DIY

Ghid pentru vopsirea lemnului, în funcție de finisajul pe care vrei să-l obții: ce trebuie să știi despre vopsirea lemnului de brad

    Orice obiect de mobilier vechi poate căpăta un suflu nou dacă aplici un nou strat de vopsea sau lac pe el. Însă până să pui pensula pe materia primă, vopsirea lemnului necesită o pregătire corespunzătoare a suprafeței, astfel încât rezultatul final să fie pe măsura așteptărilor și să reziste mai bine în timp.

    Am stat de vorbă cu un tâmplar care ne-a făcut un ghid pentru vopsirea lemnului. Mic, dar complet, cu diverse variante de finisaje și cu toți pașii necesari. Iată care este rânduiala în vopsitul lemnului, după cum ne-a povestit Bogdan Țipu.

    Pregătirea lemnului pentru vopsire

    Primul pas înainte de vopsirea lemnului este șlefuirea. „Pentru început, trebuie pregătită suprafața de lucru, de preferat șlefuită bine și curățată de praf – o simplă cârpă umezită își face treaba”, explică Bogdan. El recomandă să șlefuiești lemnul cu hârtie abrazivă (șmirghel) de granulație fină, aproximativ 320.

    După ce ai șters bine suprafața de praf, trebuie să aplici un strat de impregnant pentru lemn, ce acționează ca un primer și protejează lemnul de ciuperci, insecte, mucegai– util mai ales în cazul în care piesa de mobilier va sta afară. „Un alt rol al impregnantului e că reduce consumul ulterior de vopsea sau lac”, spune tâmplarul.

    Vopsirea lemnului

    Pentru vopsirea lemnului există mai multe opțiuni. „Dacă preferi să vezi fibra lemnului, optează pentru un lac incolor, mat sau lucios”, explică Bogdan. Astfel suprafața va fi finisată, însă își va păstra culoarea și modelul inițial. Conform indicațiilor tâmplarului, trebuie să aplici minimum două straturi de lac, „cu șlefuirea de rigoare între ele, cu un șmirghel cu granulație mică – 320 ar trebui să ajungă, dar numai după ce s-a uscat lacul”.

    Dacă vrei să îi dai o nouă culoare lemnului, fără să acoperi totuși fibra, aplică baiț. „După impregnant, se dă baițul, iar după baiț vine lacul”, spune tâmplarul.

    Dacă optezi pentru vopsirea lemnului în nuanțe opace, urmează instrucțiunile produsului pe care l-ai cumpărat. „Culorile pot fi mate sau lucioase, unele necesită un strat de lac peste vopsea pe lemn, pentru finisaj, dar altele nu”, explică Bogdan.

    Tips&tricks pentru vopsirea lemnului

    • Pentru că poate fi ușor derutant momentul acela în care ajungi la raftul cu vopsele, trebuie să știi că „nu poți folosi un lac de finisaj pentru dușumea pe mobilă”, explică tâmplarul.
    • Evită pe cât posibil lazurile și produsele 3 în 1. Bogdan spune că le-a folosit în trecut și mereu rezultatul a fost același: „după un an, lazura începe să se exfolieze, lăsând lemnul pătat și foarte greu de recondiționat”.
    • „Lemnul se mai poate finisa cu ulei de in și se poate vopsi peste ulei, odată absorbit în lemn”, spune tâmplarul. Însă el atenționează că procesul de absorbție e lung și trebuie respectat întocmai. Acest tip de finisaj este mai potrivit pentru piesele de mobilier pentru exterior, pentru că le prelungește viața.
    • Iar dacă lucrezi cu un lemn neprelucrat, uleiul este foarte bun pentru curățarea rășinei, atât de pe lemn, cât și de pe haine sau de pe mâini.

    Cum se vopsește lemnul: ce trebuie să știi despre vopsirea lemnului de brad

    Cei mai mulți dintre noi privesc lemnul ca pe material destul de uniform și simplu de manipulat. Adevărul este însă că lemnul este extrem de divers și diferit, așa că procesul de tratare al acestuia este diferit și el, variind de la o specie la alta. Este important să înțelegem care sunt caracteristicile lemnului cu care lucrăm pentru a ști cum trebuie să îl tratăm atunci când hotărâm, de pildă, să îl vopsim. Vopsirea lemnului de brad poate fi dificilă dacă nu știi exact ce faci, așa că venim în sprijinul tău cu câteva informații despre cum se vopsește lemnul.

    De ce este vopsirea lemnului de brad dificilă?

    Lemnul de brad este unul dintre cele mai dificile când vine vorba de tratat. Este un lemn de esență tare, însă contrat așteptărilor este un lemmn cu care se lucrează destul de ușor dacă ai la îndemână uneltele potrivite. Prin urmare, mulți pasionați de lemn și dulgheri profesioniști au ales lemnul de brad pentru sculpturi.

    Motivul pentru care poate fi dificil de vopsit este legat de natura sa, din păcate, plină de noduri. Atunci când pinul este tăiat în forme pentru mese de bucătărie, comode, cufere și umerașe, aceste noduri pot face ca procesul de acoperire să fie o reală problemă.

    De ce? Ei bine, aceste noduri creează atât adâncituri nedorite, cât și suprafețe denivelate, ceea ce face ca aplicarea multor vopsele să fie o sarcină destul de dificilă. Lemnul de brad nefinisat nu este un material de o calitate slabă– pur și simplu necesită un pic mai mult efort de pregătire înainte de a-i putea aplica un strat de vopsea.

    textura lemn brad
    Textura noduroasă a lemnului de brad face aplicarea multor vopsele destul de dificilă.

    Nu toate vopsele funcționează bine pentru acest tip de lemn. Majoritatea vopselelor disponibile în comerț nu vor adera la suprafață, însă unele vopsele vor adera mult mai bine și, prin urmare, rezultatul va fi un finisaj mai bun decât în cazul altora.

    Există câteva tipuri de vopsea care funcționează în mod obiectiv mai bine pe lemnul nefinisat, așa că am selectat câteva care au căpătat o reputație pozitivă atât în rândul meșterilor profesioniști, cât și al „războinicilor” de weekend.

    Cum se vopsește lemnnul: care sunt tipurile potrivite de vopsea

    În esență poți folosi aproape orice tip de vopsea pentru vopsirea lemnului de conifere cu rezultate foarte bune. Pentru o aderență cât mai bun a vopselei, totuși, pentru unele dintre acestea gruntul este absolut necesat. Pentru alte, nu.

    1. Înainte de aplicarea vopselei acrilice este recomandat un strat de primer, pentru protecția lemnului. De regulă, vopseaua acrilică se aplică în două straturi, iar un strat se usucă rapid, în aproximativ 20 de minute.
    2. Vopselele pe bază de ulei au o aderență bună și nu necesită, de obicei, primer. Timpul de uscare în cazul lemnului vopsit cu vopsele pe bază de ulei este de aproximativ 24 de ore.
    3. Vopseaua pe bază de apă se usucă rapid și necesită folosirea unui primer pentru o aderență mai bună pe suprafața lemnului.
    4. Vopseaua emailată este foarte practică și rezistentă, fiind potrivită și pentru piesele de mobilier de exterior datorită calității durabile pe care o oferă pieselor vopsite. Aceasta are o aderență bună și funcționează de minune fără primer.
    5. Tot fără primer se aplică și vopseaua pe bază din latex care are, de asemenea, rezistență în timp și putere mare de acoperire.
    6. Vopseaua blackboard, care transformă orice suprafață într-o „tablă” de scris cu creta este, de asemenea, potrivită pentru lemn și necesită aplicare uni primer înainte de toate. Aceasta creează o suprafață tare, rezistentă la zgârieturi, și poate fi aplicată pe o mulțime de suprafețe.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ghid pentru vopsirea lemnului, în funcție de finisajul pe care vrei să-l obț...