Bucătărie

Amenajări bucătării apartamente: 7 idei din care să te inspiri

    Ne plimbăm săptămânal prin case care ne inspiră și notăm mici schimbări pe care vrem să le punem în aplicare și în cuiburile noastre. Am hotărât să facem periodic o listă cu amenajările care ne-au cucerit iremediabil. Și începem cu câteva amenajări ale unor bucătării de apartamente. 

    Fie că au un buget mai mare sau mai rezonabil, fie că sunt extravagante sau practice, preia din ele cel puțin un element care îți place și încearcă să îl adaptezi bucătăriei tale. 

    1. Bucătăria îmbrăcată în fototapet industrial, dintr-un bloc nou bucureștean

    amenajări bucătării apartamente Amenajare 1
    Tapetul oferă un ușor iz industral încăperii.

    Arhitectul Sergiu Califar, de la Biroul de Arhitectură Pure Mess Design, a îmbrăcat un întreg perete din bucătăria apartamentului din zona de Nord a Bucureștiului în fototapet industrial, cu aspect de beton aparent, de la Glamora. În aceeași notă industrială e și placajul de faianță dreptunghiulară pentru la Fap Ceramiche.

    2. Mobilă realizată integral pe comandă într-o bucătărie din Târgul Mureș 

    amenajări bucătării apartamente
    Mozaicul folosit între corpul de mobilier de jos și cel suspendat, a fost cel mai costisitor – 20 lei/bucata.

    Simona Ungurean, designerul care s-a ocupat de amenajarea acestui apartament de 60 mp din Târgul Mureș, a pornit amenajarea de la câteva piese de mobilier din metal, care au dat tonul întregului spațiu.

    Bucătăria a fost spațiul în care proprietarii au investit cel mai mult. Mobilierul a costat 5600 lei și a fost realizat pe comandă de un producător local, pe nume Dali Levente. Dacă pentru restul mobilierului din casă au ales piese gata făcute, aici și-au dorit ceva diferit.

    3. Bucătăria din Piața Romană în care se gătește zi și noapte

    amenajări bucătării apartamente
    Cei doi petrec cel mai mult timp în bucătărie, fapt pentru care și-au dorit să își creeze un spațiu în care să le facă plăcere să pășească.

    În bucătăria din Piața Romană, coloristica a pornit de la ilustrația în nuanțe de turcoaz și portocaliu, pe care chiriașii, Mihai și Miruna Marcu, au adus-o ca prim element decorativ. Este o bucătărie practică, care vede aproape în fiecare zi câte un preparat spectaculos. Toate elementele sunt organizate astfel încât în momentul în care Mihai gătește, să aibă ușor acces la cele necesare. 

    În această organizare au fost incluse și borcănașele cu mirodenii așezate în câteva lădițe din lemn achiziționate din IKEA, pe care le-au vopsit în culori puternice, astfel încât să se potrivească cu restul elementelor.

    4. Nuanțe pastelate în bucătăria unui burlac

    amenajări bucătării apartamente
    Mobilierul a fost fabricat de Ovidius Design Mob cu un aspect ușor clasic.

    Proprietarul acestui apartament din Militari gătește ocazional, însă în momentul amenajării și-a dorit o bucătărie „ca la carte”. Problema a apărut atunci când a trebuit să eficientizeze spațiul de doar șapte metri pătrați astfel încât să îi încapă un frigider, chiuveta, plita, cuptorul, centrala termică, blatul de lucru și locul de luat masa. 

    „Datorită formei pătrate a bucătăriei, am gândit o mobilare pe trei laturi, cu un blat cu dublu rol în zona ferestrei – loc de luat masa și spațiu de lucru”, explică Alexandru Bucur, arhitectul de la Interiology care s-a ocupat de acest proiect.

    5. Mix de retro și minimalism într-o bucătărie din Capitală

    amenajări bucătării apartamente
    Bucătăria a continuat în aceeași notă ca restul încăperilor din casă – un mix interesant de retro – minimalism modern.

    Alexandra Năstase, designer la Jooca Studio, a preluat acest apartament interbelic din centrul Capitalei și a reușit cu aproximativ 40.000 euro să îmbine minimalismul contemporan cu elementele retro. Proprietarii și-au dorit să aibă în casă piese Mid – Century, așa că designerul a montat pe pardoseală plăci de ciment de la Manolo Manufaktura, care să imite stilul original.

    A mizat pe constrast alb – negru, între pereți și mobilă, apoi a adăugat un element de accent: frigiderul roșu. 

    6. Nenumărate spații de depozitare într-un apartament din Militari Residence

    amenajări bucătării apartamente
    Cei doi au fost nevoiți să găsească o modalitate prin care să includă un sistem bun de organizare, un frigider, o masă pliabilă și o centrală.

    Doina Vitu, artist plastic de meserie, locuiește împreună cu soțul ei și cu Maya, cățelul lor, într-un apartament din complexul rezidențial Militari Residence. Mobilierul bucătăriei a fost realizat pe comandă în atelierul celor de la Lime Design și a costat în jur de 7000 lei. Doina și-a dorit mult ca acesta să aibă cât mai multe spații de depozitare care să-i ușureze munca. 

    7. Spațiu aerisit și zonă deschisă de dining într-o bucătărie din Grozăvești

    amenajare bucătării apartamente
    De la Delta Studio au cumpărat faianța albă, tip „subway”, pe care au pus-o în stil Chevron pe porțiunea de perete dintre corpurile de mobilier.

    Arhitecta Cristina Micu și-a dorit ca apartamentul să se încadreze într-un stil modern, cu influențe scandinave și multe tonuri de gri. Un punct slab al spațiului inițial era bucătăria închisă, ce avea o suprafață redusă. 

    „Am simțit nevoia să realizez două căi de acces și o circulație mai ușoară către dining. De aceea, am spart o porțiune din peretele comun cu zona de luat masa”, mărturisește Cristina.

    Mobilierul a fost fabricat pe comandă de firma Serban Mobilier, cu fronturi din MDF gri, frezate, iar pentru a asigura cât mai mult spațiu pentru depozitare, Cristina a proiectat dulapurile suspendate până în tavan. 

    Foto principală: Alexandru Prodan; design Ana-Maria Vasile, Jooca Studio,

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Amenajări bucătării apartamente: 7 idei din care să te inspiri