
Cum să retapițezi un fotoliu acasă, de ce ai nevoie și ce trebuie să știi înainte să te apuci
Stofă galbenă sau catifea vișinie? Să-i adaugi și accesorii? Astea sunt doar cele mai simple dileme atunci când vrei să retapițezi un fotoliu acasă. În realitate, procesul e ceva mai complicat și ai nevoie și de câteva unelte, detaliem mai jos.
Recondiționarea mobilei vechi e o metodă creativă de a da refresh casei și te ajută să economisești și bani. Proiectul de retapițare a unui fotoliu poate fi unul simplu, de care să te ocupi chiar tu, acasă, într-un weekend. Totuși, pentru un fotoliu mai mare, mai vechi și mai deteriorat, poate fi cazul să apelezi la un specialist. Am vorbit cu un tapițer și un conservator-restaurator și i-am întrebat ce trebuie să știi înainte să te apuci de retapițat.
Este sau nu cazul să iei capsatorul în mâinile tale?
„Tapițarea unor piese de mobilier este un proces complex cu mai multe etape”, explică Adela Chivărean, conservator-restaurator și fondatoarea start-up-ului The Wood Doctor, prin care oferă servicii de restaurare, recondiționare, conservare și tapițerie. „Nu este suficient să dobândim tehnicile tapițatului, persoanele avizate au cunoștințe în artă și în istorie pentru a conserva piesele valoroase”, atenționează Adela.

Cu alte cuvinte, dacă observi că piesa de mobilier pe care vrei să o retapițezi ar putea avea o importantă valoare istorică, cel mai bine apelezi la un specialist. Obiectele vintage, de exemplu, își pot pierde din valoare dacă nu sunt tratate cu grijă de o persoană cu vaste cunoștințe în domeniu. „Trebuie studiată forma obiectului și decis care părți vor fi tapițate (asizele, spătarele, cotierele etc.)”, adaugă Adela Chivărean.

Pe de altă parte, dacă ai un fotoliu oarecare unde singurele părți tapițate sunt spătarul și asiza (adică șezutul), iar scheletul în sine nu are nevoie de recondiționare, atunci ai putea încerca să te ocupi acasă de retapițarea lui. Keep it simple, schimbă doar materialul tapițeriei și umplutura – atât timp cât arcurile sunt încă funcționale.
De ce ai nevoie pentru retapițarea unui fotoliu
Dacă ai luat decizia să te ocupi personal de retapițare, atunci fă-ți o listă de cumpărături. Conform tapițerului Florian Georgescu, care oferă servicii de retapițare și reparații canapele la domiciliu, vei avea nevoie de:
- un capsator manual sau electric, care se găsește la magazinele de bricolaj;
- o foarfecă;
- o șurubelniță sau un clește pentru scos capsele vechi;
- umplutură;
- material de tapițerie;
- chingi, dacă este nevoie să le schimbi.
Procesul propriu-zis de retapițare pentru un fotoliu
Primul pas este să desfaci tapițeria veche. „Scoate capsele vechi cu un clește sau cu o șurubelniță, îndepărtează tapițeria veche și observă dacă sunt defecțiuni”, explică tapițerul Florian Georgescu. Acum e momentul în care îți dai seama dacă poți duce proiectul la capăt individual sau dacă ai nevoie de ajutor. Observă dacă arcurile sunt funcționale și dacă chingile trebuie înlocuite.
Dacă arcurile nu trebuie schimbate, atunci te vei descurca fără probleme. Dacă, totuși, chingile trebuie înlocuite, atunci cumpără unele noi din comerț și înlocuiește-le. Cel mai simplu este să le prinzi în locul celor vechi de scheletul fotoliului. În cazul ăsta, vei avea nevoie să adaugi pe lista de cumpărături și un ciocan și câteva cuișoare.
Al doilea pas este să înlocuiești umplutura. „Acum se folosesc materiale mai noi, nu se mai folosesc cele vechi cu zegras, există un fel de vatelină care se găsește în comerț, un burete”, spune Florian. Zegrasul, adică iarba de mare, se mai folosește încă la piesele cu vechime și valoare istorică, atenționează Adela Chivărean. Însă în cazul pieselor mai noi, poți așeza un burete peste chingi și umplutura peste el.
Presupunând că ai cumpărat și ales deja materialul pe care vrei să îl folosești pentru retapițarea fotoliului, al treilea pas este să îl croiești – adică să îl tai după dimensiunile de care vei avea nevoie. „Materialul trebuie tăiat puțin mai mare, ca să ajungă și peste margini, și dedesubt. De exemplu, pentru un fotoliu cu șezut de 50×50 centimetri, mai lasă încă trei-patru centimetri pe fiecare latură”, explică tapițerul Florian Georgescu.
Ultimul pas este să așezi materialul nou peste umplutură și să îl prinzi cu capse pe scheletul fotoliului, acolo unde era prins cel vechi. „Pentru tapițeriile ornate sau cu model, trebuie să urmărim linia decorului, pentru ca dispunerea să fie armonioasă”, spune Adela Chivărean.
Atât timp cât modelul inițial nu include cusături speciale sau decorațiuni, cum ar fi nasturi, ținte sau paspoal, retapițarea ar trebui să fie floare la ureche.
Fotografii: Adela Chivărean, The Wood Doctor
-
Apartamente cu 2 camere
Un mic bar de cartier a devenit locuință cu două camere după o renovare de 20.000 euro
-
Spații neconvenționale
Trei cabinete de psihoterapie amenajate ca o sufragerie cozy și modernă
-
Case
De ce a durat aproape un an amenajarea unei case de 143 metri pătrați, cu living de șase metri înălțime
-
LIFE
Când spune tradiția că e momentul să împodobești bradul și de ce
În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866.
-
LIFE
Cum se face vinul fiert: mod de preparare și rețete populare de încercat
Deși se numește „vin fiert”, băutura nu trebuie să fie fiartă până la capăt.
-
UTILE
Diferența între brad și molid: cum îi deosebești ca să alegi pomul potrivit
Uite o diferență majoră: bradul nu înțeapă, molidul da.