7 metode de răcire a camerei. Ce poți să faci dacă nu ai aer condiționat
publicat pe 16 iul. 2024Răcirea locuinței în timpul verii se poate realiza și fără clasicul aparat de aer condiționat. Există metode eficiente care pot garanta o atmosferă mai răcoroasă la interior. Îți prezentăm mai multe metode de răcire a camerei fără aparatul de aer condiționat. Găsești în articol detalii și sfaturi.
Zilele toride de vară, cu temperaturi peste media obișnuită, fac ca atmosfera din casă să fie de nesuportat. Aparatul de aer condiționat este una dintre cele mai eficiente soluții care fac față caniculei și temperaturilor prea ridicate.
Are avantajul că poate să răcească rapid aerul din cameră, însă vine cu costuri mari asociate de achiziție și de consum. De asemenea, pentru anumite persoane, aerul rece poate declanșa alergii, de exemplu. Astfel că în unele locuințe aparatul de aer condiționat lipsește sau nu este folosit.
Ce faci atunci când nu te poți baza pe un aparat de aer condiționat pentru a răci camera? Trebuie să găsești soluții alternative cu același efect.
Cele mai cunoscute metode de răcire a camerei
Îți prezentăm în continuare mai multe metode de răcire a camerei care nu implică aerul condiționat.
1. Acoperă ferestrele
Radiația solară care trece prin ferestre generează mare parte din căldura din interiorul unei locuințe. Umbrirea ferestrelor este una dintre primele soluții de răcire a camerei fără un aparat de aer condiționat.
Acoperirea ferestrelor se poate face în mai multe moduri:
- Montează rulouri sau copertine de pânză deasupra ferestrelor. La fel de utile sunt și draperiile și jaluzelele. Cu cât sunt mai opace, cu atât vor bloca mai bine razele soarelui;
- Pune la exterior folii reflectorizante pentru a reflecta razele soarelui. Tot la exterior poți să pui storuri, mai ales pentru ferestrele de la mansardă;
- Instalează la nivelul fațadei casei, dacă este posibil, pergole de lemn orientate către sud. Acestea vor aduce umbra la interior pe timpul verii și vor lăsa soarele să intre la interior pe timpul iernii;
- Plantează copaci în dreptul ferestrelor orientate către est și vest. Casa se va răci mai bine în sezonul cald, iar în sezonul rece va beneficia de lumină mai multă;
- O metodă nu tocmai estetică, însă de efect, este prinderea unui cearceaf umed în dreptul ferestrelor. Umezeala cearceafului va permite curenților de apă rece să treacă în casă. Răcirea atmosferei nu va fi semnificativă, însă aerul va fi mai umed și mai respirabil.
2. Izolează termic
O soluție cu efect în timpul verii, izolarea termică a casei face ca spațiul să primească mai multă răcoare când temperaturile sunt ridicate.
Printre materialele recomandate se numără: polistirenul, vata minerală din sticlă, vata bazaltică, spuma poliuretanică, celuloza sau cânepa.
Pe lângă efectul de răcorire, izolarea termică a casei elimină pierderile de căldură în anotimpul rece și reduce riscul apariției igrasiei sau mucegaiului.
3. Închide ferestrele
Înainte de a ține ferestrele închise pe timp de zi, dimineața și seara trebuie să aerisești casa. Confortul la interior va fi sporit, iar senzația de răcoare va fi prezentă.
Soluția este utilă mai ales în cazul locuințelor făcute din beton și cărămidă care au inerție termică ridicată.
4. Folosește ventilatoare
O metodă de răcire a camerei la îndemână, ventilatorul asigură o cantitate mare de aer mai rece în casă. Modelele de ventilatoare care au și duze pentru vapori de apă sunt utile la exterior.
Și ventilatorul de tavan este util pentru că uniformizează aerul din cameră și nu afectează persoanele sensibile.
5. Scoate aparatele din priză
Orice tip de aparat electronic sau electrocasnic degajă căldură atunci când este conectat la priză. De aceea, creșterea temperaturii din cameră este insesizabilă și produce disconfort.
Scoate din priză, mai ales pe timp de zi, orice device pe care nu îl folosești.
Mai mult, în zilele cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius e de preferat ca activitățile din bucătărie să fie făcute dimineața sau seara. În caz contrar, cuptorul produce cantități mari de căldură care ridică rapid temperatura interioară la cote insuportabile.
6. Înlocuiește becurile
Becurile clasice, cu incandescență, consumă mai multă energie și degajă mai multă căldură în locuință în comparație cu becurile de tip LED.
De altfel, becurile LED sunt de 7 ori mai eficiente energetic decât cele clasice. Au o durată de utilizare mai lungă, degajă puțină căldură și permit reglarea intensității luminii.
7. Pune plante
Plasează ghivece cu plante în dreptul ferestrelor și la balcon. Plantele pot să absoarbă o cantitate mare din energia solară care intră în casă. Totodată, purifică aerul din interior prin oxigenul pe care îl produc.
Important este să le menții un nivel optim al umidității la nivelul pământului din ghiveci. .
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.