Plante

Tot ce trebuie să știi despre palmierul Areca: îngrijire, lumină, apă și înmulțire

publicat pe 07 iul. 2022

  O plantă de interior foarte populară, palmierul Areca (Dypsis lutescens) este considerat o specie pe cale de dispariție în Madagascar, ținutul său natal. Când sunt cultivați în aer liber, palmierii Areca sunt adesea folosiți drept paravane – un soi de gard viu luxuriant. Acești palmieri sunt cultivați și în interior și au o rată de creștere lentă până la moderată.

  Nume comunPalmierul Areca, Palmierul de bambus, Palmierul galben, Palmierul de Madagascar
  Nume botanicDypsis lutescens (în trecut numit Chrysalidocarpus lutescens)
  FamilieArecaceae
  Tip plantăPalmier
  Dimensiune la maturitatePână la trei metri înălțime
  LuminăLumină directă sau lumină parțială
  Tip solUmed, dar bine drenat
  pH solUșor acid sau neutru
  Anotimp înflorireVara (puține soiuri înfloresc)
  Culoare floriGalben pal
  ProveniențăMadagascar
  ToxicitatePalmierul Areca nu este toxic pentru animale.

  Îngrijirea palmierului Areca

  Atunci când este cultivat în aer liber, palmierul Areca trebuie plantat în sol cu drenaj bun. Solul foarte ud poate provoca cu ușurință putrezirea rădăcinilor palmierului. 

  În cele mai multe cazuri, acesta este însă cultivat în interior, așa că este foarte important să alegi un substrat și un ghiveci cu drenaj bun. 

  În ceea ce privește nevoile sale de bază, palmierul Areca trebuie udat ori de câte ori solul începe să se usuce. Pentru a-l menține sănătos, fie că îl cultivi în aer liber sau în interior, trebuie să îl menții hidratat în condiții de vreme caldă și uscată.

  Adesea, palmierul Areca nu primește foarte multă lumină în interior, decât dacă este plasat lângă o fereastră prin care intră lumina soarelui. Așadar, în timpul sezonului cald este recomandat să îl scoți afară, pe balcon sau pe terasă, unde este expus la lumina difuză a soarelui.

  Palmierul Areca are nevoie de îngrășământ pe tot parcursul sezonului de creștere și nu trebuie tuns sau tăiat. Trebuie doar să elimini frunzele care devin maronii abia atunci când sunt pe moarte, pentru că deși afectate acestea pot juca încă un rol important în procesul de fotosinteză.

  Lumină

  În aer liber, acestor plante le place lumina soarelui filtrată, dar pot tolera și soarele direct. În interior, palmierii Areca prosperă când sunt expuși la lumină puternică – poziționează-i în fața unor ferestre orientate spre sud sau spre vest.

  Sol

  Palmierul Areca are nevoie de un sol bine drenat, ideal pe bază de turbă. Exemplarele de exterior se descurcă cel mai bine atunci când sunt cultivate într-un sol bogat, ușor acid, cu drenaj bun. Amestecul cu nisip și turbă este o idee bună dacă vrei să sporești porozitatea și să scazi pH-ul solului. 

  Apă

  La fel ca mulți palmieri, și Areca preferă solul umed, dar sunt sensibili la udare excesivă și nu tolerează solul foarte ud. Recomandat este să lași solul să se usuce ușor între udări. Palmierii Areca sunt sensibili la apa fluorurată, așa că folosește apă filtrată sau apă de ploaie la udare.

  Temperatură și umiditate

  Această plantă exotică se dezvoltă armonios și rămâne sănătoasă la temperaturi medii de 20 până la 25 de grade Celsius. Rezistă, așadar, în regiunile în care temperaturile exterioare nu coboară sub zece grade Celsius. Poți să cultivi însă palmieri Areca la exterior în ghivece și să muți ghivecele în interior când temperaturile scad.

  Planta trebuie ținută departe de zonele din casă cu curenți de aer rece, aparate de aer condiționat și surse de căldură. De asemenea, ține cont că scăderile bruște de temperatură pot cauza formarea unor pete întunecate pe frunze.

  Umiditatea ridicată este foarte importantă pentru sănătatea plantei tale tropicale și deși acest tip de palmier se va aclimatiza la umiditatea interioară, frunzele sale devin maronii atunci când aerul este mult prea uscat. 

  Îngrăşământ

  Palmierul Areca trebuie fertilizat din primăvară până la începutul toamnei cu un îngrășământ lichid, urmând instrucțiunile de pe etichetă. Nu-l fertiliza toamna târziu sau iarna, când planta este latentă.

  Înmulțirea palmierului Areca

  palmier areca inalt
  Palmierul Areca are nevoie de un recipient cu găuri ample de drenaj, care îi ține rădăcinile aglomerate pentru a încetini creșterea – poți controla acest aspect.

  Poți să înmulțești palmierul Areca prin diviziunea rădăcinilor – acesta nu se înmulțește prin butași. Împărțirea rădăcinilor se poate face în orice moment al anului, dar planta este foarte puternică, iar șansele de reușită sunt mai mari în lunile de primăvară. Pentru înmulțirea prin diviziunea rădăcinii urmează următorii pași:

  1. Alege o plantă matură cu mai multe tulpini.
  2. Ud-o bine cu o zi înainte de împărțire pentru a slăbi rădăcinile din sol.
  3. Scoate palmierul din ghiveci masând părțile laterale ale recipientului pentru a slăbi globul de rădăcină.
  4. Scutură pământul de la rădăcini. Clătește ușor rădăcinile – astfel vei putea vedea cărei tulpini corespunde fiecare.
  5. Alege patru până la cinci tulpini și, cu un cuțit ascuțit dezinfectat, separă-le de rădăcinile plantei mamă.
  6. Așază ușor tulpinile împărțite împreună într-un vas cu un amestec din două părți de substrat mixt și o parte de nisip grosier.
  7. Pune ghiveciul într-o zonă cu lumină puternică indirectă și menținee solul umed, dar nu ud.

  Replantarea palmierului Areca

  Palmierul Areca are nevoie de un recipient cu găuri ample de drenaj, care îi ține rădăcinile aglomerate pentru a încetini creșterea – poți controla acest aspect. Este însă ideal să-l replantezi o dată la doi ani sau chiar mai mult pentru a reîmprospăta solul și pentru a îndepărta rezidurile lăsate în urmă de îngrășământ, care se acumulează cu timpul în ghiveci.

  Poți să folosești același ghiveci dacă rădăcina palmierului nu a crescut excesiv. În caz contrar, schimbă ghiveciul cu unul cu doi centimetri mai mare. Replantează palmierul la aceeași adâncime la care a fost plantat anterior.

  Boli și dăunători

  Palmierii Areca nu au probleme serioase cu dăunători sau boli, dar în cazuri rare aceștia pot fi afectați de o boală bacteriană letală transmisă de insecte, care provoacă moartea frunzelor și, în cele din urmă, a întregii plante. Riscul crește dacă palmierul este ținut mult timp în aer liber. 

  Palmierii Areca de interior sunt vulnerabili în fața dăunătorilor obișnuiți care atacă plantele de apartament, inclusiv acarienii, afidele, coșnițele, solzii și muștele albe, care pot provoca deteriorarea frunzișului și decolorarea. Tratează infestarea cât mai rapid, iar planta ta ar trebui să fie în regulă.

  Probleme frecvente ale palmierului Areca

  Deși planta poate fi ușor de îngrijit, este predispusă la o anumită problemă care apare atât în cazul palmierilor de Areca de interior, cât și în cazul celor ținuți mare parte din timp la exterior, și anume arsurile de la nivelul frunzelor.

  Frunzele suferă arsuri

  Arsurile de la nivelul frunzelor, care devin galbene sau maronii, pot fi cauzate de:

  • Aer rece
  • Udare excesivă
  • Prea puțină apă
  • Sol de proastă calitate
  • Rădăcini compactate

  Palmierul Areca se autocurăță, ceea ce înseamnă că frunzele maronii vor pica de la sine. Pentru a asigura sănătatea plantei, modifică mai întâi solul și asigură-te că rădăcinile nu stau în apă. Sau mută ghiveciul într-un loc cu mai puțină lumină și umiditate mai mare și replantează planta după ce orice altă încercare de revitalizare nu a dat rezultate. 

  Palmierul Areca este ușor de îngrijit?

  Palmierul Areca este o plantă de apartament relativ ușor de îngrijit odată ce nevoile sale de bază sunt îndeplinite. 

  Cât de repede crește palmierul Areca?

  Areca are o rată de creștere lentă până la moderată în interior și în aer liber. Poate crește până la o înălțime matură de trei metri în interior.
  Areca are o rată de creștere lentă până la moderată în interior și în aer liber. Poate crește până la o înălțime matură de trei metri în interior.

  Palmierul Areca este o plantă potrivită pentru interior?

  Palmierul Areca este cultivat în mod obișnuit în interiorul casei. Acesta are nevoie de un mediu constant cald, cu umiditate ridicată și iluminare potrivită.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tot ce trebuie să știi despre palmierul Areca: îngrijire, lumină, apă și �...