Smart ideas

Mic ghid pentru vopsirea lemnului, în funcție de finisajul pe care vrei să-l obții

Orice obiect de mobilier vechi poate căpăta un suflu nou dacă aplici un nou strat de vopsea sau lac pe el. Însă până să pui pensula pe materia primă, vopsirea lemnului necesită o pregătire corespunzătoare a suprafeței, astfel ca rezultatul final să fie pe măsura așteptărilor și să reziste.

Am stat de vorbă cu un tâmplar care ne-a făcut un mic ghid pentru vopsirea lemnului. Mic, dar complet, cu diverse variante de finisaje și cu toți pașii necesari. Iată cum stă rânduiala cu vopsitul lemnului, după cum ne-a povestit Bogdan Țipu.

Pregătirea lemnului pentru vopsire

Primul pas înainte de vopsirea lemnului este șlefuirea. „Pentru început, trebuie pregătită suprafața de lucru, de preferat șlefuită bine și curățată de praf – o simplă cârpă umezită își face treaba”, explică Bogdan. El recomandă să șlefuiești lemnul cu hârtie abrazivă (șmirghel) de granulație fină, aproximativ 320.

După ce ai șters bine suprafața de praf, trebuie să aplici un strat de impregnant pentru lemn, ce acționează ca un primer și protejează lemnul de ciuperci, insecte, mucegai– util mai ales în cazul în care piesa de mobilier va sta afară. „Un alt rol al impregnantului e că reduce consumul ulterior de vopsea sau lac”, spune tâmplarul.

Vopsirea lemnului

Pentru vopsirea lemnului există mai multe opțiuni. „Dacă preferi să vezi fibra lemnului, optează pentru un lac incolor, mat sau lucios”, explică Bogdan. Astfel suprafața va fi finisată, însă își va păstra culoarea și modelul inițial. Conform indicațiilor tâmplarului, trebuie să aplici minimum două straturi de lac, „cu șlefuirea de rigoare între ele, cu un șmirghel cu granulație mică – 320 ar trebui să ajungă, dar numai după ce s-a uscat lacul”.

Dacă vrei să îi dai o nouă culoare lemnului, fără să acoperi totuși fibra, aplică baiț. „După impregnant, se dă baițul, iar după baiț vine lacul”, spune tâmplarul.

Dacă optezi pentru vopsirea lemnului în nuanțe opace, urmează instrucțiunile produsului pe care l-ai cumpărat. „Culorile pot fi mate sau lucioase, unele necesită un strat de lac pentru finisaj, dar altele nu”, explică Bogdan.

Tips&tricks pentru vopsirea lemnului

  • Pentru că poate fi ușor derutant momentul acela în care ajungi la raftul cu vopseluri, trebuie să știi că „nu poți folosi un lac de finisaj pentru dușumea pe mobilă”, explică tâmplarul.
  • Evită pe cât posibil lazurile și produsele 3 în 1. Bogdan spune că le-a folosit în trecut și mereu rezultatul a fost același: „după un an, lazura începe să se exfolieze, lăsând lemnul pătat și foarte greu de recondiționat”.
  • „Lemnul se mai poate finisa cu ulei de in și se poate vopsi peste ulei, odată absorbit în lemn”, spune tâmplarul. Însă el atenționează că procesul de absorbire e lung și trebuie respectat întocmai. Acest tip de finisaj este mai potrivit pentru piesele de mobilier pentru exterior, pentru că le prelungește viața.
  • Iar dacă lucrezi cu un lemn neprelucrat, uleiul este foarte bun pentru curățarea rășinei, atât de pe lemn, cât și de pe haine sau de pe mâini.

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE