DESIGN EXTERIOR

Scurt ghid în alegerea materialelor pentru izolație termică și montarea lor

    Când zici izolație termică, zici confort. Iarna, prin ea păstrezi căldura în interior, iar vara stai fără griji la răcoare. Dar care sunt cele mai bune materiale, cele mai bune perioade în care să le montezi și cum?

    Nicolae Tosa, managerul diviziei de Achiziții al companiei Celiqum – Insulation Solutions, cu sediul în Brădești, județul Harghita, ne-a ajutat să realizăm un scurt ghid pentru cei preocupați de izolația termică a locuinței – un aspect util și totodată complex.

    Prin izolare termică (a unei clădiri, de exemplu) se înțelege procesul prin care se reduce la minim pierderea căldurii. În acest scop se folosesc materiale cu conductivitate redusă, pe post de “scut termic” între două spații sau mase, cu rolul de a reduce trecerea căldurii prin procesul de radiație, convecție și conducție.

    Întâi de toate, informează-te cât mai bine înainte de a lua decizia în privința materialului izolant pentru locuință și să discută cu mai mulți furnizori. „Dacă nu vă permiteți o investiție mare, poate ar trebui să așteptați un an și să strângeți banii necesari, ca să vă asigurați că investiția va fi una de calitate. Puteți avea cele mai bune materiale din lume, dar dacă execuția nu este corectă, atunci aruncați banii pe fereastră. Recomand, de asemenea, să citiți cărți, site-uri, forumuri de specialitate și să discutați cu proprietari de case noi despre acest subiect”, insistă Nicolae.

    Pe unde pierzi căldură și nici nu știi

    Indiferent de temperatura din interior, este doar o chestiune de timp până când locuința va ajunge la echilibru termic cu exteriorul (se va răci sau se va încălzi în funcție de temperatura de dinafară), conform legilor termodinamicii.

    „Să plecăm de la premisa că este iarnă: o casă pierde căldură peste tot și în mod constant, căci are diferite zone unde această pierdere este mai mică sau mai mare. Pierderea căldurii se întâmplă în trei feluri: radiație, convecție conducție. Fiecare dintre aceste trei fenomene trebuie redus pentru a asigura o izolare termică a locuinței”, explică Nicolae Tosa.

    Pe unde pierzi căldură? Prin orificiile și găurile din pereți (convecție), prin geamuri, uși și acoperișuri neizolate (radiație termică), planșa unei terase de beton armat, colțurile slab sau incorect izolate și fâșiile de pe lângă geamuri și uși (conducție).

    Cea mai mare parte a căldurii se pierde prin geamuri și uși în momentul aerisirii, respectiv prin eventualele găuri mici care rămân după o execuție de slabă calitate. Ca să reduci din pierderi, montează ferestre termopan ale căror distanțiere dintre cele trei foi de geam nu sunt din metal. De ce? Căci metalul este un foarte bun conductor de căldură și întreține pierdea de căldură.

    Apoi, e importantă și feroneria ferestrei (rama cu sistemul de balamale și mecanisme de închidere). „Cadrele de lemn sunt probabil cele mai plăcute, robuste și regenerabile dintre toate opțiunile. Au cea mai bună rezistență termică, însă suferă puțin la capitolul durabilitate, necesitând o întreținere permanentă. Ramele din PVC au o rezistență termică medie, nu necesită întreținere specială, sunt durabile și sunt ranforsate cu material metalic. Cadrele din aluminiu sunt mai rar folosite la structurile rezidențiale. Dar de departe cele mai performante geamuri și uși sunt cele care respectă standardele casei pasive. Pentru asta recomandăm alegerea unei firme producătoare atestate de Institutul PassivHaus”, explică Nicolae.

    Tipul construcției dictează montarea izolației

    Materiale tradiționale precum cărămida și betonul necesită uscare. În aceste cazuri, „Izolarea termică se face de cele mai multe ori în cursul anotimpurilor mai calde, pentru a permite uscarea. Singura excepție o reprezintă celuloza; fiind un material izolant deja uscat, lucrările de izolare se pot face în orice anotimp”, recomandă Nicolae.

    La casele de tip sendviș, mai moderne, unde de cele mai multe ori cavitatea pereților conține materialul izolant (cum sunt celuloza sau vata bazaltică), anotimpul montării e mai puțin important, căci conțin foarte puține elemente cu nevoi de uscare. Unul ar fi fundația, care trebuie turnată în sezon mai cald. „În rest, acest tip de construcții prezintă avantajele vitezei de fabricare și de asamblare, au o suprafață mai mare locuibilă pentru că pereți pot fi mai subțiri și, în general, au o eficiență energetică mult mai bună decât la casele tradiționale”, menționează specialistul.

    Nu în ultimul rând, casele ecologice cu pereți din baloți de paie de 40 centimetri oferă o izolare termică ireproșabilă, dacă lucrările sunt executate corect. „Un strat de tencuiala de argilă de aproximativ 2-3 centimetri aplicat corespunzător oferă un confort natural și plăcut. Argila poate ușor absorbi și preda cantități mari de umiditate din aer, prelungind astfel timpul dintre reprizele de aerisiri”, mai spune Nicolae Tosa.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Scurt ghid în alegerea materialelor pentru izolație termică și montarea lor