De la specialiști

Purificatoare de aer: 5 modele și cum te ajută ele să respiri mai bine

    Calitatea aerului pe care îl respiri e esențială pentru un stil de viață sănătos. Și ca să te asiguri că aerul din casa e curat, e cazul să te informezi despre mai multe purificatoare de aer și să alegi unul potrivit ție. 

    În decembrie 2019, cererea pentru purificatoare de aer pe site-ul celor de la eMAG a fost cu 75% comparativ cu luna noiembrie, iar căutările au crescut cu 73% în perioada octombrie – decembrie 2019 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

    Interesul pentru cumpărarea unui purificator de aer a crescut și în contextul în care, cel puțin în București, nivelul noxelor și microparticulelor fine a depășit chiar și de trei sau patru ori limitele maxime admise, ceea ce a făcut ca aerul să devină contaminat, deci periculos pentru sănătate, potrivit platformei aerlive.ro care măsoară calitatea aerului în București. Dar și aerul pe care îl respirăm în casă este mai contaminat decât credem. 

    Purificatoare de aer: detalii și beneficii 

    Prof. dr. Florin Mihălţan, şeful secţiei Pneumologie III în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, este de părere că purificatoarele de aer sunt necesare în condițiile în care petrecem mai mult timp în casă decât în afara ei: „Petrecem mult mai mult timp în spații închise decât afară. Din punctul ăsta de vedere, purificatoarele sunt utile. E important ca aceste purificatoare să fie și umidificatoare, care să mențină umiditatea între 40 și 60%. Dacă au filtre HEPA sunt cu atât mai utile”, arată Mihălțan.  

    Medicul pneumolog arată că producem surse de poluare chiar și prin activități zilnice, iar un purificator poate să fie soluția contra acestei probleme. 

    „Poluanții interiori sunt destul de mulți, de la alergeni la particule praf, dar și particule care se degaja prin utilizarea produselor precum detergenții sau cele de curățat covoare. Acestea sunt surse poluante de interior. Purificatoarele, ca și umidificatoarele, sunt utile dacă elimină particulele dăunătoare cu dimensiune între 1,5 și 3 microni”, spune el. 

    Ce este un purificator de aer

    Purificatoarele de aer sunt dispozitive care filtrează aerul din încăperea în care sunt puse. Au rolul de a curăța aerul de praf, particule și germeni care pot afecta sănătatea. Astfel, purificatoarele de aer preiau aerul din încăpere, îl trec printr-un sistem de filtre unde se rețin particule de praf și alți poluanți, după care îl recirculă în cameră. 

    Alegerea unui purificator de aer depinde de o serie de factori cum ar fi: cât de bine filtrează, cât de mare este zona pe care o acoperă prin filtrare, cât de zgomotos este, câtă energie consumă și ce accesorii trebuie să ai în vedere. 

    Purificator de aer Clean Air Optima 

    Purificator de aer Clean Air Optima
    Alecoair.ro, 759 lei

    Un purificator de aer pentru suprafețe mari, de până la 45 metri pătrați, purificatorul CA401 Clean Air Optima are o tehnologie de filtrare cu plasmă, lampă cu lumină ultravioletă (UV) și ionizare. Toate aceste tehnologii garantează un mediu mai sănătos și un aer mai curat. Mai mult, nu necesită schimbarea filtrelor, iar filtrul inoxidabil se curăță cu o cârpă moale. Este silențios și eficient în spațiile unde este nevoie de un grad scăzut al zgomotului. 

    Purificator de aer Airvax 

    Purificator de aer Airvax
    alecoair.ro, 799 lei

    Acest purificator are certificare ECARF (Centrul European pentru Cercetarea alergiilor), adică elimină alergenii și se potrivește celor care au afecțiuni cauzate de alergenii din aer. Are capacitatea de a filtra aerul într-o încăpere de până la 25 metri pătrați, are dimensiuni reduse și un design compact. Purificatorul de aer Airvax are filtru electrostatic cu o durată de viață de până la trei ani, este silențios și consumă puțin. 

    Purificator și sterilizator aer Airfree Lotus 

    Purificator și sterilizator aer Airfree Lotus
    soldec-shop.ro, 1.249 lei

    Așa cum îi spune și numele, acest purificator se deschide ca o floare atunci când îl pornești. Este creat pentru spații mari, de până la 60 metri pătrați, iar potrivit fișei sale tehnice elimină 99,99% din bacterii, viruși, polen, acarieni și alte particule dăunătoare printr-o tehnologie termodinamică asemănătoare cu sterilizarea apei prin fierbere. Nu are nevoie de filtre sau de consumabile și nici de întreținere. 

    Spălător de aer, purificator și umidificator Clean Air Optima 

    Purificator si umidificator Clean Air Optima
    alecoair.ro, 1.899 lei

    Purificatorul Clean Air Optima CA807 este util pentru cei care suferă de alergii sau de astm. Mai mult, pe perioada de iarnă când aerul este uscat, dar și primăvara când există mult polen în aer se dovedește a fi eficient. Pe lângă sistemul de purificare este dotat și cu un filtru antibacterian, și cu un filtru de carbon activ pentru menținerea un mediu mai sănătos. Este potrivit pentru încăperi de până la 40 metri pătrați. 

    Purificator și umidificator Philips 

    Purificator și umidificator Philips
    emag.ro, 1.949,99 lei

    O alternativă ceva mai scumpă, care vine într-un pachet 2 în 1, este purificatorul și umidificatorul Philips AC2729/50 Series 2000i care elimină poluarea și reduce disconfortul cauzat de aerul uscat. Îndepărtează particulele dăunătoare și realizează o umidificare igienică a aerului din încăpere. Este perfect pentru spații de până la 30 metri pătrați. Îl poți lăsa pornit și atunci când dormi pentru că este silențios, iar consumul este și el destul de scăzut.

     

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Purificatoare de aer: 5 modele și cum te ajută ele să respiri mai bine