UTILE

După ce criterii alegi prizele și întrerupătoarele potrivite pentru casa ta

  Prizele și întrerupătoarele alese corect asigură un grad ridicat de confort și de siguranță. De asemenea, protejează aparatele conectate. Ca să știi ce prize și întrerupătoare să cumperi trebuie să ții cont de câteva aspecte importante. Te lămurim ce prize și întrerupătoare să cumperi, în funcție de nevoi și de lucrare. 

  Alegerea prizelor și întrerupătoarelor se face, de principiu, atunci când se impune înlocuirea instalației electrice a casei. Fie că e vorba de o renovare completă a locuinței, fie de operațiunea de mentenanță, alegerea prizelor și întrerupătoarelor depinde de o serie de criterii. 

  Ce prize și întrerupătoare să cumpăr

  Iată la ce să ții cont înainte să alegi prizele și întrerupătoarele: 

  1. care este poziția lor exactă și unde vor fi montate; 

  2. de câte prize și câte întrerupătoare ai nevoie; 

  3. care sunt necesitățile familiei ca să știi ce tip de prize să alegi. 

  Foarte important: colaborează cu un electrician pentru alegerea prizelor și întrerupătoarelor. Îți poate oferi mai multe sfaturi înainte de achiziție și poate face și montarea. 

  Planifică pozițiile

  ce prize si intrerupatoare sa cumpar shutterstock

  Înainte de începerea lucrării, indicat ar fi să realizezi un plan, chiar și la nivel de schiță, prin care să stabilești poziția exactă a corpurilor de mobilier. La fel, pe același plan, trece și poziția aparatelor electronice și electrocasnice. 

  Acest plan te va ajuta să stabilești și numărul exact de prize și de întrerupătoare de care ai nevoie. Totodată, poate fi un punct de reper pentru a stabili necesitățile din viitor. 

  De exemplu, dacă vrei să montezi un aparat de aer condiționat vei putea monta încă din acest punct o priză și un întrerupător în zona dorită. 

  Mai mult, tot în faza de schiță a proiectului, asigură-te că montezi un stabilizator de tensiune. Acest aparat va face ca electronicele și electrocasnicele să nu fie afectate de fluctuațiile de tensiune ale rețelei de curent

  Criterii de alegere a prizelor și întrerupătoarelor

  ce prize si intrerupatoare sa cumpar shutterstock

  Pe piață există mai multe tipuri de prize și întrerupătoare, iar fiecare tip corespunde unei anumite nevoi de consum. Și tipul de instalație dictează ce prize și întrerupătoare să cumperi. 

  Poți alegi între prize simple sau prize modulare. Cât timp știi că folosești în mod obișnuit mai multe aparate în același timp, cea mai bună alegere e priza modulară. Au ca avantaj instalarea mai multor dispozitive în aceeași doză. 

  Alegerea prizelor și întrerupătoarelor depinde și de materialul din care sunt făcute. Prizele, de exemplu, pot să fie ceramice sau din polimeri. Cele din urmă asigură aparatelor electrice o durată mai mare de viață și se montează mai ușor. 

  Contează și sistemul de fixare în doze. Care poate să fie o fixare cu gheare sau fixare cu șuruburi. Prizele cu gheare se montează mai ușor, fiind recomandate de specialiștii în electricitate. 

  Un criteriu important de alegere este dat și de gradul de protecție împotriva umidității și prafului. Prizele sunt clasificate IP44 sau IP55. Cele din urmă pot să fie montate și la exterior pentru că au un grad mai mare de protecție la umiditate ridicată. 

  Ce prize și întrerupătoare să cumpăr: extra tips

  Prizele mai pot fi: 

  • monofazate sau trifazate (în funcție de tensiunea la care se conectează); 
  • simple sau duble (în funcție de număr de aparate pe care le pot conecta); 
  • cu împământare sau fără împământare (în funcție de gradul de protecție); 
  • aplicate pe perete sau îngropate în tencuială (în funcție de cum se face montajul); 
  • după standard german sau după standard modular.

  În alegerea unora sau altora, contează și instalarea ușoară a acestora, calitatea materialelor, culoarea, rezistența la uzură, gradul de protecție pe care îl oferă sau aspectul estetic. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  După ce criterii alegi prizele și întrerupătoarele potrivite pentru casa ta