori galbene și fucsia. Printre favorite se numără:
- Phalaenopsis Liodoro: produce frunze ondulate, de un verde strălucitor și flori roz și violet în formă de stea. Această plantă poate atinge o înălțime de 50 centimetri.
- Phalaenopsis schilleriana are flori mari în nuanțe de roz și violet, cu frunze verde închis pestrițe. Fiecare tulpină poate crește până la 200 de flori.
- Phalaenopsis stuartiana produce flori albe cu puncte galbene și roșii pe mai multe ramuri și poate ajunge până la 75 centimetri înălțime.
- MiniPhalaenopsis necesită mai puțină apă datorită staturii mici și iar florile ei vin într-o varietate de culori.
Alegerea ghiveciului
Asemeni orhideelor ​​epifite, Phalaenopsis ar trebui să fie plantată în recipiente cu drenaj cu orificii mari de drenaj, astfel încât să nu stea niciodată în apă.
Majoritatea Phalaenopsis se potrivesc într-un ghiveci de azalee de 10-15 centimetri înălțime și, de obicei, nu se plantează niciodată într-un ghiveci cu un diametru mai mare de 15 centimetri. Câtă vreme ghiveciul are un drenaj excelent, atât ghivecele din plastic, cât și cele din teracotă sunt în regulă.
Sol
ÃŽn condiÈ›ii native, orhideea molie creÈ™te ataÈ™ată de copaci, fiind astfel considerată plantă epifită – un tip de plantă care are nevoie de o gazdă, dar nu este parazită. Pentru a imita aceste condiÈ›ii, orhideele de ghiveci sunt adesea cultivate într-un substrat de ghiveci făcut din scoarță de brad, aÈ™chii de scoarță de copac sau aÈ™chii de scoarță de pin.
Cele mai multe tipuri de substrat din scoarță, completat cu perlit, mușchi de sphagnum, cărbune sau nucă de cocos ajută orhideea să rețină apa. Și mixurile comerciale pentru orhidee sunt însă potrivite. Phalaenopsis are nevoie de o bună circulație a aerului în jurul sistemului radicular.
Replantarea orhideelor ​​Phalaenopsis
Primăvara, după ce s-a terminat perioada înfloririi, este cel mai bun moment pentru replantare, dar și atunci când rădăcinile cresc și ies prin găurile de drenaj. O orhidee adultă din această specie poate fi replantată chiar și odată la doi ani. Alege un ghiveci cu 3-6 centimetri mai mare decât ghiveciul existent, dezinfectează-l cu un înălbitor slab (orhideele sunt sensibile la bacterii și spală-te bine pe mâini, dezinfectând și ustensilele pe care plănuiești să le folosești.
Lasă ghiveciul să se usuce complet, apoi umple-l cu un sol destinat orhideei. Scoate ușor orhideea din ghiveci, taie orice rădăcină bolnavă, apoi pune-o în noul ghiveci cu sol umezit. Împinge ușor solul în jurul rădăcinilor. Stropește zilnic planta până când se formează noi rădăcini.
Înmulțire
Poți înmulți orhideea molie prin replantarea puiului produs în mod natural de orhidee, cunoscut sub numele de keiki. Keiki sunt copii identice ale plantei mamă și apar periodic fie pe vârfurile unei flori vechi, fie pe cele noi. După ce keiki împlinește aproximativ un an, îl poți separa de planta originală și îl poți pune într-un ghiveci nou.
Iată cum să înmulțești o orhidee din keiki:
- Pregătește o foarfecă de grădină, șervețele cu alcool, un ghiveci, o sticlă cu pulverizator și un sol de ghiveci specific orhideelor.
- Așteaptă până când keiki are aproximativ un an, 9 centimetri lungime și a dezvoltat două sau trei frunze proprii și câteva rădăcini puternice.
- Dezinfectează lamele foarfecii cu șervețele cu alcool și separă cu grijă keiki de planta mamă, păstrând rădăcinile intacte.
- Umezește substratul și plantează puiul în propriul ghiveci (este în regulă dacă părțile superioare ale rădăcinilor sunt expuse).
- Pulverizează zilnic puiul de orhidee cu apă până când se stabilizează.
Orhideele Phalaenopsis predispuse la boli?
Această specie poate dezvolta afecțiuni fungice, cum ar fi bolile foliare, petele frunzelor și putregaiurile fungice. Cele mai multe dintre aceste condiții pot fi controlate prin îndepărtarea porțiunii afectate a plantei (frunză, rădăcină sau floare) și, uneori, prin tratarea plantei cu un fungicid. Totuși, toate pot fi prevenite prin menținerea unor condiții adecvate.
De ce sunt încrețite frunzele orhideelor ​​mele?
Dacă frunzele orhideei sunt încrețite este posibil ca orhideea să nu primească suficientă apă, iar aerul din mediul în care este ținută să fie uscat. Pentru a crește umiditatea adaugă o tavă cu pietricele și apă sub plantă, dar nu lăsa rădăcinile să stea în apă.
Ce dăunători sunt des întâlniți la orhidee?
Orhideele Phalaenopsis întâmpină foarte rar probleme cu insectele, mai ales dacă sunt cultivate în interior. Majoritatea infestărilor cu dăunători pot fi tratate prin pulverizarea plantei cu insecticid special.
De ce cad mugurii orhideelor ​​mele?
Uneori mugurii florali cad fără să înflorească. Acest lucru este de obicei cauzat de schimbări bruște de temperatură, umiditate sau îngrășământ. Menținerea condițiilor ideale de creștere ar trebui să reducă apariția problemelor.
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim È™i alte metode tradiÈ›ionale de sterilizare a borcanelor.Â
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
PoÈ›i să fierbi apa È™i să elimini multe minerale dure.Â
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.