DESIGN EXTERIOR

10 plante de grădină care înfloresc în fiecare an și nu au nevoie de prea multe îngrijiri

  Florile perene sunt cele care au o durată de viață mai mare de doi ani și înfloresc an de an. Chiar dacă se sfârșește perioada lor de înflorire, rădăcina rămâne vie și își continuă procesul de creștere în următorul an. Multe plante de grădină sunt perene, iar avantajul unora dintre ele este că rezistă cu brio temperaturilor scăzute.

  Pentru că nicio amenajare a unei grădini nu este completă fără flori, am pregătit o selecție cu zece plante de grădină care înfloresc în fiecare an și, bonus, sunt și ușor de îngrijit. Pentru că fiecare are un moment de înflorire diferit, vei avea casa înconjurată de culoare și texturi tot timpul anului. Trebuie doar să acorzi atenție nevoilor pe care le au și să verifici dacă grădina ta le poate oferi mediul necesar pentru o dezvoltare armonioasă.

  1. Echinacea

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_echinacea
  Echinacea poate avea înălțimea de 30-60 centimetri.

  Echinacea este cunoscută drept cel mai eficient remediu naturist pentru diverse afecțiuni, dar și pentru frumusețea florilor sale puternic colorate în nuanțe de roz, roșu sau portocaliu.

  Această plantă se dezvoltă mult mai bine în locurile bine luminate, cu mult soare. Astfel, trebuie plantată într-un colț unde soarele ajunge o bună parte din zi. De asemenea, pentru că îi place soarele, planta are nevoie și multă apă.

  Înflorirea ei se întâmplă treptat, pe parcursul mai multor luni, din vară și până la primul îngheț. Atunci când o plantezi, ține cont de faptul că aceasta va ajunge la o înăllțime între 30 și 60 centimetri, așa că spațiul trebuie să fie unul generos.

  2. Mușcatele

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_mușcată
  Pentru a supraviețui cât mai mult, mușcata trebuie curățată constant de frunzele și florile uscate.

  Mușcata face parte din genul de plante florale Pelargonium, care cuprinde în jur de 200 specii și varietăți de plante perene. O mușcată poate ajunge să aibă dimensiuni între 30 și 100 centimetri și are nevoie, în abundență, de lumină naturală. Totuși, în perioadele caniculare, nu trebuie să fie așezată în razele directe ale soarelui pentru că riști ca frunzele să se ardă. Solul în care este ideal să o plantezi  trebuie să fie unul fertil, cu un pH de 6-6,2.

  Pentru a te bucura de această plantă tot timpul anului, este necesară o îngrijire atentă: îndepărtează florile ofilite, taie tulpinile bătrâne, iar în perioadele călduroase realizează periodic dușuri pentru a o răcori.

  3. Crizanteme

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_crizantemă
  Crizantemele se plantează în grădină imediat după ce a trecut înghețul.

  Crizantemele sau „tufănelele”, cum mai poartă denumirea prin popor, se numără și ele printre plantele de grădină popular datorită coloritului, dar și a formei. Acestea nu au nevoie de o îngrijire specială. Se plantează primăvara, după ce înghețul a trecut, păstrând o distanță de aproximativ 20 – 30 centimetri între ele. Solul lor trebuie să fie fertil și bine drenat, astfel încât să nu existe apă în exces la nivelul rădăcinilor.

  Pentru a te bucura cât mai mult de plantă, curăț-o periodic de florile și frunzele ofilite de la bază, iar odată la doi ani este bine să îi faci divizia. Astfel, aceasta se va revigora și se va dezvolta mult mai bine.

  4. Lupin

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_lupin
  Florile plantei lupin sunt grupate pe tijă în formă de spic.

  Cea mai cunoscută specie perenă de Lupin este Lupinus Polyphyllus – o plantă ce crește sub formă de tufă și ajunge la o înălțime de aproape un metru. Florile pot fi albe, roșii, galbene, roz sau mov, și sunt grupate ca într-o formă de spic.

  Solul în care poți planta lupinul nu trebuie să fie fertil, însă trebuie să fie foarte bine drenat. Dacă planta va avea apă în exces, iar pământul va rămâne umed pe timpul iernii, aceasta nu va supraviețui. Lupinul iubește soarele și căldura, așa că de preferat este să îl plantezi într-un loc însorit. Cel mai mult înflorește de când începe primăvara și până la finalul verii, însă după ce perioada de înflorire se sfârșește, este necesar să tai planta până aproape de nivelul crenguțelor noi, de la bază, pentru a stimula un nou val de înflorire.

  5. Gaillardia

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_gaillardia
  Gaillardia ajunge la o înălțime de 80-90 cm.

  Gaillardia vine din familia Asteraceae și este o plantă perenă care crește foarte repede și poate ajunge la 80 – 90 centimetri înălțime.

  Solul în care trebuie semănate semințele trebuie să fie unul bine drenat și bogat în substanțe nutritive, iar în ceea ce privește udarea ei, ideal este să folosești o cantitate redusă de apă, fiindcă agreează și solul uscat.

  Înflorirea plantei începe din primăvară și durează până în prima lună de toamnă, ceea ce înseamnă că sunt aproape șapte luni în care te poți bucura de coloritul inedit al florilor în grădină.

  6. Bergenia

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_bergenia
  Culoarea frunzelor sale se schimbă în funcție de anotimp.

  Plantele de Bergenia Cordifolia sunt perene și sunt cultivate drept plante decorative prin frunze și flori. Frunzele sunt mari, cu nervuri accentuate, ce vara au culoarea verde închis, iar toamna se transformă în vișiniu.

  Solul trebuie să fie unul drenat, bogat în substanțe nutritive și cu un pH neutru-slab alcalin. Chiar dacă poate suporta seceta pentru perioade scurte de timp, ideal este ca planta să fie udată cu ajutorul unor cantități moderate și suficiente de apă.

  Perioada de înflorire începe din luna aprilie, însă datorită culorii pe care frunzele o capătă toamna, Bergenia rămâne o plantă decorativă specială în grădina ta. În plus, aceasta este rezistentă la temperaturile scăzute ale iernii, chiar și la -18°C.

  7. Lavanda

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_lavandă
  Lavanda, o plantă cu flori de o culoare inedită și cu miros fermecător.

  Lavanda, un arbust de talie mică, cu frunze veșnice chiar și pe timpul iernii, face și ea parte din lista cu plante de grădină care înfloresc în fiecare an. Soiul care rezistă la noi în țară la temperaturi scăzute este Lavandula Angustifolia, adică specia cu frunza îngustă. Aceasta crește până la 30 – 50 centimetri înălțime și este foarte parfumată.

  Solul ideal pentru lavandă trebuie să aibă un pH de 7.0 și să fie foarte bine drenat. Cu cât este expusă mai multe ore pe zi la soare, cu atât mai bine, mai ales că este obișnuită cu un climat cald și moderat uscat și cu ierni nu foarte friguroase.

  Dacă planta nu primește multă apă în perioada de înflorire, există riscul ca mugurii de lavandă să nu se dezvolte și, implicit, să nu înflorească. Așadar, în perioadele călduroase, fără ploi, este necesar un sistem de irigare. Întreținerea plantei se face la început de toamnă, după ce aceasta a fost recoltată, scurtând planta, fără a ajunge la partea lemnoasă.

  8. Feriga

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_ferigă
  Frunzele ferigii ajung până la 100-120 cm.

  Feriga este o plantă perenă pentru grădină, decorativă prin frunze. Frunzele ei spectaculoase sunt lungi și late, ajungând la lungimi de 100 – 120 centimetri și cu lățimi de 20 – 30 centimetri.

  Solul în care trebuie plantată feriga trebuie să bine bine drenat, cu fertilitate moderată și un pH între slab acid-neutru-slab alcalin. În ceea ce privește lumina, această plantă preferă spațiile cu lumină directă, parțial sau total umbrite. Când frunzele de la bază se îngălbenesc și încep să se usuce, este ideal să le înlături pentru a spori creșterea unor frunze noi și pentru a se dezvolta corect.

  9. Anemone

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_anemone
  Anemonele nu au petale, ci sunt foarmate doar din sepale.

  Anemonele fac parte din familia Ranunculaceae și mai sunt numite și „florile vântului”. Înălțimile lor variază între 20 și 50 centimetri, iar florile nu au petale, ci sepale viu colorate în alb, roz, lila, galben, mov sau albastru. Chiar dacă preferă spațiile semi-umbrite, au nevoie de lumină și de soare o bună parte din zi, așa că analizează locurile libere din grădină și vezi dacă ai loc pentru anemone.

  Sunt plante de grădină, iar spre finalul verii acestea încep să intre în perioada de repaus. Îți vei da seama de acest lucru când florile vor începe să dispară, iar frunzele să se usuce și să poarte o culoare gălbuie. În principiu, udarea se face în cantități moderate de apă, însă, la fel ca la multe plante perene, în perioada de creștere sau vara, când sunt zile foarte călduroase, se poate face și cu cantități mai mari de apă. Este totuși important ca solul să se usuce complet între două udări.

  10. Iris

  plante_de_grădină_care_înfloresc_tot_anul_iris
  Irisul se înmulțește prin rizomi sau bulbi.

  Nu puteam omite din această listă cu plante de grădină Irisul, numit și „stânjenel”, se poate înmulți prin două metode: prin bulbi sau rizomi (tulpină subterană lipsită de clorofilă). Chiar dacă florile rămân la fel, frunzele speciilor care se înmulțesc prin rizomi au culoare verde-albăstrui, sunt lungi și ascuțite, iar frunzele irișilor inmulțiți prin bulbi sunt grupate la baza plantei și au un aspect cilindric.

  Pentru această plantă substratul trebuie să fie unul calcaros, bine drenat, cu un pH neutru-slab acid, iar pentru o înflorire abundentă, floarea are nevoie să fie plantată într-un spațiu însorit, cu multă lumină directă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 plante de grădină care înfloresc în fiecare an și nu au nevoie de prea m...