Plante

Îngrijirea Ficusului Benjamina, planta care poate atinge doi metri înălțime

  Ficusul poate arăta ca o plantă comună cu frunze verzi lucioase înguste și căzute, dar este un exemplar tropical care are cerințe de creștere specifice. Deși este o plantă deosebită, puține plante sunt la fel de ușor de îngrijit precum ficusul.

  De fapt, ficusul Benjamina este unul dintre favoriții pasionaților de plante de interior, în special de tip bonsai, fiind ușor de împletit și modelat. Un ficus Benjamina are toate șansele să crească și să ia forma unui arbust sau a unui copac în miniatură, asemenea ficusului Ginseng. Acesta se dezvoltă cel mai bine ca plantă nouă, desprinsă de planta mamă, dacă este plantat primăvara dintr-o rădăcină direct în pământ. Este un copac cu creștere rapidă, care, cu îngrijire propice, dezvoltă frunze noi o dată la câteva săptămâni. 

  Seva unui ficus Benjamina (și alte soiuri) este toxică pentru oameni și animale de companie.

  Nume comun Ficus, Ficus plângator, Copacul Java
  Nume botanic Ficus benjamina
  Specie Moraceae
  Tip planta Plantă perenă erbacee
  Dimensiune la maturitate până la 2 metri înălțime
  Lumină Expunere indirectă la soare 
  Tip sol Substrat bogat în nutrienți și bine drenat
  pH sol Neutru (6,5 – 7)
  Proveniență Asia de Sud-Est
  Toxicitate Ficusul este toxic pentru animale.
  benjamina pestrit
  Ficus Benjamina Starlight are frunzele pestrițe.

  Îngrijirea Ficusului Benjamina

  În habitatul ei nativ, planta cunoscută sub numele de ficus Benjamina arată precum un copac cu rădăcini suspendate și susținute și cu o coroană verde magnifică. Ca plantă de interior ficusul este un exemplar frumos al cărui frunziș poate să supraviețuiască ani întregi.

  Ficușii sunt însă predispuși la căderea frunzelor în condiții de curent și de frig și nu suportă bine mutarea dintr-o cameră în alta. Ca plante tropicale, ficușii au nevoie absolută de lumină, căldură și umiditate pentru a arăta cât mai bine.

  Lumină

  În interior sau în aer liber, ficusul Benjamina are nevoie de lumină puternică, dar numai plantele aclimatizate pot face față direct luminii solare directe. Recomandat este ca aceștia să fie mutați afară pe timpul verii, fără a fi expuși luminii directe a soarelui. Lumina puternică, directă, va arde frunzele, iar acest lucru poate să ducă la pierderea lor. 

  Sol

  Un ficus are nevoie de un sol fertil, bine drenat. Substraturile universale ar trebui să funcționeze pentru această plantă și să-i ofere nutrienții de care are nevoie. Evită utilizarea solurilor pentru trandafiri sau azalee, pentru că acestea au nevoie de un tip de substrat mai acid.

  Apă

  Udarea excesivă poate fi o problemă pentru ficusul Benjamina. Udă arbustul numai atunci când primii doi centimetri de sol sunt foarte uscați. Verifică dacă solul este uscat introducând degetul arătător la suprafața substratului din ghiveci.

  Udă ficusul în mod uniform pe tot parcursul verii până când apa iase prin orificiile de scurgere din partea inferioară și nu uita să înlături excesul de apă – rădăcinile arbustului nu trebuie să stea în apă stătută. Redu frecvența udărilor în timpul iernii, iar dacă locuința ta are un aer uscat, stropește frunzele frecvent ori apelează la un umidificator. 

  Temperatură și umiditate

  Aceste plante nu tolerează temperaturile scăzute sau curenții de aer. Menține o temperatură de peste 15 grade Celsius în casa ta, însă ține cont că cea mai bună temperatură pentru creșterea armonioasă a arbustului depășește 21 de grade Celsius la interior. Orice curent de aer rece de la ferestre, uși sau unități de aer condiționat va provoca daune ficusului Benjamina.

  Ficușii preferă un mediu relativ umed. Pulverizează în mod regulat frunzele sau pune în apropierea ghiveciului o tavă cu pietricele umplută cu apă.

  Îngrăşământ

  Fertilizează ficusul cu pelete cu eliberare lentă la începutul sezonului de creștere. Trebuie să beneficieze de fertilizare lunară primăvara și vara și o dată la două luni toamna și iarna.

  Tipuri de Ficus

  Din punct de vedere istoric, faimosul arbore Bodhi sub care Buddha a obținut „învățăturile Celui Luminat” a fost un Ficus Religiosa, remarcabil prin frunzele sale care au un vârf orientat în jos. Iată alte câteva tipuri de plante ficus:

  • Ficus Benjamina Starlight: această versiune pestriță a ficusului Benjamina prezintă pete albe pe frunze.
  • Ficus Elastica: arborele de cauciuc are frunze mari, groase, lucioase. Varietățile includ ficusul Elastica Robusta cu frunze largi și mari și ficusul Elastica Decora, cu frunze de culoare verde smarald.
  • Ficus Lyrata: acest arbust ornamental are frunze mari, în formă de vioară, de până la 45 centimetri lungime.

  Tundere

  Tunde ficusul de interior pentru a-l ajuta să își mențină forma, precum și dacă acesta crește prea înalt. Tăierea ar trebui să aibă loc iarna, când ficusul Benjamina nu crește activ. Poartă mănuși și folosește o pereche de foarfece de grădină sterilizate și ascuțite. Taie chiar la baza unui nod, pentru a stimula apariția unei noi creșteri. Dacă ficusul tău crește excesiv sau are tulpini prea lungi, dar fără frunze, tunde-l din nou. Frunzele noi vor crește rapid.

  Înmulțirea ficusului Benjamina

  Semințele de ficus sunt greu de găsit în mod natural dacă nu trăiești în zone tropicale și pot fi greu de germinat.  Cel mai bun mod de a înmulți un ficus este prin butași de tulpină. Iată care sunt pașii:

  1. Cu o foarfecă de grădină sterilizată, taie o secțiune de tulpină din plantă de cel puțin 15 centimetri lungime. Asigură-te că butașul are o bază lemnoasă și o frunză verde la vârf.
  2. Înmoaie partea inferioară a butașilor în hormon de înrădăcinare.
  3. Înrădăcinează butașul de ficus într-un ghiveci cu găuri pentru scurgerea apei cu un diametru de 15 centimetri, într-un substrat bine drenat. 
  4. Acoperă butașul cu o pungă de plastic transparentă pentru a menține solul umed. Taie o fantă sau două de dimensiuni mici în partea de sus a pungii, astfel încât planta să poată respira.
  5. Ficus Benjamina va avea rădăcini puternice în aproximativ 90 până la 120 de zile, moment în care poți să îndepărtezi învelișul de plastic.
  6. Muta noua plantă în aer liber sau într-un nou ghiveci primăvara, dacă aceasta crește.

  Replantarea ficusului Benjamina

  Un ficus cu o creștere sănătoasă va avea cu siguranță nevoie de replantare într-un ghiveci mai mare. Replantează-l însă doar o dată la doi ani pentru a încetini creșterea și pentru a menține planta la o dimensiune ușor de gestionat la interior. Verifică dacă rădăcinile ies din găurile de drenaj și, dacă da, replantează planta. 

  Replantarea se face primăvara, la începutul sezonului de creștere. Atunci când replantezi, folosește întotdeauna un vas din orice material care este cu 5 până la 8 centimetri în diametru mai mare decât ultimul și are o mulțime de găuri de drenaj. Folosește un substrat de înaltă calitate pentru ficusul tău replantat.

  Boli și dăunători

  Ficușii de interior sunt vulnerabili la acarieni, coligări, muște albe și afide. Combate dăunătorii cu un insecticid special sau cu ulei de neem. Ocazional, ficușii pot contracta o boală a petelor frunzelor. Scapă rapid de frunzele infectate pentru a opri răspândirea ciupercii.

  Probleme comune ale ficusului Bejamina

  O problemă comună care apare în cazul ficușilor este că răspund la stres prin pierderea frunzelor. De asemenea, frunzele se pot ondula și se pot îngălbeni din cauza factorilor de stres. Stresul pentru ficușii de interior poate fi cauzat de o serie de lucruri, inclusiv următoarele:

  • Curenți de aer;
  • Dăunători;
  • Apă insuficientă;
  • Udarea excesivă;
  • Prea puțină lumină;
  • Umiditate scăzută;
  • Schimbări bruște de temperatură.
  Cât poate trăi un Ficus benjamina?

  Dacă este păstrat în condiții potrivite, în interior sau în aer liber, un ficus poate trăi trei sau mai multe decenii.

  De ce nu pot muta ficusul?

  Un ficus arbust este foarte sensibil la schimbările de temperatură și de lumină din mediul său. De aceea, dacă este mutat, poate suferi un șoc și își poate pierde frunzele. Încearcă să păstrezi ficusul într-un loc sigur și să nu îl muți dintr-o cameră în alta.

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Îngrijirea Ficusului Benjamina, planta care poate atinge doi metri înălțime